Počet zobrazení stránky

neděle 29. července 2018

Zamyšlení nad mulčovací textilií - podruhé

Charles Darwin ve své poslední životní knize věnované červům mimo jiné napsal, že:

„Bez činnosti žížal, které nevědí nic o prospěchu, jaký přinášejí lidstvu, by zemědělství, jak ho známe, bylo velmi obtížné, ne-li zcela nemožné.“ 



Možná to vypadá tak, že už mi dochází fantazie, když tady zase otravuji s mulčovacími textiliemi, ale nejde to jinak - slíbil jsem, že se k této věci ještě vrátím. Když o nich mluvím, či píšu, obvykle to sebou nese vlnu emocí. Jestli fungují, nebo nefungují (ty textilie, samozřejmě) - jestli brání zaplevelení, či nikoliv.  Začal jsem trochu odzadu, citátem pana Darwina o žížalách. K žížalám je  třeba se vrátit a začat od nich. Jejich prospěch pro zemědělství (i pro zahradničení) spočívá v tom, že ze svého obydlí v podzemí neustále vylézají na povrch, kde hledají něco k snědku. To něco bývají obvykle odumřelé zbytky rostlin. Ty si vtáhnou do půdy, a když je to trochu možné, hodují na nich. Pohyb žížal je k neuvěření, dostávají se někdy až do hloubky kolem 2 m. Mimoděk přitom dělají v půdě chodbičky, čím půdu obohacují o vzduch. Z času na čas něco vyprdnou ...
- ačkoliv jsem to schválně napsal trochu nehezky, není to nic jiného, než humus (Všimli jste si ? Tentokrát jsem nenapsal že je to ho....o). V rámci jedné žížaly jedno "ho....o" pro půdu nic neznamená, ale když je žížal v půdě dostatek - systém jejich chodbiček a živin v nich zanechaných má pro život v půdě existenční dopad. To, že se žížaly dostanou skoro až do dvou metrů znamená, že až sem se dostane vzduch a část  živin v organické formě. Jaký traktor by to musel být, aby dosáhl podobného efektu? Nevím o takovém, že by existoval.
Možná už víte kam  mířím. Efektů se záporným znamínkem nám mulčovací textilie nabízí více, ale ovlivňování žížalího (a mikrobiálního) života v půdě je jeden z nejzásadnějších. 
Teď trochu více prakticky - když se na půdu položí textilie a na ní vrstva mulče - třeba toho minerálního, jak je dnes zvykem, dojde za vlhka k přilnutí textilie k půdě. Vrstva štěrku, která při běžném použití může mít hmotnost 50-100 kg na čtvereční metr způsobí, že přilnutí textilie k půdě bude věčné (myšleno z hlediska životnosti vysazeného záhonu). Znamená to tedy:
  • do půdy se nebude dostávat vzduch a půda zůstane zhutněná
  • žížaly to budou mít hodně těžké, když se dostanou téměř na povrch půdy, zjistí, že je tam cosi černého, co nejde prolézt
  • nejšťastnější žížaly vylezou nad textilii v místě, kde je v ní vystřižená dírka pro nějaký keřík, či nedejbůh nějakou trvalku, čeká je však zklamání, neboť místo vrstvy listí najdou jenom kamení v různých formách a frakcích - nic k výrobě příštího humusu
  • podobný stres jako žížaly zažívají třeba výběžkaté druhy trvalek, jejichž odnože by i chtěly vyrůst kousek vedle své mateřské rostliny, ale to černé něco je stejně nepustí.  
 S touto zlou zprávou se na svět vyklubala jedna dobrá. Mulčovací textilie nepustí nad svůj povrch ani některé jiné rostliny - ty které vnímáme jako nevítané plevele (některé to ale bravurně zvládnou). Ale ouha - je tu jiná věc. Semínka plevelů, která přiletí odjinud, ve vlhkém štěrku vyklíčí snadno a také si snadno hledají cestu k mulčovací textilii, ta bývá často vlhká alespoň natolik, aby rozvíjející se semenáčky plevelu přežily a neustále mohly rozšiřovat svoji kořenovou soustavu.
Je to až k nevíře, jak se daří plevelům, díky mulčovacím plachtám. Roste v ní stejně dobře vlhkomilná kyprej i suchomilná kostřava. Všechny obrázky z tohoto článku pocházejí z jediného parkoviště. Monokulturu růžových mochen křovitých doplňuje několik druhů trav, pampelišky, pcháč, podběl, jíva, topol, svlačec, vika, šťovík a kdovíco ještě. 
Pletí zpod vysoké vrstvy kačírku není příliš zábavné ani účinné.

Promiňte, ještě jednou se vrátím k těm žížalám. Nevím v kolika zahradách je použita textilie v boji proti plevelům. Z těch nově vzniklých, odhadují, že je to více než polovina - alespoň podle toho co ve svém okolí vidím. Na jedné zahradě jsou to jenom metry čtvereční, na jiných zahradách stovky metrů. Domnívám se, že v celorepublikovém součtu máme díky těmto materiálům znehodnocené obrovské plochy  jinak kvalitní půdy.

Je to velmi smutné - mulčovací textilii doporučují někteří zahradní architekti, mnozí kolegové je zcela bez přemýšlení pokládají zcela všude, kde něco vysazují. Mulčovací textílie používají realizační týmy v televizních pořadech o zahradničení, studenti ze zahradnických škol ji pokládají při výsadbách v rámci odborné praxe. Nejkrásnější a přitom plně funkční zahrady, které jsem kdy v životě viděl, byly vždy založeny bez tohoto doplňkového materiálu.
Dočetli jste se až sem? Vážně?  Moc děkuji.

34 komentářů:

  1. Děkuji, myslím, že je to důležité.

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem dočetla a rovněž sdílím.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji a sdílím. Nejsmutnější je skutečně to, že se ty textilie "propagují" v TV pořadech o zahradničení a že se to ti mladí zahradníci učí ve školách. To na soumrak textilií v našich zahradách jen tak nevypadá... Nedávno mě napadla otázka, kdo vlastně s těmi textiliemi přišel a proč. Co bylo jejich hlavním účelem? Jejich jediný skutečný efekt je ten, že to po výsadbě vypadá čistě a upraveně ( maximálně pár týdnů až měsíců).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ked pozorujem zahrady, zalozene "profesionalmi", nemozem sa ubranit dojmu, ze jednym z vychodiskovych parametrov pri navrhu je, aby mala zahradnicka firma postarane o dalsiu pracu v podobe co najcastejsej udrzby.

      Vymazat
  4. Se vším souhlasím a ráda sdílím dál. Proti textiliím bojuji odjakživa a ani vlastně nevím proč. Prostě je nesnáším a na zahradu mi nesmí. Ale poslední dobou se ke mě dostávají informace, které můj vztah k textiliím jenom vysvětlují a podporují. Jako tento článek, za který moc děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s vámi-touhle textilií a kamínky jsem si zničila pěknou velkou hortenzii latnatou a od té doby do zahrady ani náhodou...

      Vymazat
    2. Ďakujem za článok, nedá sa nesúhlasiť. Niečo sa mi marí ešte zo strednej školy... Doma nemáme na žiadnom záhone geotextiliu či nebodaj PVC s čím som sa tiež už stretla pri rekonštrukcii záhrady ..... Ale dilema čo s verejným priestorom, kde my realizátori (chodíme radi na istotu, - pocit investora, že je to správne) všade sú termíny, najradšej by som sa venovala príprave pôdy 4 násobok času, pretože podľa mňa to je to najdôležitejšie, ale môže to trvať aj 2 mesiace a to býva problém..... Teda moja otázka znie, ako sa zachovať pri realizácii verejného priestranstva:či trvať na dôkladnej príprave pôdy (odburiniť radšej chemicky či mechanicky?) a mulčovať kompost om? Alebo čím Ďakujem predom za radu.

      Vymazat
  5. Díky panu Chloubovi za skvělý článek. Přesně toto je potřeba prosazovat a vyvrátit tak mýtus, který hovoří o prospěšnosti textilií a přivést lidi k zamyšlení a rozumu.

    OdpovědětVymazat
  6. Pavlíku, čítam Vás veľmi rada, nakoľko "polopatisticky" dokážete vysvetliť a odôvodniť nielen Vaše skúsenosti ale aj rádobo "chyby" Vašich kolegov. Mne záhradu "vybudovali" pred dvomi rokmi, samozrejme s textíliami a kamienkami. Po "bezúdržbovej" záhrade túžil roky môj muž a tak si splnil sen. Ja som sa žiaľ začala o rastliny a všetko okolo toho zaujímať až po výsadbe, keď mi jednoducho v záhrade začali chýbať kvety. Škoda, že som lásku k záhrade v sebe potlačovala a mala pocit, že to je niečo čo mňa nebaví. Dnes viem, že to nie je pravda, ale žiaľ z finančného dôvodu záhradu meniť nebudem. Jedno ale sľúbiť môžem, že každý nový záhon už textíliou zaťažovať nebudem. Krásny deň prajem ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Coalka, špeciálne ďakujem za Vaše osobné vyznanie - potešila ste ma! Prajem, nech Vám záhradka robí radosť a ešte raz veľmi pekne ďakujem.

      Vymazat
  7. Dobrý večer, bude to asi masakr ��.
    Já textilii používám a doporučuji rok v záhonech ponechat, pak odstranit.Vím, že se jedná o ropný produkt, svá pozitiva nicméně krátkodobě má.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Účinok proti vyrastaniu burín majú aj noviny, kartóny (a na ne mulčovaciu vrstvu napr. kôru, drevenú štiepku z rozdrvených konárov, šišky a pod...)- na začiatku zabránia vyrastaniu buriny, udržia vlahu, a kým sa rastliny, kríky rozrastú, kartóny alebo noviny sa rozložia. Tým, že sa vysadené rastliny rozrastú, burina už nebude mať toľko miesta.

      Vymazat
  8. Děkuji vám všem velmi upřímně za vaše komentáře. Těší mě vaše vnímání této věci i ochota se zamyslet. Děkuji i za komentáře, které se objevily mimo tento prostor. Nečekal jsem, že by se rázem všichni změnili, ale i tak mě překvapilo velké množství pozitivních názorů.

    OdpovědětVymazat
  9. Pavle,
    jediná škoda tohto článku je, že je to skoro ako boj s veternými mlynmi, Dávida proti Goliášovi. V ďalšom dieli nejakej záhradníckej relácie budú tisícom divákov týždeň čo týždeň opäť nalievať do hláv, že bez textílie to nejde :-( K tomu sa pridávajú časopisy a reklamná lobby predajcov týchto plachiet. Ľudia ktovie prečo od 90. rokov začali vyžadovať "bezúdržbovú" záhradu, tak pohotoví predajcovia, realizačné firmy a tiež redaktori pristúpili na túto falošnú hru.
    Veľká vďaka za túto osvetu, snáď sa bude šíriť čo najďalej.
    Mimochodom, v programe BBC Gardener´s World som nevidela za pár rokov ani jedinú reklamu na chemické hnojivo, postreky, náradie, hotové substráty. A použitie plachto-textílie už vonkoncom. Keď pozerám v nových štvrtiach do záhrad (ak je tam vôbec vidno cez betónové ploty), je to smutný pohľad na kameňolomy, a čítanie nejakého fóra na tému záhrad je tiež srdcebôľ.
    Dážďovkám a spol. zdar!
    L

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lusikka, veľmi pekne ďakujem za slová povzbudenia, vážim si ch moc a tiež srdečne zdravím. Viem, že to bude dlhá cesta ľudí presvedčiť, aby sa chovali k prírode lepšie. Ale verím aspoň v dielčí úspech. Tento článok za tri dni videlo (neviem, či dočítali všetci)už cez 10 tisíc ľudí. To je čitateľnosť na úrovni bulváru, samého ma to veľmi prekvapilo. Zdá sa, že zodpovednosť niektorých ľudí sa predsa len zvyšuje. Ďakujem ešte raz a moc zdravím. Pali

      Vymazat
  10. teraz som zostala tak trosku šokovaná a mimo, pretoze okolo plota kusky textilie mame ( to by podla mna az tak nevadilo, lebo je to neceleho pol merta na sirku) ale buduci rok som sa chystala do folie zasadit aj jahody a paradajky :D pretoze kadzy tyzden trham pol metrovu travu a nestiham... a mam pocit ze ta trava mi dusi celu zahradu, teda uzitkove plodiny. da sa robit nejake opatrenie aby jej tolko nerástlo? jasne ze sa mi stihla poriadne vysemenit aj tento rok....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pani Lívia, dobrý deň.
      Ďakujem Vám za Váš komentár, viem, že som asi šokoval viacerých, cieľom mojho článku je to, aby si ľudia viac uvedomovali zdanlivo drobné súvislosti. Ak sa chcete zbaviť buriny, čiastočne pomože zmeniť systém záhrady. Na miesta, kde sa burina šíri vysadiť kultúrne rastliny, ktoré zaberú jej miesto. Viem, dobre sa to hovorí, ťažšie robí. Ale skúste sa zbaviť drobných ploch, ktoré sú zdrojom zaburinenia.Je to náročné, ale držím Vám palce.

      Vymazat
    2. Dobry den pani Livia. Skuste mulcovat ale bez textilie, priamo na podu. Ja napr. davam pod rajciny alebo okolo jahod pokosenu travu z travnika. Alebo sa da aj slama. Trochu buriny prerazi, ale nie je to uz taka katastrofa. A potom sa to zaryluje a je aj pohnojene.

      Vymazat
  11. Dobrý deň p.Chlouba,
    super "bulvárny článok", len nech ho číta čo najviac ľudí. Nemám ukážkovú záhradu, ale nemám ani textíliu a dážďovkam určite tým dávam prietor. Som rada, že záhradnícky guru napísal takýto článok o dážďovkach - u nás ich voláme "hlisty"- o ich živote a prínose v našich záhradách. Ďakujem. Heli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pani Heli, moc ďakujem za Vašu reakciu, i oslovenie. Tiež ma teší, že viem ďalší krajový názov pre dážďovky. A ešte k tej ukážkovej záhrade - možno je dobré, ak záhrada nie je ani tak ukážková, ako vľúdna pre prírodu. Hlavne, aby Vám záhradničenie robilo radosť.
      Pavel

      Vymazat
  12. Souhlasím, i když na naší zahradě tak asi z 5% nerespektuji ale to se může spravit. Vaší kritiku propagace použití mulčovací textilie zkuste uplatnit u kolegů v Hurá do záhrady, kterou pravidelně sleduji a kde oceňuji vaše Herbáře a výlety do zahrad (Appletern, Anglie apod.). Zdraví Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane Petře, moc děkuji za Váš komentář. Přesně vím, kam míříte a souhlasím s Vámi. Věřte, že se velmi o tuto věc snažím a také ale vnímám, že moje "úspěchy" v této věci jsou velmi chatrné. Děkuji ovšem za podporu, velmi si ji vážím. Pavel

      Vymazat
  13. Dobrý den, děkuji za hezky shrnutý článek, ale chtěla bych se zeptat. Máme mít kolem celé zahrady pletivový plot. Nemáme pod ním žádné zábrany, podhrabové desky a podobně. Plán byl tam dát právě pruh netkané textílie a štěpku navrch (cca 20- 30 cm). Kolem plotu pak budu vysazovat jedlé keře ve vzdálenosti 1 - 2 m od plotu. Děkuji za radu. Petra

    OdpovědětVymazat
  14. velmi zajímavé a poučné čtení byla, by, nějaká zlatá střední cesta? mám kus" otevřené zahrady ,kde není možno vyplívat nejspíš bych se z toho oběsil😏

    OdpovědětVymazat
  15. zdravím jsem moc ráda za tento článek, konečně chápu, proč i přes veškerá doporučení jak to mám používat a jak je to skvělé, ty textilie nemám ráda. Navíc jsem vždy udělala zkušenost, přesně jak píšete, výsledek by spíš k vzteku. Beru ji na milost tak maximálně pro záhonek jahod, ale možná je to přesně důvod proč mi ty jahody tak nejdou ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani pro jahůdky to není nic moc, zejména v těžších půdách je znát, jak jim ta textilie ubírá vzduch.

      Vymazat
  16. Dobrý den... letos budu zakládat záhon ve svahu... ca 8x1,5 m v poměrně velkém převýšení. Chtěla jsem mmj použít netkanou textilii i kvůli tomu, aby zeminu lépe držela a ochranila ji, alespoň z počátku, před sesuvem.... teď jsem ale nalomena... jak ten svah zajistit? Mam v planu ještě latě (vetve). Teď mě nepadá ještě jutová síť, na ni říkáte co? Nebo co jiného? Moc děkuji!

    OdpovědětVymazat
  17. Latě i větvě se běžně používají a fungují dobře. Místo juy doporučuji kokosové sítě, mají delší životnost. A hlavně - zkuste vybrat druhy, jejichž kořeny mají silně protierozivní působení a rychle rostou. Výborná pro tento účel je třeba Stephanandra incisa Crispa (nutno dodržet odrůdu). Také výborně poslouží Symphoricarpos chenaultii Hancock.Držím palce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekuji. Nikdy jsem nepremyslela nad tim, ze geotextilie je takove zlo.... zkusim to tedy bez ni.... a neporadite nejaky figl, jak potlacit rust plevelu, nez se rozrostou zadouci rostliny?

      Vymazat
  18. Co s textiliou ked dosluzi? Ako dlho sa rozklada? Mam jednu 6 rocnu, ktoru uz nechcem na tom mieste, ale neviem sa jej zbavit. Je prerastena korenmi buriny (korene su silne a prebiju sa cez textil). Tiez je oslabena, trha sa ked ju taham.
    Takze suhrn: Je oslabena natolko, ze ju neviem dat jednoducho prec ako celok, ale silna natolko, ze mi znecistuje pozemok :(

    OdpovědětVymazat
  19. Dakujem za potvrdenie mojho rozhodnutia nepouzivat geotextilie. Nevidela som v tom zmysel, kedze nepoznam rastlinku, ktoru by som pokladala za burinu a ak mi tam nieco nezelane narastie na 95% su to naletove dreviny, comu ta textilia nezabrani. Rasej mulcujem a mulcujem ako sa len da. A dazdovky su super a urcite ich nechcem stresovat :). Este raz vdaka za super clanok.

    OdpovědětVymazat
  20. Je zajímavé, že v pořadech BBC s Monti Donem s anglickými zahradními architekty jsem při realizacích neviděla použití netkané textilie. Je krásné, jak v Anglii hojně využívají trvalky.

    OdpovědětVymazat
  21. Dakujem za dobry clanok. Netkanu textiliu nemam v zahrade, ale do buducna chcem pestovat cucoriedky (boruvky)a vsade sa udava, ze po bokoch jamy treba dat tu textiliu a nasypat raselinu. Kvoli pH aby sa neznizila kyselost. Viete poradit iny sposob? Tiez ma zaujima ci viete aky ma ta textilia dopad na zdravie. Ved je to ropny produkt a urcite nieco uvolnuje do pody.

    OdpovědětVymazat