Počet zobrazení stránky

neděle 30. listopadu 2014

Drobnokvěté společnice



Kromě těch nejkrásnějších a nejvíce nápadných zahradních rostlin existuje ještě celá řada těch, které někdy trochu postávají až na okraji zájmu majitelů zahrad. Možná jim chybí trochu okázalosti, jejich květy nebývají příliš velké, nebo dokonce mohou být i velmi nenápadné. Přitom tyto rostliny rozhodně svůj půvab mají, jenom bývá trochu skrytý a musí se podpořit, aby více vynikl. K jejich podpoře není nutné vymýšlet žádné velké triky. Umění v jejich používání tkví zejména ve schopnosti kombinovat je s druhými rostlinami. Dokonce i těm nejatraktivnějším rostlinám přítomnost méně nápadných druhů pomáhá vyniknout. Často se jedná o rostliny nižšího vzrůstu, které vyplní prázdný prostor těsně nad zemí. Třeba keřové růže vysloveně potřebují dobrého společníka, aby prostor v oblasti kořenového krčku nezůstal prázdný. Přítomnost výplňových rostlin má vedle estetické funkce i silný praktický význam. Tyto rostliny chrání růže od mechanického poškození, od nadměrného prohřívání a dokonce někdy i před škůdci. Pokud vysadíme pod růže vhodné druhy rostlin, částečně omezíme i zaplevelení půdy.

I u vyšších druhů trvalek, ale i některých keřů můžeme směle některé tyto rostliny použít. Budou vyplňovat mezery mezi keři a v případě vhodné volby atraktivitu keřů ještě zvýrazní. Při výběru doprovodných rostlin k velkým keřům můžeme dokonce použít i letničky či dvouletky, které alespoň v začátku, těsně po výsadbě vyplní prozatím prázdná místa. Představme si alespoň některé drobnokvěté společnice, které ve společnosti dalších rostlin mají moc kouzelně vylepšit téměř každou zahradu.

středa 26. listopadu 2014

Geniální lavičky

Co jenom může být na lavičce geniálního? Vůbec bych se nedivil, kdybyste si tuto otázku položili také? Vždyť je to jenom kus nábytku, trochu dřeva, kovu nebo plastu. Zahradní lavičky jsou ovšem nesmírně důležité, i když přiznám, že zdaleka ne vždy si to uvědomujeme. Lavička má posloužit zejména k odpočinku  a relaxaci, k nabírání nových sil. Funkce zahradní lavičky je ve skutečnosti mnohem více. Mohli by to dosvědčit třeba rodiče, jejichž děti si hrají v parku či na hřišti. Mohli by to potvrdit důchodci, kterým se právě ze zahradní lavičky nejlépe krmí holubi či veverky v městském parku.
Mohli by to také potvrdit zamilované dvojice, i babičky, které s kočárkem venčí svoje ratolesti.

čtvrtek 13. listopadu 2014

O trvalkách, mulčovací kůře a černých hadrech.

Na jedné uzavřené debatě na internetu s kolegy zahradníky probíhá docela živá diskuse o tom, jestli používat či nepoužívat černé geotextílie pro mulčování a ochraně proti plevelům. Někteří z kolegů říkají, že by se o tom měl napsat článek. Je to debata ve své podstatě velmi důležitá. Proto  trochu mimo diskuzi na tuto věc reaguji a v prostoru zcela veřejném zveřejňuji svůj názor na tuto věc.

Myšlence používání těchto textilních materiálů jsem se dotkl v časopise Flóra na zahradě, kde jsem v červencovém čísle (2014) psal o trvalkách - a to v seriálu, který vychází pod názvem "Rozhovory s architektem".  Původně jsem chtěl pro tento účel vystřihnout úsek, který se této problematice věnuje. Nakonec jsem se rozhodl uveřejnit celé znění původního článku. Pokud se těšíte jenom na avizované názory ohledem textilních plachet, najdete je až na samotném konci tohoto článku.  Pokud máte k této problematice chuť si zadiskutovat, máte tu volný prostor při dodržení standardů slušnosti.
 Článek samotný je níže