Počet zobrazení stránky

pondělí 24. prosince 2012

Labrador pro Kamilku

Dnes tu mám jednu zprávu z celkem jiného soudku. Není to kvůli Vánocům, načasování na dnes není záměrné, ale spíše náhodné, tak jak se vyvíjely události. Mimochodem, byly to právě Události odvysílané na ČT 1 dne 20.12, které "způsobily" sepsání tohoto příspěvku. O co tedy šlo.

Reportáž ČT byla o nevidomé dívce z Ostravska, která studuje na střední škole v Ostravě Porubě obor speciální pedagogika (to jsem se ale dozvěděl dodatečně). Navštěvuje  Střední školu  profesora Matějčka, která kromě zdravým dětem poskytuje vzdělání i dětem různě postiženým - podívejte se nakonec sami: http://www.skolspec.cz/ .Od srpna s  dívkou Kamilou  žije černý labrador Charlie, který byl pro ní vycvičen jako vodící pes. Mezitím se mezi dívkou a psem vytvořil velmi silný vztah, pro dívku má přítomnost vodícího psa v její blízkosti mimořádný význam. Zápletku do celého případu vnesla posudková lékařka, která rozhodla, že postižení dívky není dost silné na to, aby měla právní nárok na to, aby služeb vodícího labradora mohla využívat (pro informaci - děvče je šeroslepé a rozeznává světla a stíny).Na základě vyjádření posudkové lékařky děvče musí do února vrátit vycvičeného psa, nebo za něj zaplatit 220 tisíc korun.

Osobně se domnívám, že pro stát by bylo podstatně levnější  jednorázově zaplatit 220 tisíc korun na psa, který by pomohl dívce dostudovat a poté se zapojit do normálního života, než ji odsunout na okraj společnosti a platit ji sociální dávky celý život. Ale to je už jiný příběh, který by měl zajímat spíše státní uředníky placených z naších daní. Dokud se ale poslanci budou přít o takové věci, kdo s kým má sedět v poslaneckých lavicích, budeme si asi muset zvyknout na to, že některé zákony nedosáhnou na hranici přirozené lidské solidarity, selského rozumu a pochopení. Proto tato tíha bude zřejmě ležet na obyčejných lidech a na jejich vůli pomoct tam, kde chybí slušnost a vůle ze strany státu.

Od večera 20.12 jsem s prosbou oslovil několik svých kolegů, takže tato pomoc se po jedné linii už začíná rozbíhat. Také jsem mluvil s paní Mgr. Renatou Staňkovou, která nevidomou Kamilu učí a také je jakýmsi styčním důstojníkem při organizování pomoci pro ní. V případě, že byste měli chuť jakýmkoliv způsobem pomoct napravit tuto zvláštní situaci, můžete paní Mgr. Staňkové napsat na elektronickou adresu renna@centrum.cz , kde si případně domluvíte podrobnosti. Budu vám za to velmi vděčný.

Také vás chci poprosit, jestli tuto věc cítíte podobně jako já, můžete tento text překopírovat a libovolně umístňovat na svých stránkách, blozích a sociálních sítích. Do února ještě zbývá nějaký čas, byl bych velmi rád, abychom se společně pokusili zachránit vodícího labradora pro nevidomou Kamilu.
Všem vám děkuji za vaše pochopení a přeji krásné Vánoce.
24.12.2012
Pavel Chlouba


sobota 15. prosince 2012

Soutěž o kalendář - poslední výzva

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Opět je tu další pokračování soutěže o náš kalendář na rok 2013. Je to letos pravděpodobně poslední soutěžní kolo, zato může právě toto kolo potěšit celkem až 4 výherce. Do Vánoc ještě zbývá pár dnů, takže kalendář má ještě stále šanci skončit pod vánočním stromečkem. Pravidla zůstávají stále stejná, uhodnout, co vidíte na obrázku. Budete-li vědět, nebo alespoň tušit, napište mi to do komentářů. Stačí hádat a uhodnout jeden obrázek. Ty další nechte prosím pro někoho jiného, ať můžu kalendáře poslat na více adres. A pokud jste už v této soutěži vyhráli v minulých kolech, rovněž vás prosím, nechte vyhrát zase někoho jiného. Nebo poraďte kamarádkám se správnou odpovědí.
Tak - tady je první obrázek:
To se mi zdá celkem lehké. Copak ale máme na obrázku č. 2

pátek 7. prosince 2012

Soutěž o kalendář na rok 2013 (5)

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.com
Soutěž je uzavřena - máme správnou odpověď a můžete se podívat ještě na druhý, tzv, zdrojový obrázek. Z něho vznikl výyřez, který posloužil jakou soutěžní fotografie.
Ještě než nastanou Vánoce, chtěl bych vám dát další možnosti získat náš zahradnický kalendář na rok 2013 - Zahrady a parky Evropy. Takže tu máme další hádací, nebo možná poznávací kolo. Pravidla hry jsou stále stejná a stále jednoduchá. Je potřeba uhodnout, co vidíte na obrázku. Komu se to povede správně jako prvnímu, získá jako cenu právě tento kalendář. Ke hře se váže ještě jedno doplňkové pravidlo. Chci poprosit každého, kdo už kalendář vyhrál, aby dal šanci zase někomu jinému. Pomožte vyhrát třeba svojim kamarátkám či příbuzným. Budeme se i v tomto kole držet rostlinné říše. To sice není příliš cenná indicie, ale možná, že v tomto případě přeci jenom trochu pomůže.
Vašim úkolem je napsat, co je na obrázku.

čtvrtek 6. prosince 2012

Plody na začátku zimy

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.com


Na malou chvíli si dáme v soutěžění o kalendář krátkou přestávku, ale k fotografickým hádankám se ještě určitě vrátíme. Nyní se opět podíváme na pár rostlin, které ještě stále mohou zdobit naše zahrady. Zaměříme se na ty, kterých plody jsou ještě na začátku prosince velmi atraktivní.
Naší první rostlinou z této série je libavka. Říká se ji také Gaultheria, a je to rostlinka přímo adventní.

sobota 1. prosince 2012

Pokračování soutěže o kalendář na rok 2013 (4)

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Naposledy jsem vám slíbil, že během prvního adventního víkendu pro vás připravím nějakou lehkou otázku, aby kalendář mohl vyhrát i někdo, kdo není příliš velký zahradnický odborník. Trochu jsem se potrápil hledáním vhodné otázky, ale myslím, že vás potěším. Dokonce to vypadá tak, že z tohoto kola můžeme mít i více vítězů. Pro výhru kalendáře stačí určit správně tři druhy rostlin, jejichž plody či listy se nacházejí na fotogafii. Pojmenujte jenom tolik druhů, aby vám to stačilo na výhru. Další druhy ponechejte soutěžícím po vás. Druhy, které už budou správně  určeny už nelze dále hádat. Jestli se nepletu, tak se na fotografii nachází celkem 15 druhů rostlin, takže teoreticky je ve hře až pět kalendářů.
Tato soutež  má ale  ještě jedno doplňkové pravidlo, věřím, že vás neurazí. Pokud někdo z vás už jednou tento kalendář vyhrál, prosím aby v příštích kolech ponechal možnost zvítězit zase někomu jinému.