Počet zobrazení stránky

neděle 29. července 2012

Hortenzie Annabelle a dvě zcela nové sestřenice

Sledujte také náš druhý blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Hortenzie dlouhodobě patří k velmi oblíbeným zahradním rostlinám. Poslední, jednoznačně nejbláznivější zima posledních let však hortenzie značně prověřila - ty nejoblíbenější - hortenzie velkolisté na mnoha místech přečkaly zimu se silným poškozením. Proto si dovolím upozornit na hortenzii, která tento problém nemá, a to ani trošku. Mnozí ji znáte, ale pro velkou skupinu lidí je ještě stále trochu neznámá. A hlavně, máme tu první autentické zkušenosti se dvěma zcela novými odrůdami z této skupiny. Ale k nim se dostaneme za chvíli.
Začít musíme pěkně od začátku. Na obrázku je sice úchvatná, ale jinak celkem běžná a dostupná hortenzie. Při pohledu do jejího rodného listu objevíme toto její celé jméno: hortenzie stromečkovitá, latinsky pak Hydrangea arborescens 'Annabelle'.

pátek 27. července 2012

Jak se pozná meloun

Sledujte také náš druhý blog - www.zahradniknacestach.blogspot.com

Asi to zní jako trochu divná otázka. Jak se asi pozná meloun. Od papriky či kukuřice poměrně snadno. Ale jak se u melounu pozná, že je opravdu zralý? Léto je ve své plné síle, takže právě teď tuto otázku mnozí řeší. Někdo se u melounů spoléhá na svůj sluch, takže poměrně často můžeme v obchodech pozorovat nakupující, jak soustředěně poklepávají po povrchu melounu. Jakoby v tom ťukání byla věčná otázka - haló, je tam někdo? Přiznám se, tuto metodu občas zkouším také, ale moje úspěšnost v určování optimální zralosti není ještě vysoká.
Existuje však ještě minimálně jedna metoda, která se mi zdá spolehlivější. Vyplývá malinko ze znalosti botaniky, ale využít ji dokáže každý.

středa 25. července 2012

Zahradní chodník trochu jinak

Sledujte také náš druhý blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Zdravím všechny příznivce zahradničení, na tomto místě opravdu po dlouhé době. Všem se tímto omlouvám za dlouhou dobu čekání, snad nastává doba, kdy si budu umět najít i více času na psaní pro vás.
Pro dnešek jsem si vybral téma, které by mohlo zajímat mnohé z vás. Každý kdo má za domečkem zahradu se asi už někdy potkal s úkolem, jak vyřešit na zahradě chodník, aby byl stejně funkční i hezký zároveň. Chodníková problematika by možá zaplnila i malou knížečku, ale podívejme se pospolu alespoň na pár chodníčkových námětů, které jsem pro vás posbíral na různých zahradách. Možná poslouží jako inspirace, možná jenom pro pobavení. Ale i to by snad mohlo stát za to.
Tato zahrada asi na rozdíl od těch našich působí trochu naopak. Z našeho prostředí jsme si zvykli, že výsadby okrasných rostlin se povětšinou linou po obvodu zahrady, zatím co její střed tvoří trávník. Na této zahradě je to jinak. Výsadby jsou všude, ale k nim vede ne příliš široký chodníček z trávníku. Asi se zde chodí dost často, tak aby trávník zůstal bez poškození, byly do něj vloženy ploché kameny.