Počet zobrazení stránky

čtvrtek 28. ledna 2016

Zapomeňte na zapomínání, pamatujte si co chcete



Možná proto, že my zahradníci máme tak tak trochu mimosezónní období, mám o trochu více času na čtení i přemýšlení. Listuji si v časopisech a sleduji, kam poslední dobou spějí. Ačkoliv je chvílemi také pomáhám naplňovat obsahem,  nemohu si odpustit jednu poznámku. 


Nevím, jestli je to jenom můj případ, ale nemohu se ubránit dojmu, že jsem neustále nabádán něco dělat, i když vlastně nemám zájem. Chci si jenom přečíst článek, zjistit o dané věci co nejvíce a pak se nějak rozhodnout.  Kdyby šlo o politiku, řekl bych si dobře – není mi sice příjemné, že politici na silu prosazují některé myšlenky – ale je to politika – hra o hlasy voličů. Kdyby šlo o reklamu – řeknu také dobře. Možná že to někteří chudáci z reklamních agentur už neumějí jinak, tak jenom přikazují a rozdávají pokyny. Ale rozkazovací způsob už vklouznul i do takových médií, jako jsou zahradnické, zahrádkářské či tzv. hobby časopisy. Zrovna mám jeden otevřený a čtu si nadpisy: nakupujte…., nebojte se…, pěstujte…, darujte…, zapomeňte…


pondělí 4. ledna 2016

Zahradnické zajímavosti

Svět rostlin a zahrad je neskutečně pestrý. Na každém rohu číhá nějaké překvapení, něco nového, užitečného, krásného, ale třeba i škaredého či škodlivého. Jsou to různé novinky, ale také stařinky, které jsou na světě už mnoho let. Pod nadpisem zahradnické zajímavosti budeme spolu tyto novinky i stařinky objevovat a poznávat. Některé obrázky či textíky mohly někdy vyjít v časopisech nebo být publikovány v rádiu, ale teprve tady budou k dispozici pro každého a napořád.

Korkový dub - Quercus suber

Kdo by neznal korek? Vždyť mnozí z nás se s ním potkávají v běžném životě. 

pátek 1. ledna 2016

Novoroční



Novoroční

První leden by mohl být takovým obyčejným dnem, třeba jako první únor či první červen. Ale není, protože jedno období formálně ukončuje a druhé naopak začíná. Nikdy nevíme, jestli je to tak dobře, navzdory tomu tento den má v sobě něco výjimečného. Dáváme si totiž různá předsevzetí, která bychom si mohli dát klidně i prvního února či června. Ale činíme tak jenom v lednu a basta!

Nejsem velkým příznivcem novoročních předsevzetí, občas si nějaké udělím, ale až dodneška jsem všechna předsevzetí považoval za ryze soukromou záležitost a nezveřejňoval jsem je. Dnes činím výjimku a všechno vám na sebe prozradím. Moje předsevzetí ale nebudou toho typu, že si budu čistit zuby minimálně pět minut, nebo že zhubnu – i když ani jedno ani druhé by mi určitě neublížilo. Moje předsevzetí k novému roku mají trochu širší dopad. Alespoň některá z nich. Tady jsou: