Počet zobrazení stránky

úterý 13. března 2012

Zahrada pod lupou


 S potěšením si dovoluji informovat všechny příznivce zahrad a živých plotů zvláště, že jsem v sobotu 10.3. 2012 zažil svoji malinkou, zahradnickou premiéru na vlnách veřejně - právní České televize. Ve vzdělávacím pořadu Zahrada pod lupou byl uveřejněn můj krátký fejeton o živých plotech doprovázený autorskými fotografiemi.

Video lze nějaký čas shlédnout na adrese :
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10377246862-zahrada-pod-lupou/212563235600005/obsah/193960-fejeton-zahradnika-a-fotografa-pavla-chlouby/
Touto cestou si dovoluji poděkovat panu herci Davidu Prachařovi za to, jak hezky a procítěně tento fejetonek přečetl.
Pavel Chlouba, pavelchlouba@gmail.com

neděle 4. března 2012

Brunnera - trvalka s květy jako pomněnka

 Sledujte i náš zahradnicko cestovatelský blog na www.zahradniknacestach.blogspot.com

Spojitost mezi Brunnerou a pomněnkou je velmi silná a průkazná. I z hlediska botanického patří obě tyto rostliny do stejné skupiny - čeledi brutnákovitých. Dokonce i české jméno je u obou rostlin podobné. Brunnera se totiž jmenuje pomněnkovec. Zatímco ale pomněnku zná skoro každé malé dítě, pomněnkovec jakoby stál trochu v pozadí. Přitom jak uvidíte, je to krásná a něžná rostlina, která by si trochu více popularity určitě zasloužila.

Tato půvabná rostlina byla pojmenována na počest švýcarského botanika Samuela Brunnera, který  žil v 19. století. Brunnera je poměrně chudý rod, z celkového množství 3 známých druhů zahradnictví využívá běžně jenom jediný z nich. Je to Brunnera macrophylla a odrůdy, které z tohoto druhu vznikly.