Počet zobrazení stránky

neděle 27. ledna 2013

Výsadba, pěstování a hnojení kanadských borůvek

 

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

V posledních dnech jsem dostal několik dotazů ohledem pěstování kanadských borůvek. Protože jsou tyto dotazy poměrně podobné a odpovědi na ně jsou poměrně obšírné, rozhodl jsem tyto rady publikovat právě zde, možná se hodí i někomu jinému. Níže uvedený text může být někomu z vás povědomý - byl uveřejněný na podzim v 2012 v časopise Flóra na zahradě. Nejedná se ale o žádné plagiátorství, jenom recykluji pro širší využití vlastní článek.

Nejčastěji je známe jako kanadské borůvky, někdy bývají označovány jako borůvky zahradní. Správně se tato rostlina jmenuje borůvka chocholičnatá (Vaccinium corymbosum). Bez ohledu na to, jakou přezdívku této rostlině vybereme, vždy zůstane vynikajícím společníkem pro naše zahradní aktivity. 

pondělí 14. ledna 2013

Labrador pro Kamilu - dobrá věc se povedla

Možná už čekáte, že se opět vrátím k zahradě a k zahradničení. Můžu vám slíbit, že se tak opravdu brzo stane, ale ještě tu mám jednu společensky důležitější věc. A je tentokrát velmi příjemná, takže se k ní s radostí vracím.

Na sklonku roku jsem vás informoval o podivném případě, kdy posudková lékařka neuznala jednu nevidomou dívku dostatečně postiženou k tomu, aby měla nárok na vodícího psa - labradora Charlieho, kterého fyzicky dostala v srpnu.


O této skutečnosti přinesla informaci ČT v Událostech 20.12. minulého roku. O této záležitosti jsem vás podrobně informoval v mém předposledním příspěvku minulý rok. Ve skratce - šlo o to, že Kamila musí do konce února buď vrátit, nebo zaplatit zhruba čtvrt miliónu korun. V touze pomoct  této dívce jsem psal i onen vzpomínaný příspěvek, také jsem oslovil mnoho svých kolegů s přímou prosbou o pomoc. Zejména na základě reportáže České televize se zvedla velká vlna solidarity občanů této země, takže dnes je díky všem těmto lidem jasné, že labradorský kamarád Charlie Kamilce zůstane.
Chci proto poděkovat všem, kteří se rozhodli dívce pomoct a zaskočit za stát. Těší mě, že se mezi těmito dárci ocitli i zahradnické firmy. Děkuji tímto všem svým  kolegům zahradníkům i dalším dárcům, že nezůstali lhostejní k cizímu neštěstí a nespravedlnosti.