Počet zobrazení stránky

neděle 29. září 2013

Rostliny z pravěku

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.cz

Tento článek může být některým z vás povědomý. Byl napsán pro zpravodaj Sdružení zahradních center, který dostávají zákazníci těchto center jako pozornost k nákupu. Nejedná se ale o žádný plagiát, článek i fotky jsou z mé autorské dílny a nyní je publikuji i na tomto blogu - snad se vám tyto informace budou zdát zajímavé.


Někdy je pěstujeme na zahradách s naprostou samozřejmostí a často ani netušíme, jak pohnutou historii mají tyto rostliny za sebou. Na první pohled to obvykle nebývá vidět, ale často platí, že tyto rostliny musí zdobit obrovská vitalita, která je udržela na planetě v téměř nezměněném stavu po milióny let. Jsou to totiž rostliny, které přežily na Zemi nejenom z pravěku, ale z období mnohem dávnějších. Jedná se o vývojově nejstarší typy rostlin, které se na souši objevili přibližně v dobách, kdy Zemi obývali dinosauři, a nad močály přelétávaly vážky s orlím rozpětím křídel.
Tyto zelené krasavice přežily všechny klimatické změny, přírodní katastrofy a v posledním období i výstřelky, které jim připravilo civilizované lidstvo. O tom, že se i v dnešní době můžeme těšit z těchto rostlin, rozhodla občas i náhoda či dost velké štěstí.


Asi nejznámějším pamětníkem časů dávno minulých je stále populárnější jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba). 

sobota 28. září 2013

Odvážné experimenty s barvou

Při psaní tohoto článku jsem byl chvíli na pochybách, jestli patří na tento blog, nebo spíše na náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.cz
Všechny obrázky pochází totiž z jediného místa v Holandsku - z ukázkových zahrad v Appelternu - takže se vlastně jedná trochu i o příspěvek cestovatelský. Více než na místo samotné se ale nyní podíváme na hry s různými druhy barev. A nepůjde jen o rostliny, ale ve velké míře o tzv. doplňkové materiály.

Je celkem možné, že někoho z vás trochu pozlobím a že se mnou nemusíte souhlasit. Ale takový už je náš obor - subjektivní až hrůza. Neexistují zde striktní pravidla, které by řešily, co je hezké a co nikoliv. Takže jedna věc někoho potěší a stejná věc jiného pohorší. Pro tento příspěvek jsem se rozhodl proto, že když v mé práci dojde řeč na trochu jiné barvy, než jsme běžně zvyklí, u mnoha mých zákazníků to vyvolává rozpaky a nejistotu. Přitom experimentování s barvami a drobet dětské hravosti může relativně snadno velmi výrazně změnit tvář zahrady. Podívejme se spolu na několik příkladů, které se mi zdají zajímavé.

Tak schválně, jak byste zareagovali, kdybyste v nějakém pěkném obchodě potkali tento křiklavě vyvedený květináč? Samotná nádoba působí lehce - no jak to slušně říct - tak trochu extravagantně. Ale ve spojení s růžově a fialově kvetoucími balkonovými rostlinami vzniká zajímavý celek.
Podobných příkladů zde  najdeme mnohem více.

pondělí 23. září 2013

Žloutnou jehličnany? Možná nevadí!

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.cz

Konec léta a začátek podzimu je dobou, kdy zahradnictví a zahradní centra často navštěvují tak trochu vystrašení zákazníci s igelitovým pytlíkem, který ukrývá jejich trápení. Hledají u svého zahradníka útěchu a dobrou radu a vytahují přitom ze sáčku hnědé jehličí borovic, či uschlé větvičky tují. Často tyto návštěvy končí tak trochu zbytečným nákupem různých druhů chemických přípravků.


"Poškozené" rostliny vypadají podobně, jako na obrázku. Příčina žloutnutí však často nesouvisí se žádným problémem.

středa 18. září 2013

Soutěž o kalendář - díl druhý

Sledujte také náš druhý zahradnický blog - www.zahradniknacestach.blogspot.cz

Nedávno jsem slíbil, že na tomto místě budete moct z času na čas ještě pokoušet své štěstí a pokusit se vyhrát jeden ze dvou zahradnických kalendářů na příští rok. Pozornější návštěvníci tohoto blogu už ví, že pro příští rok jsme vydali nástěnný kalendář Růže 2014 a také kalendář stolní - nazvaný jednoduše, ale výstižně,  Zahrada 2014. Mám tu pro vás jednu soutěžnou otázku, a kdo ji zodpoví správně  jako první, dostane jeden z těchto kalendářů jako cenu za šikovnost. Při této příležitosti chci jenom poprosit výherce z prvního kola, aby dal příležitost získat výhru zase někomu jinému.

No a tady je soutěžní úkol:

Soutěžní otázka má jednoduché zadání.

středa 11. září 2013

Zahrada roku - čestné uznání

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Každým rokem probíhá po celém uzemí České republiky celostátní soutěž Zahrada roku. Organizuje ji Svaz zakládání a údržby zeleně. Do letošního ročníku soutěže jsem přihlásil  jedno naše dílko, které jsem ještě před časem pojmenoval jako Zahrada magického kruhu. Tato zahrada byla oceněna Čestným uznáním, takže si dovoluju podělit se s vámi o tuto radost a zároveň vám ukázat, jak a proč vlastně magický kruh vznikal. A také přidám několik postřehů a úvah.

 Tak to je ona, Zahrada magického kruhu. Možná by bylo spravedlivější mluvit o ní jako o zahrádce.