Počet zobrazení stránky

neděle 26. února 2012

Být zahradníkem není sranda

Sledujte také náš druhý zahradnický blog - www.zahradniknacestach.blogspot.com

Nejvtipnější či nejtrefnější komentář k tomuto obrázku odměním malým, ale užitečným zahradnickým dárkem.
Na vaše nápady se už nyní moc těším a všem přeji příjemnější a veselejší život s rostlinami.

pátek 24. února 2012

Terasa plná skalniček

Sledujte také náš zahradnicko cestovatelský blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Podíváme se spolu na vývoj jednoho maličkého, ale důležitého kousku jisté soukromé zahrady. Při prvních jednáních o zahradě se majitelé zmínili, že by se chtěli těšit z jemné krásy skalniček a že touží mít na zahradě kromě jiného také malou skalku. Za běžných okolností bych nejspíš toto přání uvítal, ale v tomto případě jsem pochyboval o tom, že by to byl dobrý nápad. Od vytvoření skalky na této zahradě mě odrazovala blízká přítomnost pole a relativně velká pravděpodobnost rizika zaplevelení. Bojovat s plevelem obvykle nikdy není příliš radostné, ale klečet na kamenech a ještě k tomu vytahovat pampelišky z kamenné sutě je už opravdu za trest. Protože ke skalničkové vášni mám blízko a umím ji pochopit, snažil jsem se hledat řešení, které by alespoň k nějaké malé skalce přeci jenom vedlo.
borovice kleč - Pinus mugo 'Sherwood Compact'
Nakonec došlo na poměrně netradiční řešení.


pondělí 20. února 2012

Stinný kout? Řešení známe.

Na zahradách se občas potkáváme s místy, kam se sluníčko dostává jen jako vzácný host, nebo dokonce vůbec. Tato stinná zákoutí bývají často malou noční můrou majitelů zahrad. Ti se pak v internetových diskusích, nebo i jinde se zoufalstvím ptají - co s tím? Opravdové zoufalství ale na místě není, existuje velká skupina krásných rostlin, které právě v těchto podmínkách prosperují výborně. Podívejme se spolu na jedno místo, které je přesně takové.

S výjimkou několika ranních hodin tento prostor okupuje stín domu. Záhon se totiž nachází na jeho severní straně. Toto místo je tmavší i vlhčí než ostatní části zahrady. Neznamená to však, že zde poroste jenom břečťan, či nějaké pochmurné rostliny. Ale podívejme se podrobněji, jak se situace na tomto místě vlastně vyvíjela.

sobota 18. února 2012

Půvabné pierisy



Pierisy jsou zajímavé stálezelené rostliny, které se stále v bohatším sortimentu objevují v zahradních centrech a specializovaných zahradnictvích. Podobně jako rododendrony, azalky či libavky, i pierisy patří do velké čeledě vřesovcovitých rostlin (Ericaceae). Na počet jednotlivých druhů sice rod Pieris není příliš bohatý, stále se však zvyšuje sortiment odrůd vhodných pro pěstování v zahradách. 
Pieris japonica 'Forest Flame'

pátek 17. února 2012

Jiné podoby vody

O vodě, respektive o její funkci v zahradní architektuře bylo už toho napsáno tolik, že až váhám, jestli mám toto téma vůbec otevírat. Ale ano, asi to smysl má. Soudím  podle toho co vidím, když nakukuji za plůtky a zdi naších zahrad. Také o tom informují média a píše internet. Voda v naších zahradách zdaleka nechybí, to určitě ne. Ale její podoby se tak trochu opakují. Bazén, neúnavně pracující závlahový systém a v posledních letech také koupací jezírko. To jsou nejčastější formy podoby vody u nás.Potom jsou to klasická zahradní jezírka, nejlépe obsypané bílým štěrkem kolem dokola. A ještě jednu vodu vídám celkem často. Jsou to ty umělé potůčky, které často vyvěrají v rohu zahrady na umělém kopečku s převislou vrbičkou. Sotva  uběhnou vzdálenost dva a půl metru, už houpnou do vodní hladiny. Ne, nic proti nim, jenom vám chci ukázat, že voda na zahradě může mít i mnoho dalších podob. Některé z nich mohou být i finančně překvapivě velmi dostupné.
"Zahradní jezírko" může mít i celkem jinou podobu. I stará vyřazená nádoba ze železa může ve stinném zákoutí působit docela hezky.

čtvrtek 16. února 2012

Vítejte

Vítejte na našem zahradnickém blogu. Posaďte se, udělejte si  pohodlí v rámci možností. Před monitorem počítače to nemůže být tak skvělé, jako pod korunou velkého stromu, ale co naplat - ať chceme nebo ne, cesta za informacemi často začíná i končí u obrazovky počítače. Smyslem tohto blogu je ukazovat na zajímavosti ze světa rostlin, představovat různé postupy a nápady použitelné při vylepšování naších zahrad. Nepředstírám, také vám chci ukázat co víme, jak to děláme a nakonec i to, jaký to má smysl. Drobných cílů a předsevzetí máme víc než dost. Ale silná slova zatím vytahovat z rukávu moc netoužím. Jenom chci dodat, že tento prostor má být i místem pro vás, můžete se ptát, bavit, diskutovat, plánovat i snít.


Přeji vám hezké posezení, užitečné čtení, ale hlavně  příjemnější a veselejší život s rostlinami.
Pavel Chlouba