Počet zobrazení stránky

neděle 27. ledna 2013

Výsadba, pěstování a hnojení kanadských borůvek

 

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

V posledních dnech jsem dostal několik dotazů ohledem pěstování kanadských borůvek. Protože jsou tyto dotazy poměrně podobné a odpovědi na ně jsou poměrně obšírné, rozhodl jsem tyto rady publikovat právě zde, možná se hodí i někomu jinému. Níže uvedený text může být někomu z vás povědomý - byl uveřejněný na podzim v 2012 v časopise Flóra na zahradě. Nejedná se ale o žádné plagiátorství, jenom recykluji pro širší využití vlastní článek.

Nejčastěji je známe jako kanadské borůvky, někdy bývají označovány jako borůvky zahradní. Správně se tato rostlina jmenuje borůvka chocholičnatá (Vaccinium corymbosum). Bez ohledu na to, jakou přezdívku této rostlině vybereme, vždy zůstane vynikajícím společníkem pro naše zahradní aktivity. 



U tohoto druhu borůvky se totiž vzácně snoubí znaky půvabné okrasné rostliny s velmi silným užitkovým efektem. O pěstování kanadských borůvek někdo říká, že je velmi snadné. Je ale i mnoho těch, kteří tvrdí opak. Pravda stojí někde uprostřed. Samotné pěstování borůvek složité není, ale příprava na výsadbu je poměrně pracná a náročná. V případě kanadských borůvek však hlavní břemeno úspěchu či zklamání stojí na pečlivé přípravě a precizní výsadbě.
Borůvky patří do čeledi vřesovcovitých, proto mají podobné požadavky na půdu i na prostředí jako mnoho dalších rostlin z této skupiny rostlin. Milují kyselou půdu s vysokým obsahem humusu. Tyto podmínky nejlépe splňuje rašelina, která je pro pěstování borůvek přímo ideální. Na druhou stranu ale platí, že rašelina je velmi chudá na živiny. Ty se musí borůvkám uměle dodat, jinak se nedá čekat v jejich pěstování žádný převratný úspěch. Představme si teda vše potřebné krok po kroku.




1.      Výběr stanoviště

Borůvky potřebují pro svůj růst místo s vyšší vlhkostí vzduchu. Přitom by ale mělo být dostatečně slunné, mírný polostín je ještě pro rostliny přijatelný. Někteří pěstitelé tvrdí, že během plného léta by mělo na rostlinu svítit přímé slunce alespoň osm hodin denně. Bez dostatku slunce borůvky obvykle přežijí, ale méně plodí. Plody vyvinuté na rostlině rostoucí ve stínu nejsou zdaleka tak chutné, jako ty, co dozrály na osluněné rostlině.


2.      Příprava výsadbového místa
Dokonalá příprava půdy patří k nejdůležitějším zásahům do příštího života borůvky. Tyto rostliny milují dobře propustnou, lehkou půdu. V těžší jílovité půdě se růst jejich kořenů prudce zpomaluje, až zcela zastavuje. V lehkých, kyselých půdách naopak borůvky rostou velmi dobře. Běžná zahradní půda, ve které se daří většině zahradních plodin, borůvkám nevyhovuje. Proto až na výjimky bývá skoro nutností přistoupit k výměně půdy. Je-li půda těžká, jílovitá, nebo silně vápenitá, výměna půdy musí být velkorysá. Je potřebné mít na paměti, že borůvky jsou relativně dlouhověké rostliny, v plné plodnosti v dobrých podmínkách vydrží i více než dvacet let. V případě, že jejich kořeny rychle vyrostou z miniaturního rašelinového lůžka, přestanou nejprve růst, potom začnou listy prosychat a strádat. Předejít tomu je možné, ale vyžaduje to velkorysou výměnu původní půdy za rašelinu. Má-li být tato výměna úspěšná, je pravděpodobné, že cena rašeliny několikanásobně převýší hodnotu mladé borůvky. V případě výsadby jedné či dvou rostlin je možné vykopat pouze jámu, při větším množství vysazovaných rostlin je lepší vykopat celý rigol. Šířka výsadbové jámy či rigolu by měla být minimálně 80 cm, vzdálenosti mezi jednotlivými rostlinami by měly být minimálně 100 cm. Hloubka jámy závisí od kvality původní půdy. Obvykle stačí kolem 40 cm, v silně vápenitých půdách by však jáma měla být ještě hlubší. Otázkou ale je, jestli je v těchto půdách vůbec vhodné borůvky vysazovat. Riziko poškození rostliny vápníkem totiž zvyšuje i tvrdá zálivková voda. V této souvislosti se občas objevuje rada, že na dno i okraje jámy se má umístit fólie, která odizoluje prostor výsadbové jámy od okolní půdy. S podobným řešením jsem se v praxi nepotkal, ale intuitivně ho považuji za nevhodné. Jako lepší se mi zdá řešení, při kterém se výsadbová jáma prohloubí zhruba o 20 cm a na dno se nasype vrstva hrubého štěrku, která přeruší půdní kapilaritu (vzlínání vody z dolních vrstev půdy směrem nahoru). Aby rašelina nevyplnila mezírky mezi štěrkem, lze na štěrk položit vrstvu netkané textilie. 

V lokalitách s těžkou půdou se před výsadbou borůvek musí původní zemina odebrat a vyměnit za rašelinu. Příprava takového záhonu je dost náročná, ale vyplatí se.



3.      Výsadba borůvek
Samotná výsadba borůvek je po pečlivé přípravě už věcí velmi snadnou. Je-li rašelina připravená na záhoně suchá a prachovitá, dobře ji ještě před výsadbou zalijeme. Po vyjmutí borůvky z květináče lehce prsty rozrušíme kořenový bal, aby kořeny mohly snadněji prorůstat do prostoru. To je důležité udělat zejména v případě, kdy rostlina pobyla v květináči neúměrně dlouhou dobu. Kořenový bal bývá v podobném případě prorostlý jemnými kořeny a musí se poměrně drasticky roztrhat. Tento radikální úkon ale pomůže rostlině mnohem rychleji zakořenit a urychlit nástup do plodnosti až o jeden rok, v některých případech ji dokonce zachrání život. 


 
Často diskutovanou otázkou bývá nejvhodnější termín výsadby. Pokud se všechny přípravné práce udělají poctivě, je prakticky jedno, kdy se borůvky vysazují. S výjimkou období, kdy je zamrzlá půda (malá vrstvička ledu na povrchu půdy nic neznamená) lze borůvky stejně úspěšně vysazovat po celý rok. I ve velmi pozdním podzimu je lepší vysázet borůvky do rašelinového záhonu, než je nechat mučit v květináči do jara.
Druhou neméně podstatnou otázkou bývá, kolik borůvek vlastně vysazovat, aby bylo zabezpečeno dobré opylení. I samostatně rostoucí rostlina přinese obvykle nějakou úrodu, ale přítomnost dalších odrůd v blízkosti znamená vyšší úrodu, větší plody a dokonce i vyšší obsah některých užitečných látek v plodech. Výsadba většího množství borůvek bývá zejména na malých, nebo už založených zahrádkách častý problém. Dá se však elegantně vyřešit touto dobrou fintou:
V případě nedostatku prostoru můžete borůvky vysadit tak, že uděláte o něco větší výsadbovou jámu. Do ní vysadíte úplně těsně vedle sebe dva, nebo dokonce tři kusy borůvek. Ty mezi sebou prorostou a vytvoří zdánlivě jediný keř. Aby toto opatření ale mělo vůbec význam, vybírejte borůvky tak, aby každý kus představovala jiná odrůda. Odrůdová pestrost výrazně vylepší opylovací poměry i úrodu a kvalitu plodů.

3.      Hnojení borůvek

Protože rašelina je na živiny velmi chudá, je důležité živiny do ní dodat dodatečně. Při výsadbě je velmi vhodné zapravit zásobní hnojivo do celého profilu jámy. K tomuto účelu je možné použít více druhů hnojiv, důležité je, aby se alespoň některé jeho složky rozpouštěly či uvolňovaly pomalu a postupně. Hnojiv s pozvolným uvolňováním živin je na trhu více druhů.  Jsou to hnojiva, která bývají od běžných druhů hnojiv o něco dražší, jejich hlavní výhodou je však to, že se obvykle používají jenom jednou na začátku vegetačního období. Výbornou alternativou jsou speciální hnojiva určená právě pro borůvky a jiné kyselomilné rostliny. I tato hnojiva se u nás vyskytují ve dvou základních typech. Jako zásobní slouží pevné, granulované hnojivo. Velká obliba právem patří tzv. biominerálnímu hnojivu, kde biologickou složku tvoří jemně drcená rohovina.


 Ta je cenným zdrojem pomalu se uvolňujícího dusíku, který je pro rostliny důležitý v období vegetačního růstu. Druhým typem speciálního borůvkového hnojiva je tekutý koncentrát, který se používá jednoduchým naředěním s vodou podle návodu od výrobce. Takto připravený roztok se používá buď přímou zálivkou, nebo postřikem na list. Tento způsob hnojení rostlinám nabízí okamžitou výživu, používá se v době intenzivního růstu nebo při jeho očekávaném začátku. Také se může použít v případě, pokud se objeví na rostlině nějaký růstový problém. Hnojení zálivkou patří k levným variantám, borůvky je však nutné takto hnojit vícekrát za vegetační období. Ideální dobou pro začátek přihnojování bývá obvykle první polovina května, poté ještě hnojení můžeme zopakovat přibližně ve dvoutýdenních intervalech tak, abychom hnojení ukončili v druhé polovině června. Tato hnojiva pomáhají borůvkám zejména v růstu. Od druhé poloviny léta však borůvky (ale i většina ostatních rostlin) potřebují lehkou změnu jídelníčku. Dusík by měl být postupně nahrazen jiným životně důležitým prvkem – draslíkem. Velmi zjednodušeně řečeno, je to právě draslík, který zařídí rostlinám bezpečné přezimování. Způsobí, že stěny buněk zpevní a lépe odolávají mrazům. Takto dobře vyzrálá pletiva rostlin jsou často i méně přitažlivá pro býložravé živočichy i škodlivý hmyz. Dostatek draslíku také pomáhá vitalitě kořenové soustavy, s draslíkem se proto může vylepšit i přijímání ostatních živin a vody rostlinou, co má zase jenom pozitivní důsledky. Proto ve druhé polovině léta použijeme na borůvky hnojivo, kde je výrazně menší množství dusíku, ale více draslíku. Tyto hnojiva se obvykle označují jako podzimní.
Bez nadsázky se dá tvrdit, že borůvky jsou nejenom velmi chutné a zdravé, ale také velmi dekorativní. Zvláště na podzim se jejich listy vybarvují do svěžích odstínů žluté až červené barvy.

Důležité upozornění: Při výběru hnojiva pro borůvky si pamatujte, že v žádném případě nesmí obsahovat vápník (Ca) a chlór (Cl). Naopak přítomnost železa – nejlépe v chelátové formě – je pro borůvky prospěšná.

 Pečlivá příprava stanoviště se navzdory vyšším nákladům a nárokům na práci určitě vyplatí. Za tři vegetační období borůvky narostou do silných a životaschopných keřů, které budou bohatě a pravidelně rodit.



125 komentářů:

  1. Díky za rady, ale chýba mi rada, kedy a ako strihať... :-)
    Katarína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Katko,
      ano to chápu, že tato dobrá rada zatím na blogu schází. Pokusím se o odpověď, ale chtělo by to na toto téma vyrobit nějakou fotodokumentaci. Doba vhodná pro řez se blíží, podle podmínek lze řezat v období od konce II-až začátku IV. měsíce. Díky za zájem i za komentář.
      Pavel

      Vymazat
    2. Nemám skúsenosti ale určite to skúsim.

      Vymazat
  2. Dobrý den.Kanadské borůvky mám už řadu let a takřka jsem je neprořezával.Jen bohatě hnojil. Úroda byla vždy bohatá. Teď potřebují radikálně zmladit.Jde na podzim odříznout všechny větve až u země?Mám keře nízkého vzrůstu do 1m. Zajímavý návod je ve starší knížce,Cestopis ovocnáře,na zahrádce těžko použitelný.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, osobně bych se spíše klonil k radikálnímu řezu až v předjaří. Nejlepší je, pokud můžete ustříhnout nejstarší větvě těsně nad zemí, a zároveň ale ponechat mladší větvě normálně růst. Viděl jsem ale i takový způsob, že rostlina byla seříznuta zhruba v polovině. Tento úkon byl proveden v předjaří a rostliny takto zmlazené velmi dobře regenerovaly. Tuto metodu ale nemám osobně vyzkoušenou, viděl jsem ji u jednoho školkaře v Holandsku.

    OdpovědětVymazat
  4. dobrý den,borůvka dobře přezimovala také hodně kvete ale začaly ji schnout lupeny a to docela dost, není to nějaká nemoc předem děkuji za odpověd

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den. V prohlubni(korunce) na vrcholku zralých kanadských borůvek se velmi často objevuje vždy jeden miniaturní plž s ulitkou, je velký 1-2 mm. Je možné se proti jeho výskytu na plodech nějak preventivně bránit? Na rostlinách jsem nikdy žádné plže nenašla. Děkuji za odpověď. Johana.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den paní Johano,
    omlouvám se, že Vám odpovídam se spožděním. S plži v korunkách odkvetlých borůvek jsem se naštěstí nikdy nepotkal, takže nemám žádnou zkušenost, jak by se tomu dalo předejít. Je to velmi ošemetná situace a chápu Vaše nesnáze, ale tentokrát poradit neumím. Omlouvám se. P.CH.

    OdpovědětVymazat
  7. Pěstuji borůvky mnoho let a plně souhlasím s názorem, že se jedná o nádhernou a velice užitečnou rostlinu. V součastné době mám problém s jedním keřem,, který plodí kyselé(nepoužitelné) plody.Používám zmiňovaná hnojiva a přesto tento problém nastal.Plody jsou malé,scvrklé a vadnou listy. Děkuji za radu.

    Petr Hönigschmied Šumperk 24. července.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      předně se moc omlouvám, že Vám odpovídám trochu pozdě. Pravděpodobně Vás s mojí odpovědí neuspokojím, protože sám nevím. Letos jsem po dlouhé době zaznamenal na borůvkách různé bolístky, které se předtím nikdy na rostlinách neobjevovaly. Stejný problém mi "hlásili" různí pěstitelé z různých oblastí republiky, navíc k tomu se na listech objevovali skrvny, jakoby byly listy popálené od sluníčka. Když my zahradníci nevíme odpověď, obvykle se na něco umíme vymluvit, třeba na počasí. Ale už vážně - opravdu si myslím, že počasí se mohlo na těchto problémech vážně podepsat. Od extrémního mokra v červnu přes extrémní sucha uprostřed léta, navíc problémy s ozónem a velmi silným slunečním svitem...
      Neporadím přesně, jak problém s kyselými plody řešit - jenom intuitivně se bojím, že takto poškozené rostliny "začínají končit". Jedna z našich rostlin dopadla stejně. Snažím se na tom vidět něco dobrého, najednou mám místo, abych zkusil nějakou novou odrůdu, která má naději být lepší, než ta předešlá. Děkuji Vám za Váš dotaz. P.CH.

      Vymazat
    2. Dobrý den kanadské borůvky pěstují již několik let , teprve minulý týden jsem je odkryla po zimě , mají nové lístky a nasazené květy , zalila jsem je vitality komplexem a postrikala krystalonem na borůvky , v koncentraci dle návodu . Lístky jsou mladé a slabé , zda se mi že na pár místech i vadnou , čím to může být ? Mám přihnojit živinami do půdy ? Používám substral a krystalon na borůvky a taky vitality komplex . Uvadlé větvičky jsem odstranila . Myslíte že pomůže postřik krystalonem ? Jak často ? 1 týdne ? Borůvky mám v květináčích na balkonu a zasažené v substrátu pro borůvky . Děkuji za radu Švecová Plchova Johana

      Vymazat
  8. Dobrý den, ráda bych se zeptala na podzimní hnojení borůvek. Mám v plánu během září koupit několik borůvek na terasu (cca 3-4) a přesadit je do větších kontejnerů. O nutnosti zajistit borůvkám kyselou půdu i o jejich citlivosti na chlor jsem si už přečetla. Teď jsem i našla vhodné podzimní hnojivo - síran draselný od firmy Hortus. Nejmenší balení je po 3 kg. Jelikož zatím nevím jaké je dávkování, chtěla jsem se zeptat, zda to bude stačit. A kolikrát se vlastně podzimní hnojení borůvek provádí? Pouze jednou před výsadbou? Anebo třeba ještě jednou např. během října/listopadu? díky za odpověď, Jana Buršíková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      omlouvám se Vám, ale nějakou shodou okolností jsem objevil Váš dotaz až nyní.
      Jestli jsou borůvky letos zakoupené, s podzimním hnojením bych byl radši opatrný. Velmi často se ve školkách pěstují rostliny tak, že mají zásobu živin na nejbližší měsíce ještě v zemině, která je v květináči. Pakliže byste přece jenom chtěla borůvky přihnojit draslíkem, jsem si skoro jistý, že jedna dávka by měla stačit. Hnojení by mělo probíhat v období, kdy půda ještě není moc studená. To jsou kořeny ještě aktivní a snadněji živiny přijmou.

      Vymazat
  9. Dobry den, koupila jsem si boruvku a chystam se ji zasadit na zahradu. Raselinu i hnojivo primo na boruvky mam. Ale ted vzhledem k podzimu nevim, zda: 1. Raselinu promichat s hnojivem na boruvku (5 % N, 4 % P a 6 % K) anebo 2. Zasadit pouze do raseliny a potom pohnojit tekutym hnojivem Podzim. Dekuji za radu. Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Lenko,
      při výsadbě by mělo určitě smysl přidat hnojivo do rašeliny, pokud by se jednalo o hnojivo dlouhodobé s pomalým a postupným uvolňováním živin. Další hnojiva bych si při podzimní výsadbě radši odpustil, protože je pravděpodobné, že se ještě nějaká hnojiva nacházejí v pěstitelském substrátu, ve kterém borůvka zatím rostla. V tuto chvíli spíše chceme, aby borůvky už příliš nerostly, spíše aby v klidu vyzrály. S hnojením pak začněte přibližně od začátku či poloviny května. Pokud ale máte pomalu rozpustné hnojivo - třeba s rohovinou, klidně ho mnůžete promíchat do rašeliny v celém profilu jámy. Držím palce.
      Pavel

      Vymazat
  10. Dobrý den, dneska musím přestěhovat cca 20-letou stále plodící krásnou borůvku z důvodu výstavby na jiné stanoviště. Po pročítání Vašich rad na této stránce, si dovoluji i já poptat abych se vyvarovala chyb. Předpokládám, že borůvka bude mít již dlouhé kořeny které určitě trochu ( TEDY DOUFÁM ŽE TROCHU ) poničím. Mám zastřihnout tedy kořeny i větve úměrně k výsadbě a mám ošetřit narušené kořeny třeba dřevěným popelem, nebo něčím lepším? Moc Vám děkuji za jakékoliv rady. Přeji všem pěstitelům hezký den. Doksanská.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den paní Doksanská,
      děkuji za důvěru, se kterou se na mne obracíte. V případě stěhování borůvky myslím nemusíte mít žádné velké obavy. Borůvky koření relativně velmi mělce, takže předpokládám, že když ji jenom po obvodu rýčem obryjete, tak celou rostlinu snadno vyberete z půdy, přičemž by na kořenech borůvky měl zůstat bohatý zemní bal s množstvím drobných kořenů. Pár krát jsem musel velkou borůvku přesadit i já a někdy dokonce i v teplém létě a vždy to bylo bez následků.
      Co se týká redukce větví, asi to není nezbytně nutné, ale pro dobrý pocit můžete odstranit třeba jeden nejstarší výhon, který vyříznete těsně nad zemí. Vzhledem k tomu, že v minulých dnech bylo deštivé počasí, myslím si, že borůvka bude vodou dobře zásobena a že ani nepozná, že změnila své trvalé bydliště.
      Dřevený popel na borůvku určitě nepoužívejte, obsahuje většinou hodně vápníku, který borůvky nemají v oblibě. Nejlepší, co můžete udělat, je připravit si výsadbové místo předem a přenést borůvku tak, aby nebyla dlouho venku, mimo půdu. Jsem si skoro jistý, že to zvládne(te) v pohodě a bez důsledků. Držím Vám palce a děkuji za důvěru. P.CH.

      Vymazat
  11. dobrý den,
    lze do půdy pro borůvky přidávat i piliny a lesní hrabanku?
    děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      pokud vím, tak hrabanka se z lesa brát nemá, takže by bylo správné se toho držet. Není to formalita, při výrazně rostoucí oblibě kanadských borůvek by opravdu mohly mít nájezdy na hrabanku v některých místech pro přírodu negativní následky. A co se týká pilin, nemůžu posloužit žádnou vlastní zkušeností. Znám jednoho pěstitele, který si pochvaluje staré piliny z bukového dřeva. Některé stromy však mohou ve dřevě obsahovat různé látky, které růstu rostlin spíše škodí, než pomáhají. Snad se s touto věcí dá experimentovat, ale stále za nejsnadnější a vyzkoušené považuji pěstování borůvek v rašelině.

      Vymazat
  12. Prosím, řekněte mi, objednala jsem si sazenici nyní a chtěla bych ji pěstovat v nádobě, jak s přezimováním? Kam ji doma umístit? Vše psáno výše platí i pro květináče? Děkuji velice Tichá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den paní Tichá,
      borůvky se za jistých okolností v nádobách pěstovat dají, ale platí to zejména pro venkovní podmínky. Kde by se nám ale nejvíce hodilo jejich pěstování - t.j. na terasách a balkónech - tak tam se jim často příliš nelíbí. Je to zejména kvůli nižší vlhkosti vzduchu, která většinou na balkónech panuje. Rozhodně se ale borůvky nedají pěstovat doma - tedy v interiéru. Pokud dostanete borůvku v květináči, nejlépe ji přezimujete venku, ale tak, že celý květináč zapustíte i s rostlinou přímo do půdy. Z jara opět květináč vyberete a rostlinu buď přesadíte do jiného květináče, nebo raději přímo na zahradu do rašelinového záhonu. Tak teda držím palce, aby to vyšlo.

      Vymazat
  13. Dobrý den, jak poznám jakou mám odrůdu?Nic u ní nebylo nepsáno jenom Vaccinum corymbosum.Dostal sem ji včera. Děkuji předem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      obávám se, že to bude velmi těžké až nemožné. Po několikaletém pěstování by se možná povedlo udělat jakousi selekci odrůd které by připadaly do úvahy, ale pro stoprocentní určení byste potřeboval opravdového odborníka. Já bych to rozhodně nezvládl, snad s výjimkou 2-3 odrůd, které jsou velmi charakteristické. Tak se prosím nezlobte. Děkuji za pochopení.

      Vymazat
  14. Dobrý den, chtěl bych se zeptat na množení kanadských borůvek, mám odrůdu réka se kterou jsem spokojen a dobře plodí, chtěl bych se pokusit o její namnožení. Jakou s tím máte zkušenost četl jsem že buď řízkováním nebo hřížením. Zkusil jsem obojí , ale hřížením se mi to nepodařilo vůbec a z řízků se ujal z 10 jen jeden (dělal jsem to v červnu). Je na to nějaká roční doba nejlepší. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den,
    zakoupil jsem americké borůvky,chci je pěstovat v kontejnerech na balkoně.
    Jak se zachovat přes zimní období?Přemístil jsem kontejnery do místnosti
    s teplotou cca 13 st. Celsia. Je potřeba je občas zalévat? Již opadlo listí
    a zdá se že ulehly k zimnímu spánku.

    Předem děkuji za Vaši odpověď a zkušenosti v tomto pěstování.
    P.Frunc

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den pane Frunci,
    pěstování borůvek na balkóně ve většině případů není to nejlepší řešení. Borůvky mají v oblibě svěží klima s vyšší vlhkostí vzduchu, ta se na balkóně udržuje dost obtížně. Jinak se borůvky odlišují podle nároků na teplotu na tzv, severní a jižní typy. Ty severní, které se až na zanedbatelné výjimky prodávají i u nás, vyžadují v zimním období nízké teploty. Za zimu musí "dostat" určité množství studených dnů. Podle odrůdy je to v souhrnu minimálně 800 - 1000 hodin za celou zimu, kdy by teplota měla být pod bodem mrazu, nebo jenom pár stupňů nad nulou. Pokud se tak nestane, borůvky sice dobře přezimují, ale v příštím roce nekvetou vůbec, nebo jenom málo. Proto vaše místo s teplotou kolem 13 stupňů není příliš dobré. Když už je situace taková, doporučil bych Vám Vaše borůvky přestěhovat zpátky na balkón. Dejte je někam do rohu a přikryjte je nějakým kartónem. Jde o to, aby na ně nefoukal mrazivý vítr, protože v květináči jsou citlivější na poškození než ve volné půdě. Kartón také rostliny zastíní, což je skoro ze všeho nejdůležitější, aby zejména v předjaří nedocházelo k předčasnému rašení výhonů v době, kdy jsou už teplejší dny a mrazivé noci. Substrát by měl být mírně vlhký, takže v teplejším počasí ještě před nástupem zimy by bylo dobré borůvky zlehka zavlažit, pokud budou zimovat ve stínu, domnívám se, že další zalévání bude nutné až s příchodem teplejších jarních dnů. Držím palce a přeji samé pěstitelské úspěchy. Pavel Ch.

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den,

    chtěla bych koupit pár keříků borůvek na balkon do velkých kvítňáků. Protože mám malé děti, tak nechci hnojit umělými hnojivy, ale "žížalím čajem" a kompostem od žížal. Myslíte, že to bude stačit, nebo mám použít i jiná hnojiva? A ještě jeden dotaz. Do kvítňáku mám dát JEN tu rašelinu s kompostem? Děkuji za případnou odpověď a přeji příjemný den, Hanka K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den paní Hanko,
      děkuji za Váš dotaz. Předně musím říct, že jsem docela skeptický vůči pěstování borůvek na balkóně. Nechci říct s absolutní jistotou, že to nejde, ale ještě jsem žádné pěkné borůvky na balkóně neviděl. Pokud to ale chcete zkusit, pokuste se borůvkám vytvořit ty nejplepší podmínky. Já mám zkušenosti pouze s pěstováním v čisté rašelině, kterou hnojím. Kompost jako takový je u nás hýčkaným materiálem, ale v souvislosti s pěstováním borůvek s ním zkušenost nemám. My se také snažíme pěstovat borůvky tak, aby byly zdravé, ale bez hnojení to dost dobře nejde. Za sebe tvrdím, ale zobecňovat to nechci, že hnojiva, i ta minerální, pokud se používají s mírou, nemohou kvalitě plodů nijak ublížit. Jestli se rozhodnete hnojit opravdu jenom kompostem, budu Vám vděčný, když mi za čas napíšete, jaké máte zkušenosti. Děkuj, přeji hezký den.
      Pavel Chlouba

      Vymazat
    2. Dobrý den, tak po třech letech můžu říct zkušenosti s balkonem :-) Mám ho na jižní stranu, je veliký a vzdušný, ale už jen pár měsíců. Budeme se stěhovat a zahrada je pro změnu na sever :-( Ale k balkonu. Borůvky mám ve velkýcm malířských kýblech, zalévám vodou ze studny, u nás totiž minimálně prší, ale když, tak zalévám dešťovkou. V parných horkách zalévám ráno a večer. Loni byla úraoda obrovská, z každého keře. Letos to vypadá hůře, bude poloviční. Myslím si, že letos odpočívají jako stromy, které jeden rok podepíráme,aby větve nespadly a druhý rok je na nich nula nula nic :-)S balkonem mám prostě dobré zkušenosti. A k žížalímu čaji, vzdala jsem to. Prostě koupím hnojivo na borůvky a je to rychlejší :-)

      Vymazat
  18. Dobrý den, ráda bych vyzkoušela zasazení dvou druhů borůvek blízko sebe, jak jste psal. Aby tím vznikl jeden keř... Doporučil byste mi nějaké druhy? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Radka N.

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den paní Radko,
    děkuji za dotaz. Těch možností je mnoho, záleží na Vás jestli chcete třeba sbírat borůvky v první polovině léta, nebo trochu později. Výběrem odrůd se toho dá dosáhnout. Pokud byste chtěla třeba hlavní sběr načasovat přibližně do poloviny července - mohla by posloužit dvojice Bluecrop - Spartan. Jestli si chcete borůvek užít i koncem srpna a v září, tak byste třeba mohla použít kombinaci Bluecrop - Elizabeth. Elizabeth považuji za jednu z nejchutnějších borůvek vůbec, ale to je ryze subjektivní pohled. Mějte se hezky, ať Vás borůvky jenom těší.
    Pavel Chlouba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že i díky Vám budou :) Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Radka N.

      Vymazat
  20. Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o název hnojiva vhodného pro pěstování
    borůvek.
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      existuje hnojivo určené speciálně pro pěstování borůvek, mám vyzkoušené hnojivo s rohovinou - zdá se mi velmi dobré.

      Vymazat
  21. Dobrý den,

    koupila jsem tři druhy borůvek Patriot,Meader a O´Neal je možno je také zasadit k sobě nebo z důvodu menšího vzrůstu patriotu dát jej zvlášť, za jak dlouho mám nově zasazené borůvky zahnojit tekutým hnojivem na borůvky, je to dobrá volba těchto druhů, celodenní slunečná zahrada mírný svah - jižní čechy

    děkuji

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý den, borůvku Meader neznám vůbec a O´Neal jenom teoreticky bez vlastní zkušenosti. Proto žel nemůžu poradit zcela fundovaně. Hnojit tekutým hnojivem je dobré, když už borůvky evidentně chtějí růst, podle průběhu počasí to může být od poloviny dubna později. Celodenní sluníčko je pro borůvky v pořádku, nesmí ovšem chybět vlhkost. A Jižní Čechy ? Podle mě skvělá volba.

    OdpovědětVymazat
  23. Dobrý den, chci se zeptat, jakou vodou můžu borůvky zalévat. U nás je voda ze studny tvrdá. Státní je zase chlorovaná. Zatím jsem zaléval dešťovkou, ale teď už dlouho nepršelo... Napadlo mě, že bych uměle upravoval ph naší vody ze studny. Jaké ph vody je vhodné pro kanadské borůvky?

    OdpovědětVymazat
  24. Honza 30.3.2014.
    Dobrý den
    chtěl bych se podělit o zkušenost v přihnojování borůvek kompostem (jak psala paní výše). Já osobně mám čtyři keře od roku 2007. Vždy na zimu (mám je na chalupě na vysočině asi ve 450m.n.m.) je troch zasypu dřevěnými pilinami proti vymrznutí. Na jeře (březen až duben) je rorhrnu (ty piliny) a přihnojím spec.granulovaným hnojivem na borůvky a zasypu asi 4cm vrstvou domácího kompostu. Přihnojení granulovaným hnojivem opakuji v době nasazení plodu (vše je uvedeno na obalu hnojiva).
    Mám je nasázany v lesní hrabance smíchané s trochou rašeliny. Borůvky plodí každý rok, někdy až neuvěřitelné množství plodů. Jenom jsem se chtěl zeptat, jestli je vhodná zálivka naředěným slepičím trusem. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  25. Dobrý den,
    koupila jsem si kanadskou borůvku, chci ji zasadit na zahradě v podhůří Jeseníků. Mohu při výsadbě dát k rašelině nahrabané spadlé smrkové jehličí ze stromů, které mám na zahradě a je nutné ještě přihnojit?
    Děkuji za odpověď, Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den paní Aleno,
      ano, spadané jehličí ze smrků můžete jistě k borůvkám přidat. Vylepšuje strukturu půdy i její kyselost. Ale živiny nenahradí, takže přihnojení je určitě ještě nutné. Přeji, ať se Vám daří.
      Pavel Ch.

      Vymazat
    2. děkuji za odpověď, jdu na to....... :) Alena

      Vymazat
  26. Dobrý den, škoda, že jste neodpověděl na dotaz ze 4. prosince 2013, který se týkal množení borůvek. Já bych se chtěl zeptat, zda je možné borůvky hnojit CERERITEM?
    Josef Jánský
    pepa.jansky@centrum. cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      omlouvám se tímto všem, že jsem neodpověděl na dotaz ohledem množení borůvek. Pozapomněl jsem na to, ale moje odpověď by stejně nikoho nepotěšila. Množením borůvek se vůbec nezabývám - mladé rostliny nakupuji, od těch, kteří je jenom množí. Z toho vyplývá, že na otázku neumím kvalifikovaně odpovědět.
      Co se týká Cereritu, tak musím jenom říct, že toto hnojivo jsem k borůvkám nikdy nepoužíval. Vůbec nevím, jak by reagovaly, takže hnojení borůvek Cereritem nemůžu pro nedostatek vlastních zkušeností doporučit.

      Vymazat
  27. MŮŽE K BORŮVKÁM HNŮJ ,KTERÝ JE KOMBINOVANÝ PRASEČÍM,KRÁLIČÍM A SLEPIČÍM TRUSEM_ A JESTLI JO TAK KOLIK?MÁM PÁR LET BORŮVKY A MOC NERODÍ,MAJÍ HRABANKU,A DÁVÁM JIM TEKUTOU VÝŽIVU NA BORŮVKY .JAKÉ DOPORUČUJETE PŘÍPRAVKY NA VZRŮST A KVĚT HNOJIVA,DĚKUJI

    OdpovědětVymazat
  28. Dobrý den,
    jak hluboko mám zasadit borůvky, které vyndám z květináčů?
    Předem děkuji za odpověď a zdravím
    Kosková

    OdpovědětVymazat
  29. Dobrý den, někde jsem slyšela, že se borůvky mohou prihnojovat logrem z kafe, tedy z kavovaru. Máte s tímto nějakou zkušenost? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  30. Dobrý den
    Je vhodny konsky hnůj k přihnojení borůvek ??

    OdpovědětVymazat
  31. Dobrý den. Můj dotaz bude začátečnicky. Borůvku pěstuji na balkone jeden rok. Loni jsem zakoupil, vysadil a na jaře jsem ji ostrihal. Bohuzel se pozdeji ukázalo, ze byly na koncich poupata. Dal jsem je totiz do vody v nadeji na nove sazenice. Ted boruvka žene dlouhé větve ale do kvetu se nechystá. Kde jsem udelal chybu? A je šance, ze se dockam nejake úrody? Dekuji. Michal Dvořák

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chybu ste neurobili žiadnu. Práve naopak, zo začiatku je dobre nedovoliť, aby s boruvka vysilila plodenim a aby sa rochu rozrastla. Ked ste ostrihal všetky kvety, tak uroda bude na buduci rok.

      Vymazat
  32. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám na borůvce mšice, a nevím jakým způsobem je odstranit. Mám počkat až plody dozraji a pak postřikat prostředkem na mšice,pokud ano tak kterým nebo už je něco co můžu použít už teď. Děkuji Křížová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. použijte to co já na mšice ,taky se mi hojně nastěhovaly na borůvky - spařit kopřivu a rebarboru - stačí list - a po vychlazení scedit a postříkat. používám i na papriky,.........

      Vymazat
  33. Je možné zalévat borůvky vodou ze řeky? Řeka teče v podhůří Jeseníků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den! Nevím, jaké Ph má řeka, ale myslím si, že po dešťové vodě, je to druhá nejvhodnější voda k zálivce borůvek. TOM

      Vymazat
    2. Dobrý den! Po dešťové vodě například ze sudu je to druha nejvhodnější voda k zálivce borůvek. Tom

      Vymazat
  34. Dobrý den, ve svém článku píšete, že je možné vysadit dvě až tři borůvky těsně vedle sebe, když uděláme větší výsadbovou jámu. Kdybych chtěla vysadit dvě a dvě borůvky, bude stačit mezi skupinkami rozestup 1 metr a o kolik asi zvětšit výsadbovou jámu? Chci připravit přímo rigol. Předpokládám, že pak je třeba každou skupinku více hnojit... Předem děkuji za odpověď. Renata S.

    OdpovědětVymazat
  35. Dobrý den! Jesti chcete sázet 2 borůvky v těsné blízkosti, tak je vhodná kombinace odrůd. Už kvůli postupnému dozrávání (rané,střední,pozdní) , a také kvůli velikosti plodů a úrodnosti keřů. Na jeden keř by mela být jáma cca 80 cm široká a 40 cm hluboká. Jestli chcete sázet 2 keříky k sobě, tak bych vyhloubil jámu 1 m širokou a 50 cm hlubokou. Ale můj názor je,sázet každou odrůdu zvlášť. Už kvůli velikosti dospělého keře, až 1,8 m výška a 1,5 m šířka. Tak kvůli potřebnému dostatků slunečního svitu. Vysazene 2 odrůdy v sobě by se značně zahušťovaly a plody uvnitř keře a na severní straně by špatně dozrávaly a byly by menší velikosti a kyselejší. Možnost vy byla častější prosvětlovací řez keřů, ale tím by jste zase přicházela o vynos . Již už máte asi zasazeno!:) Jinak vzdálenost mezi keři bych volil minimálně 1,5 metrů. Keře opravdu narostou a stín od jiného keře by byl nežádoucí!! Mejte se! Tom

    OdpovědětVymazat
  36. Dobrý den, rád bych se zeptal zda je nutné dávat borůvkám nějakou podporu.. mám borůvky třetím rokem, tento rok poprvé vyhnaly kolmo vzhůru,ale starší výhony polehávají u země, nebo rostou do stran při zemi.. mám je tvarovat kolmo vzhůru a ty do strany vyřezávat?A mohu počítat ,že příští rok již budou první plodyn nebo ještě musím vydržet.. moc děkuji za odpověd , zdraví Tonda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      někdy k borůvkám dáváme improvizovanou oporu - aby dolní plodící větve byly lehce nadzvednuté nad zemí a aby se plody nedotýkaly půdy. Mimo dobu dozrávání plodů to ale asi důležité není. Domnívám se, že nejlepší je netvarovat a nechat rostliny růst přirozeně. Výhony vyrostlé kolmo vzhůru jsou dobrým znamením prosperity borůvek - právě tyto výhony jsou základem příští úrody. Ta by se měla dostavit už v nejbližším roce. Přeji mnoho borůvkových úspěchů.

      Vymazat
    2. moc děkuji za odpověď a i Vám mnoho úspěchů.

      Vymazat
  37. Dobrý den, pane Chloubo, obracím se na Vás jako na borůvkového experta s dotazem, zda je možné u Vás zakoupit sazenice odrůd Bluecrop, Pemberton, Rubel a Aurora. V zahradnictvích jsem s touto poptávkou neuspěla. Na zahradě nám rostou keříky odrůdy Goldtraube71, úspěšně plodí a ráda bych je doplnila pozdnějšími odrůdami. Děkuji za odpověď, Hanna S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      odrůdy které poptáváte momentálně k dispozici nemám, některé je nadějné sehnat, u dalších je to obtížnější. Aktuální nabídku Vám můžu poslat, ale v této diskuzi myslím není vhodné ji zveřejňovat. Jestli máte zájem, můžu Vám odpovědět osobním dopisem, pokud byste mi poslale e-mailovou adresu. Ta moje je pavelchlouba@gmail.com
      Děkuji Vám a přeji hezký den.

      Vymazat
  38. jeden známý ,jež pracoval na pile v Kanadě,mi vyprávěl,že tam vyhrnoval piliny buldozer,byly ve vrstvě už 4 metry a tam divoce rostly ty borůvky,prý až keř 3 metry.

    OdpovědětVymazat
  39. Dobrý den,
    chci se poradit. Mám více borůvek již řadu let v ohraničeném prostoru do kterého jsem dala i lesní jahody a v posledních letech se mi mezi borůvkami a jahodami začal objevovat v hojné míře i plevel a nejvíce mě začala trápit tráva, která se dostala přes rašelinu i kůru. Kořeny má hluboko a tak se mi rozrostla, že již protrhávání nemá smysl. Nevíte, jestli lze použít nějaký prostředek, který mi nezničí borůvky (o jahody mi nejde - množí se jak plevel)

    OdpovědětVymazat
  40. Dobrý den, s herbicidy pro borůvky věru žádnou zkušenost nemám. Dokonce se jim tak trochu programově vyhybám - když je zapotřebí tak drobet plejeme, ale hlavně nechceme dopustit vyšší míru zaplevelení. Omlouvám se, že neumím poradit více fundovaně.
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  41. Dobrý den, jsem s pěstováním borůvky začátečník.Vaše rady se mi velmi líbí. Chci se zeptat, jestli můžu zamíchat do rašeliny spadané jehličí z černé borovice, která mi roste na zahradě v normální půdě a v jakém poměru ? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      myslím, že s černou borovicí by neměl být pro borůvky žádný problém, ale osobně to vyzkoušení nemám. Tudíž neporadím ani poměr, za což se omlouvám.

      Vymazat
  42. Dobrý den, v neděli na borůvkobraní v Borovanech jsem si koupila u Vás sazenici Bluejay a Duke.Chtěla jsem se zeptat,zda budou stačit tyto dvě sazenice ohledně opylování?Nebo musí být sazenic více?A jestli je možné v případě zájmu dalších sazenic je u Vás koupit?Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, dvě různé odrůdy stačí, kdybyste ovšem potřebovala, ještě nějaké další odrůdy máme k dispozici. Ale už to není tak bohatý výběr, jako byl na borůvkobraní.

      Vymazat
  43. Dobry den,letos jsme koupili na boruvkobrani 3 ruzne druhy boruvek. Prosim vas mohu krom raseliny dat do jamy i konsky hnuj (ulezely) nebo je to nevhodne? A jeste muzu jezatim nechat v kvetinari mesic nebo 2? Nevadi ti nicemu? Dekuji moc :-)

    OdpovědětVymazat
  44. Dobrý den, starý, uleželký koňský hnůj lze našlapat na dno výsadbové jámy. Pokud budete borůvky v květináči zalévat, mohou tam zůstat klidně do podzimu. Mějte se hezky a t se daří. P.

    OdpovědětVymazat
  45. Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Nemáme zahradu, ale jen malou předzahrádku v bytovém domě, kdy pod námi jsou garáže a nad tím pouze malá vrstva zeminy, takže sázení do půdy je nemožné. Je možné zasadit borůvku do nějakého velikého květináče (o rozměrech min. průměru 80 cm a hloubky 40 cm - jak jsem se dočetla výše)? Je pro to i nějaká odrůda vhodnější, příp. je lepší dát více odrůd kvůli opylení?
    Předem děkuji. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, omlouvám se Vám, že jsem Vás nechal chvíli čekat. Borůvky se ve velkých nádobách pěstují a to relativně úspěšně. Důležité však je nabídnout jim správné podmínky, takže hlavně dostatek světla a vyšší vlhkosti vzduchu. A samozřejmě kyselou, humózní a o živiny obohacenou zeminu (rašelinu).Toho se třeba na balkónech dá dosáhnout dost těžko. Tak velkou nádobu asi budete shánět těžko, pokud by se Vám povedlo sehnat nádobu o objemu 100 150 litrů, mělo by to stačit na několik let, potom by se musela rostlina přesadit do nové rašeliny. Přítomnost více odrůd je vždy velmi prospěšná. Někde jsem četl, že vynikající pro pěstování v nádobách je odrůda Duke (roste rychle a hlavně vzpřímeně a je samosprašná), zřejmě ale i jiné odrůdy budou v nádobách prosperovat podobně.

      Vymazat
  46. Dobry den,mam v planu vysazet 3 ruzne druhy boruvek do jedne jamy. Dolu bych dala konsky ulezely hnuj,na to raseninu,na to substrat urceny pro boruvky. Je to takhle dobre? A pak mam jeste granulovane hnojivo na boruvky s rohovinou,mam je take jeste k tomu pridat,nebo pozdeji aby toho na borucky nebylo moc? Dekuji Huskova

    OdpovědětVymazat
  47. Dobrý den, přečetla jsem si všechno od Vás i komentáře, ale nikde jsem nenašla, že by borůvky měly být v polostínu a ne na přímém slunci, jak mi radil zahradník. Koupila jsem si 4 borůvky v OBI a ty od zasazení hned rodily velké a chutné borůvky. Další 3 jsem koupila v zahradnictví, ale ty 2 roky přemýšlely jestli budou vůbec rodit a teprve letos rodily, plody byly menší. ale protože byly na plném odpol. slunci zcvrkly a listy se spálily.Mám tedy přesadit všechny do odpoledního stínu? Dekuji Lacinová.

    OdpovědětVymazat
  48. Dobry den. Potřebuji od vás radu. Minulý týden jsem vysadila do záhonku tři keře borůvek ( blue gold,blue jay a goldentraube). Rostliny už měli při nákupu náznak rašících listů a pupínků květů. Záhon jsem pečlivě připravila,pohnojila a rostliny zasadila. V den vysazení bylo 16 stupňů, svítilo slunce a listy se rozvinuly. Druhy den když jsem šla borůvky znovu trochu zalit jsem si ale všimla že lístky zhnědly a pupínky květů skoro všechny opadaly. Myslím si že to může mráz, protože jeden večer u nás bylo -3 stupne. Chci se zeptat jak teď postupovat? Mám rostlinky nechat ať si poradí sami nebo mám nějak zasáhnout? Teď mi to připadá jako hloupost že sem je vysadila tak brzo, ale zase jsem je nechtěla další měsíc mučit v malém květináčku :-\ děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, mám podobný problém. Mám keř doma asi měsíc, bydlím v bytě a bohužel zalivam kohoutkovou vodou. Mohl by toto byt problém uvadajicich, zacernalych listu a poupat? Děkuji...

      Vymazat
  49. Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala: měli jsme na pozemku nevelký smrk, který jsme museli pokácet. Větve jsem si dala na hromadu a nechala uschnout. Poté jsem z nich snadno oklepala všechno jehličí, mám toho 2 kbelíky. Slyšela jsem, že je to výborné právě na borůvky, když se zakládá stanoviště. Je to pravda? A jak bych ho měla použít? Promíchat se zeminou? Děkuji za odpověď Radka K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nasypte navrch okolo boruvky. Budete mat prirodzeny mulč proti vysychaniu a ihličie sa bude postupne rozkladať. Takto sa daju pouziť aj pomulčované konáre.

      Vymazat
  50. Dobrý den, potřebuji poradit. V březnu jsem zasadil 3 kanadské borůvky do rašeliny. Pravidelně je zalévala hnojil. Měly plno krásných bílých květů, které ale zhnědly a opadaly. Pouze jeden plod zůstal!!! Mají se na borůvky aplikovat nějaké postřiky? Nebo jsem udělal někde chybu ?
    Děkuji za odpověď.
    Zdraví Josef B.

    OdpovědětVymazat
  51. Dobrý den. Pokusím se odpovědět na poslední dva dotazy. Jehličí ze smrku je výborná mulčovací vrstva. Sám ho na svůj záhon používám. Co se týká dotazu druhého. není jasné jakou vodou jste zaléval, jak často a jakým hnojivem hnojil. Také prosím doplňte informaci zda jsou rostlinky zasazené ve volné půdě nebo v květináči. Je to důležité k rozpoznání problému.

    OdpovědětVymazat
  52. Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda máte zkušenosti z hnojivem Kristalon- na květ a plod.Neobsahuje Cl ani Ca.
    Díky za odpověď Pepa K.

    OdpovědětVymazat
  53. Vážený pane Chloubo,
    mám 4 mladé borůvky, všechno správně, dobře prospívají, ale mám trochu zmatek ve hnojení, potřebovala bych to nějak univerzálně zjednodušit. Jelikož jezdíme na chatu až koncem dubna, předpokládám, že první hnojení asi kapalné. Potom někdy v červenci dávám pevné s rohovinou,
    na podzim síran draselný. Nejsem si jistá, jestli je to tak správně, informací je mnoho, někdy si i odporují. Například na pytlíku s draslíkem je psáno hnojit na podzim, ale v chytré knížce je, že draslík jednou za dva až tři roky. Prosím poraďte, moc děkuji. Kostková.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den paní Kostková. Kdybyste Vy věděla, jak já Vás dobře chápu. Informací je opravdu hodně a zdaleka ne všechny platí. Často nastává i opačná situace, že ke stejnému cíli vedou různé cesty. Podle toho, jak sbírám informace i od cizích lidí, vypadá to tak, že nejdůležitější je opravdu hnojit. Ale nejste jediná, která popisuje nejistotu, jak na to. Sám to dělám tak, že hnojím nejintenzivněji v období od konce dubna zhruba do června. Ideální je nastartovat sezónu tekutým, nebo krystalickým - tedy vě vodě rozpustným hnojivem a třeba toto hnojení ještě zopakovat a zároveň použít dlouho působící granulované hnojivo. Ale jaka sam píšete, jsou různé rady a postupy a každý kdo hnojí přiměřeně je v podstatě úspěšný. Škodlivé by mohlo být hnojivem s vysokým obsahem dusíku v podzimních měsících.

      Vymazat
  54. Vážený pane Chloubo,
    pořídila jsem si dnes borůvku a provádím takový málý výzkum, jak borůvky pěstovat. Chtěla jsem se zeptat, stačí zasadit borůvku jen do rašeliny nebo je dobré tu rašelinu s něčím promíchat?
    Děkuji,
    Eliška Mojzesová

    OdpovědětVymazat
  55. Dobrý den, jak prosím šikovně vyřešit otázku ochrany plodů borůvek před sezobáním ptáky? Děkuji Zavadilíková

    OdpovědětVymazat
  56. Dobrý den moc prosím o radu.Jako dárek jsem dostala borůvku Pink lemonade už tehdy měla některé větvičky hnědé bez lístku zasadila jsem ji do velkého květináče na terasu pouze do rašeliny do níž jsem vmíchala hnojivo na borůvky s rohovinou 3 lžíce,zalévám deštovkou,je na jižní straně.Chřadne větvičky postupně hnědnou a schnou.V tu dobu jsem zasadila kan.borůvku koupenou od zahradníka, ta prospívá dokonce měla i květy, ty jsem utrhla, aby se nevysilovala.Včera jsem pod obě borůvky nasypala hrabanku z lesa. Zdá se mi,že rašelina špatně drží vodu,co zaliji octne se v podmisce,tak to zase naliji do květináče. Prosím poraďte co s tím.Moc děkuji Ivana Stočková

    OdpovědětVymazat
  57. Dobrý den chtěl bych se zeptat zdali je kanadsks borůvka náchylna v době kvetu na mráz. Mé borůvky v době kvetu přešel mráz kolem-5 a po odkvětu zhruba 70 procent z nich o padala Děkuji za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží jak na intenzitě mrazu, tak také na tom jak dlouho trvá. Z vlastní zkušenosti jsem zažil mrazíky kolem -2 stupňů a tam borůvky docela obstály. Podle Vaší zkušenosti se jeví, že pětistupňový mráz je už asi příliš silný. Na opadání květů mohl mít dopad i nepřítomnost opylovačů (čmeláků) na zahradě. Ale to se na dálku nedá říct s jistotou.

      Vymazat
  58. Dobrý den p.Chlouba. Mám několik stromků kanad.borůvek, plodí mi výborně, ale vedlejší sousedka vysadila též kanadské borůvky, které jí cca po 3 měsících začaly hnědnout lístky a tak mne nařkla z postřiku . NIC TAKOVÉHO NEJSEM SCHOPNA UDĚLAT. Sousedka si keř nechala a co s ním dělala nevím.Mám na plotě rákos. Toto bylo před před 2 roky. Dnes jsem s hrůzou zjistila, že keř má stále uschlý u plotu a z druhé strany kde je mám já jsou plné borůvek, ale u dvou až třech keřů mi začínají hnědnout lístky. Prosím o radu, co mám dělat? Děkuji Vám za odpověď a zdravím. Veronika

    OdpovědětVymazat
  59. Dobrý den, jelikož rád pěstuji poměrně dost rostlin, ze kterých mám odměnu formou ovoce, tak sem letos dostal i kanadské borůvky Patriot a Elizabeth. Chci se zeptat mám je ve cca 150l kontejnerech na balkoně, na dno sem dal drenáž, nasypal substrát pro borůvky, na zahradě nasbiral jehličí atd něco jako hrabanka z lesa a kůru ze starého smrku. Borůvky sem zasadil do každého kontejneru 2 brouvky zatím cca 60 cm na výšku, zasypal listím a jehličím a na vrch ještě nalámal tu kůru. Myslíte, že mi takto vydrží na balkoně i přes zimu ? a bude to jakžtakž dostatečná nadoba pro 2 borůvky? na dýlku má nádoba 1 metr a na šířku a hloubku cca přes půl metru. Děkuji za info

    OdpovědětVymazat
  60. Dobrý den, myslím, že nádoba bude stačit. Také si myslím, že zimu přežijí, ale nejsem příliš velký optimista pro léto. Horké léto borůvkám na balkóně příliš nesvědčí. Ale zkuste a uvidíte sám. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  61. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  62. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  63. Za příspěvek děkujeme, manžel se dle něj řídil (pozn. máme jílovitou půdu) a po dvou letech byla úroda velmi milá. Teď jsem psala dopis na Valachy (B.Karpaty) paní, která si pořídila jeden kousek a nedaří se mu. Snad ji návod k něčemu bude. Ještě jednou dík.Jílková

    OdpovědětVymazat
  64. Dobrý den, myslíte že by bylo vhodné v blízkosti borůvek pěstovat rakytníky, které by do půdy dodávaly dusík? Dalo by se tím nahradit přihnojování?

    OdpovědětVymazat
  65. Dobrý den, prosím o radu jestli je možné při sázení borůvek přidat do substrátu kravince a jestli je možné později hnojit rostliny výluhem z kopřiv nebo pampelišky.
    Děkuji hezký den Petr

    OdpovědětVymazat
  66. Dobrý den. Mám na Vás dotaz. 3 rokem mám 4 sazenice kan.boruvek. Krasne narostly. Loni neuveritelna sklizeň. Jednej kerik však loni na jaře přestal růst a neolistil se celý. v polovině léta přestal růst. Listy opadaly. Borůvky pár a polosuchych. Letos na jaře vypada stale stejne Ale suchý není. Měla jsem podezření ze mi chodí do záhonů kočky močit a hrabat . Nevím jestli můžou ublížit sazenici? Nicméně i druhý ker který loni plně plodil se na jaře taktéž neolistil. Nekvete. Suchý také není. Nevím co s tím? Daji se kere zachránit? Nebo je lepší zlikvidovat jestli se jedná o nějakou chorobu? Je mi to hrozně líto protože narostly do 1.5 metru. Děkuji za radu

    OdpovědětVymazat
  67. Dobrý den pane Chloubo, moc Vás prosím o rychlou radu. Mám devět keříků borůvek (Berkeley mám od Vás),byly krásně olistěné, bohatě kvetly, ale najednou jim začalo žloutnout listí, čím to může být? Chtějí přihnojit? Brzy na jaře dostaly síran amonný, čím je mám nyní přihnojit, aby mi nezhynuly? Předem moc děkuji za odpověď.
    S pozdravem Karolina Konšelová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://www.prohopo.cz/cs/p-1896-forestina-biomin-hnojivo-na-boruvky-1kg/?gclid=CjwKCAjwo87YBRBgEiwAI1LkqY1cOm81WyQPD0_3d8P2nLs1c1Ydjn-2FgfbaT3-ZLBnYSkTJoG54BoCSjQQAvD_BwE

      Vymazat
  68. Dobrý den, prosím radu. Borůvky mám už 4 roky na zahradě na chatě. Je to v lese na slunném stanovišti, a přesto sklizeň mizerná. Hnojím hnojivem na borůvky, zalévám, nejsem moc velký pěstitel. Co jiného pro ně můžu udělat, aby plodily? děkuji

    OdpovědětVymazat
  69. Já jednou zkoušela sázet a bez úspěchu, takže jsem dospěla do fáze, kdy je radši koupím třeba tady za 25 Kč. Protože z toho keříku jich vážně moc nebylo.

    OdpovědětVymazat
  70. Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se opylují odrůdy goldtraube a pink lemonade Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  71. Dobrý den pane Chloubo, loni jsem zasadila několik sazenic. Bohužel jsem si postup sázení nenastudovala a nezasadila je do rašeliny, jak se doporučuje. Loni byla úroda relativně dobrá, předpokládám, že rostliny už měly nasazeno na květ a čerpaly ze sadbové zeminy. Keře se sice rozrostly, ale úroda byla minimální. Zajímalo by mě, zda mám letos na podzim všechny keře přesadit do rašeliny nebo přidávat rašelinu a hnojivo vrchem bez zásahu. Zvažuji, jestli přesazování nebude pro keře příliš velký šok. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  72. Dobrý den, mám po rodičích 5 stonků asi 2.5 m vysokých kb, které plodí hojně ve výšce nad 1m. Zabírají místo na chodníčku u chaty. Stojí na jižní straně před chatou. Kdy je můžu vykopat a jaké vlastnosti by mělo nové místo mít? Jak hluboké mohou asi být kořeny?
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  73. dobry den nasel jsem odrudu boruvek a jeji plody jsou cervene mate zkusenosti s temato boruvky dekuji za vas nazor martin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám růžovou odrůdu, plody jsou menší, dozrávají až v srpnu. Chuťově jsou jiné, ale velmi příjemné. Jmenuje se Pink Lemonade. Červeně plodící odrůdu neznám.

      Vymazat
  74. Dobrý den, letos i přes vedra na jednom keři přestaly dozrávat v srpnu plody a zůstaly víc než měsíc ve stejné fázi, od zelených po nafialovělé. Zalévání nepomohlo. Pak jsem to vzdala a celou větev ustřihla. Nevím, zda to není chorobou ? Dík

    OdpovědětVymazat
  75. Dobrý den, moc prosím o radu, na balkoně na borůvkách se mi poměrně hojně objevily žluté mšice. Plody již dozrávají a tak bych nejraději s nějakým zásahem počkala až bude sklizeno. Lze takto postupovat, neuškodí to moc rostlině? Děkuji Marta H.

    OdpovědětVymazat
  76. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  77. Dobrý den. Jaké konkrétní hnojivo byste prosím doporučil na podzimní hnojení.
    Děkuji Honza K.

    OdpovědětVymazat
  78. Mám dobré zkušenosti s Podzimním hnojivem pro jehličnany od Forestiny. Přiznávám ale, že borůvky na podzim nehnojím, v našich podmínkách jsou dostatečně otužilé. V jarním období je ale jednou hnojím s hnojivem, které má vyšší obsah draslíka, než bývá u jarních hnojiv obvyklé.

    OdpovědětVymazat
  79. Dobrý den, mohla bych se zeptat, před týdnem jsem vysadila dvě různé odrůdy borůvek do půdy, přesně podle toho jak by se měli vysazovat. Samozřejmě jsme vykopali velkou jámu a vyměnili hlínu za hrabanku a asi tři dny poté jsme borůvky ještě hnojili speciálním hnojivem na borůvky s rohovinou. Jsou na slunečném místě, ale teď po týdnu jim zhnědly listy, kde by mohl být problém? Listy měly naprosto zelené, když jsme je vysazovali a nyní už nemají.

    OdpovědětVymazat
  80. Dobrý den, chci se zeptat na názor pěstování borůvek místo rašeliny použít hrabanku z jehličnatého smrkového lesa, která je taky kyselá. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  81. Dobrý den - nejprve moc děkuji za pěkný článek a odpovědi. Připravil jsem záhon a rád bych poprosil o radu konkrétního hnojiva na zásobní hnojení před výsadbou. Jinak také vidím problém jak prolít rašelinu - můj záhon obsahuje 4 200 litrů rašeliny ( 8 metrů dlouhý, 1 metr široký a 0,5 m hluboký. Děkuji Petr K.

    OdpovědětVymazat
  82. Děkuji za moc zajímavý a pro mě i poučný článek! Loni jsem zkoušela poprvé pěstovat vlastní zeleninu a ovoce a musím přiznat, že jsem to úplně zkazila. Udělala jsem totiž záhony do stínu. Stínila jim garáž, z tohoto webu. Stála na zahradě nově, takže jsem nebyla zvyklá a vůbec mi to nedošlo :-/

    OdpovědětVymazat
  83. Na jaře jsem koupila v Diké borůvku Bio Sunshine blue a zasadila do speciálního substrátu pro borůvky do kontejneru. Z počátku se zdálo, že se jí daří dobře ale pak přišlo ochlazení a mrazy a borůvka od té doby ani po dnech tepla nezačala růst. Prosím poraďte co s ní. Děkuji. Dana S.

    OdpovědětVymazat
  84. Ahoj Péťo, děkuji moc za suprový článek a všem, za velice krásnou a výživnou diskuzi... Já jsem třeba nedávno také dělala takovou menší výsadbičku a to třeba konkrétně ananasu a rýmovníku, který mi daroval jeden můj bývalý kolega z práce... Použili jsme k tomu i nové pracovní oblečení, které jsme dostali k vánocům, takže naprostá paráda :)

    OdpovědětVymazat
  85. Vypadá to fakt moc pěkně, Petře. :) Věřím, že výpěstky byly obrovské. My na kanadské borůvky máme bohužel moc stinnou zahradu. Před pár lety jsem udělal stínění kolem pozemků a zahrad a asi jsme to trochu přehnali. :) Na druhou stranu jde nám tam spousta bylinek, které přímé slunce nevyžadují, takže to bez těch borůvek asi přežijeme. I když manželka cukrářka by si je moc přála. :)

    OdpovědětVymazat
  86. Dobrý den, pěstuji borůvky na jižní straně na zaskleném balkonu v polostínu a letos se urodilo hodně květů a ráda bych se zeptala zda máte tip jak květy opylovat protože se k nám moc hmyzu nedostane. Děkuji!

    OdpovědětVymazat
  87. Popravdě řečeno, pěstovat borůvky na zaskleném balkóně nepovažuji za moc dobrý nápad. Zejména právě kvůli opylování. Žádnou rozumnou radu pro Vás nemám.

    OdpovědětVymazat
  88. Dobrý den, vloni mi většina borůvek zčervivěla, vůbec jsem nevěděl, že je to možné. Totéž se stalo sousedovi. Už jste se s tím setkal? Existuje ochrana ? A letos po odkvětu zase spousta květů zhnědla zaschla a upadla. Je možné poškození mrazem? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, červivení borůvek způsobuje nějaká nová Drosophylla, která u nás není původní a poslední roky se jeví jako dost velký problém. Díky velmi krátkému vývojovému cyklu je ochrana proti této drobné mušce velmi komplikovaná. Na druhou část otázky odpovědět neumím, odkvetlé květy můžou při delších a silnějších mrazech určitě namrznout, ale u nás to nebývá příliš obvyklé. Mohlo se ale stát, že nebyly vůbec opyleny, takže zhnědly a opadaly.

      Vymazat
  89. Teda, moc zajímavý článek, díky! Teď chápu, proč se mému pokusu o borůvku nedařilo a jak to udělat, aby byla v pohodě. Díky za jasné rady :)

    OdpovědětVymazat
  90. Zkusila jsem vyměnit uražený rak (taková ta tyčinka podél keře) ale zdá se, že není kde k sehnání. Sháněla jsem v OBI a Baumaxu a nic. Pěstuji jak borůvky, tak i brusinky.

    OdpovědětVymazat