Počet zobrazení stránky

středa 13. srpna 2014

Kalanchoe aneb kolopejka

Sledujte také náš druhý zahradnický blog Zahradník na cestách
Pokud vás fascinuje svět rostlin, zvu vás ke sledování mého rozhlasového pořadu ZELENÉ SVĚTY který vysílá regionální stanice Českého rozhlasu v Českých Budějovicích. 



Přibližně od sedmdesátých let minulého století nabídku květinových síní začala obohacovat nevelká, ale velmi zajímavá pokojová rostlinka kolopejka, známá spíše pod vědeckým jménem Kalanchoe. Ne že by to byla absolutní novinka, ale právě v sedmdesátých letech došlo k prvním významným průlomům ve šlechtění této rostliny a tím i jeho masivnímu vstupu na zahradnický trh. 


Historie této květiny zasahuje až do 19. století, kdy byla poprvé popsána. V období mezi světovými válkami francouzský botanik Perrier de la Bathie  objevil na Madagaskaru v nadmořské výšce kolem 2 km rostlinu, která se později stala základem jejího velkolepého komerčního pěstování. Později byla pojmenována podle zahradnického obchodníka Roberta Blossfelda, který se prakticky zasloužil o její zavedení do kultury. Od té doby se tržně nejvýznamnější rostlina této skupiny jmenuje Kalanchoe blossfeldiana. O vznik krásných a pestrých odrůd a teda i o její rozšíření se zasloužili zejména zahradníci a šlechtitelé z Dánska, Holandska a USA. Odhaduje se, že se celosvětová produkce těchto krásných rostlin pohybuje v hodnotách kolem sta milionů kusů.

středa 6. srpna 2014

Hortenzie u sportovní haly

Sledujte také náš druhý zahradnický blog Zahradník na cestách

Před sportovní halou v Třeboni se nachází trochu zvláštní záhon. Je to nepochybně ještě památka na dávnější dobu, kdy se stavělo trochu jinak. Je asi metr široký a ukončuje prostor u haly. Je to vlastně stavba, z druhé strany ukončená asi 3 m vysoku zdí. Kdysi byl tento prostor osázený dřevinami, ale v době naší první návštěvy už zde byly patrné pouze zbytky těch nejodolnějších kusů. Jinde rostl plevel a zanedbanost prostoru evokovala pocit, že záhon je tím nejvhodnějším místem pro odložení nedopalku a či jiných typů odpadku. Našim úkolem bylo vymyslet a posléze realizovat něco, co by vylepšilo současný stav. Volba nakonec padla na hortenzie.
Přesněji řečeno na hortenzie latnaté. Některé z nových odrůd jsou totiž extravagantně zajímavé. Pojďme se ale podívat na vývoj tohoto prostoru v relativně krátkém časovém úseku.

pondělí 4. srpna 2014

Není bazalka jako bazalka

Když tak koukám na datum, kdy jsem zde vložil poslední příspěvek, pomalu abych se stydil. Ale vše je v pořádku, takže tu mám opět jedno povídání, tentokrát na ryze bylinkové téma. Při listování ve svém fotoarchivu jsem narazil na soubor fotek z jedné anglické zahrady, na které se zkoušely různé druy a hlavně odrůdy bazalek. Kdo by si myslel, že bazalek je jenom pár odrůd, dost by se pletl. Je jich docela hodně, jenom tento pokus sledoval několik desítek odrůd.
Toto je pohled na začátek pokusného políčka. Bazalky se liší nejenom velikostí, barvou a tvarem, ale také chutí. Vedlé té hlavní, tradiční, v některých odrůdách rezonuje škořice, jinde citron - no prostě celá sbírka různých chutí.