Počet zobrazení stránky

pondělí 26. října 2015

Zahradnické kalendáře na rok 2016

Posíláte novoroční přání? Nalepte ho na (tento) kalendář - bude vidět celý rok.

Rok 2015 se pomalu blíží ke svému konci, naopak ten další je už za rohem. Proto si dovoluji nabídnout všem příznivcům zahradničení dva kalendáře na rok 2016. Základem obou kalendářů jsou výhradně fotografie z mé vlastní fotografické dílny, v případě stolního kalendáře jsou fotky doprovázeny vlastními texty.  Oba kalendáře vycházejí v relativně malém nákladu, zato však nejsou zglobalizovaným výrobkem, nevisí v žádném hypermarketu a nenabízí je žádná reklamní agentura. Ocení je každý milovník zahradnického sportu. Jsou vděčným dárkem pro jednotlivce i pracovní kolektivy. Máte-li zájem, podívejte se prosím na několik ukázek.
Toto je titulní stránka stolního kalendáře Zahrada 2016. Jeho rozměry jsou 23x14 cm.

pátek 23. října 2015

Podzim není nuda

Bývá dobrým zvykem pochlubit se, co právě na zahradě roste, kvete, nebo vyvádí cosi neobvyklé. Při včerejší chvíli na naší zahradě jsem si uvědomil, jak celá hraje barevností. V tomto případě nejde o chlubení, tímto jenom posílám pozdrav majitelům zahrad, kteří si svoji radost postavili pouze na tújkách a jiných stálezelených rostlinách. Nic proti, ale při pohledu na tuji ještě potřebujete i kouknout do běžného kalendáře, neboť zrovna tato rostlina je na barevnou proměnlivost docela skoupá. V opačném případě může zahrada 22. října vypadat třeba takto:
Nebo takto:

čtvrtek 8. října 2015

Když dva dělají totéž...

...obvykle to není totéž. Mám čerstvý zážitek a nepopírám, že jsem možná ovlivněn emocemi. Dnes jsem na jedné vyýstavě objevil stánek "zahradnického" prodejce, který mě vedl k tomuto zamyšlení.
Když se občas vracím ze zahradnických cest Anglií, vždy si říkám, jak to ti Angličané dělají, že k zahradnickému řemeslu chovají takovou úctu. A divím se, že u nás tak tomu není. Po dnešku se ale nedivím už vůbec ničemu.

Moji milí zahrádkáři - jestli  na naši profesi koukáte někdy mezi prsty, už vám celkem rozumím. Stále je mazi nami dost těch, kteří se nestydí pro peníze lhát, podvádět a tvářit se při tom svatosvatě. Třeba  nabízet toto hebe jako spolehlivě mrazuvzdorné je pouze jedním z prohřešků "zahradnické" firmy, kterou jsem dnes chvíli pozoroval.