Počet zobrazení stránky

úterý 22. března 2016

Hortenzie, které (snadno) kvetou


K nejkrásnějším letním keřům nepochybně patří hortenzie. Krása jejich rozkvetlých soukvětí rozvášňuje nejednu mysl zahradních nadšenců. Nakonec, není to žádná nová věc, vždyť už pan Oskar Smrž ve své bájné knize Dějiny květin z roku 1923 začíná kapitolu o hortensiích takto: „Není milovníka květin, který by neznal a nedovedl si vážiti této nezmarné květiny, zdobící okna světnic i zahradu mohutnými květovými koulemi.“

pátek 18. března 2016

Jak řezat hortenzii latnatou?



Zvláštní kapitolu péče o hortenzii latnatou tvoří řez větví. Díky různým možnostem řezu je tato hortenzie jedna z mála rostlin, o kterých můžeme  s jenom malou nadsázkou říct, že budou přesně tak vysoké, jak si budeme přát. 

Obvykle se totiž udává, že v předjaří rostlinu seřízneme poměrně nízko nad zemí, zhruba ve výšce kolem 25 cm. 

středa 16. března 2016

Pozvání na zahradnický zájezd do Holandska a Belgie

Milí zahradníci, pěstitelé, květinoví nadšenci, dovoluji si vás pozvat na krátký, ale "výživný" zahradnický zájezd, který se bude konat koncem června. Zájezd pořádá CK Roslo s mojí výraznou duševní podporou a fyzickou účastí. Cena zájezdu je necelých 6000 korun, odjíždí se ve čtvrtek večer, návrat do ČR je v pondělí brzo ráno. Tím jsem chtěl naznačit, že nároky na výběr dovolené jsou velmi malé.

No a teď to nejdůležitější, co nás všechno čeká. Na rozdíl od mnoha jiných výletů, budeme brázdit půvabný a romantický venkov, ve kterém leží všechna naše cílová místa.
Po nočním přejezdu Německem "zakotvíme"  v ukázkových zahradách Appeltern
Je to naprosto úchvatné místo o rozloze přibližně 20 hektarů.
Nachází se zde přibližně 200 ukázkových zahrad a kompletní turistické zázemí. Restaurace, prodejna rostlin, zahradních suvenýrů, knih, nářadí, desítky laviček a zahradních posezení i kompletní sociální zázemí. Také je zde k vidění

úterý 8. března 2016

Bohyšky, rostliny s obráceným jménem

V době, kdy píšu tento článek, je venku ještě zima, ale jaro už tak trochu visí ve vzduchu. Místy půda v naší zahradě působí pustým dojmem. Jakobychom místy zapomněli, že tam něco může růst. Ale je to jenom zdání, které klame. Jenom pár cm pod povrchem půdy dřímají pupeny, které se s prvními teplými dny rozvinou nejdříve do barevných špiček, později do toulců a nakonec do nádherných listů.

Někdy mohou tyto trvalky na první dojem působit, jakoby k naší zahradní kultuře patřily odnepaměti. Na každé správné babičkovské zahrádce nějaká z nich rostla a přitahovala na sebe pozornost svými velkými srdcovitými listy, často se zajímavou barevnou kresbou.

neděle 6. března 2016

Kalina bodnanská - zrozena na druhý pokus

Možná jste si všimli krásnou kvetoucí rostlinu, která se v plné parádě projevuje od konce zimy (a někdy i před ní) zejména v soukromých zahradách, ale někdy i v parcích. Její růžové květy navíc příjemně voní a přitahují k návštěvě i včely, pokud už je tak vysoká teplota, že mohou létat. Tato dřevina se jmenuje kalina bodnanská (Viburnum x bodnatense 'Dawn'). Krížek mezi rodovým a druhovým jménem v latinském názvu znamená, že se jedná o křížence.
Příběh této kaliny je vlastně docela velmi poetický.
Na její zásluze by mohl mít zásluhu pan Charles Lamont, který byl asistentem v botanické zahradě v Edinburghu (Skotsko). V roce 1933 zkusil zkřížit dva asijské druhy kalin - Viburnum farreri a Viburnum grandiflorum. 

úterý 1. března 2016

Rostliny pro nízký, volně rostoucí živý plůtek

Nedávno jsem dostal zajímavý dotaz od majitelů zahrádky, kteří chtějí provést malou změnu. Na okraji pozemku mají podél plotu vysazenou směs žlutých mochen a nějakých dřišťálů, přičemž výsadba už nesplňuje jejich nároky. Jedná se o zahradu na Vysočině, asi 600 m nad mořem. Místo je přes den slunné, ale od západu lehce zastíněné stromy. Vlastní dotaz se týkal možnosti výměny rostlin za nějaké jiné - ale jaké? Součástí dotazu bylo přání, aby plůtek obsahoval rostliny zajímavé  v různých obdobích roku a aby rostliny dorostly do úrovně 100 - 150 cm, aby nebyly vyrazně nebezpečné, nebo trnité. Slíbil jsem, že dám dohromady několik tipů a zveřejním, neboť se domnívám, že to může celkem klidně zajímat i někoho jiného. Takže zde je pár mých tipů:



Sorbaria sorbifolia 'Sem' -tavolníkovec -  je velmi životaschopný keřík, který dobře odnožuje a umí se díky tomu rozrůstat, někdy trochu nekontrolovaně - hodil by se proto do okrajové části plůtku. Je opravdu  rozkošný v začátku jara, kdy raší žlutě růžovými výhony. Během léta je světle zelený a kvete bílými až smetanovými květy. Na podzim barví do žlutě oranžových odstínů. Vydrží extrémní mrazy, ale potřebuje vlhkou půdu. Na její kvalitu není náročný.