Počet zobrazení stránky

neděle 18. srpna 2013

Soutěž o kalendář 2014 - část 1.UKONČENO

Opět po krátké přestávce zdravím zahradnické fandy. Jak jsem slíbil, nabízím vám první možnost vyhrát kalendář na rok 2014. Pravidla jsou jednoduchá, stačí uhodnout, co vidíte na obrázku. Respektive napsat, co se na obrázku opravdu nachází. Kdo uhodne jako první, vyhraje kalendář. Protože úkol není až tak snadný, výherce si bude moct vybrat, jestli si nechá poslat kalendář nástěnný či radši stolní.
Tak teď už se soustřeďte a pátrejte po tom, co je vyfoceno na tomto obrázku.
Těším se na vaše tipy a bujnou fantazii. P.CH
Tady je k nahlédnutí zdrojová fotografie - jedná se opravdu o dýni. Soutěž je ale již ukončena, protože v komentáři č. 5 padl správný tip.

úterý 13. srpna 2013

Kalendáře pro rok 2014

Dovoluji si všem zahradnickým fandům oznámit, že ačkoliv je ještě stále plné léto, už teď myslím na konec roku a na to, co si od prvního ledna pověsíme na zeď, či postavíme na pracovní stůl. Mohou to být třeba obrazy, nebo talířky s nějakou dobrotou. Mám ale na mysli kalendáře, které nás budou provázet celým rokem 2014.
Na tomto místě jsem v létě vždy propagoval kalendář nástěnný, ale od letošního roku k němu ještě přibyl kalendář stolní. Ale pěkně po pořádku.
Nejdříve se představuje kalendář nástěnný, který je tentokrát věnovaný samotným královnám květin - růžím.
Takže přesně takto vypadá nová titulní stránka růžově růžového kalendáře.

neděle 11. srpna 2013

Opory na rajčata trochu jinak

Jistě znáte kovové spirály, které se používají jako moderní opora k tyčkovým rajčatům. Je to dodbrý vynález, který nahradil před tím běžně používané dřevěné kůlky. Kovové tyčky vytvarované do spirály jsme používali také, ale ke konci se nám nějak stalo, že narostlá rajčata si s tyčkami dělala, co chtěla. Znáte to, dnes musí být všechno nejlevnější, takže i v případě kovových spirál jsme se jednou napálili a koupili takové, že nevydržely skoro nic. Ohýbaly se a v polovině sezóny už nebylo jasné jestli spirála drží rajče, nebo rajče spirálu.
Možná i pod vlyvem tohoto zážitku jsme letos zkusili trochu jinou variantu. Možná se budete smát, anebo alespoň usmívat se, ale na naší malé zahradě to šlo udělat. Jistě, kdo pěstuje rajčata na desítky, či stovky kusů, asi by nás s tímto nápadem poslal někam. Ale my máme jenom jeden záhon...
A tak vznikly domečky pro rajčata ve velmi netradičním provedení.

úterý 6. srpna 2013

Příběh předělaného záhonu

Dovolím si vás vzít na malou exkurzi časem a představit vám proměnu jednoho zahradního zákoutí. Jedná se sice o malý prostor, ale změna, kterou prošel, je docela podstatná. Máme před sebou větší množství fotografií, takže se bez velkých okolků pustíme do toho.
Příběh změn začíná v říjnu roku 2011. Místo "opustily" rostliny, které zde rostly původně. Povrch půdy ještě není vyčištěný ani připravený k výsadbě.


neděle 4. srpna 2013

O počasí, o stromech a veřejné zeleni



Možná se pletu, ale mám pocit, že zažíváme nejžhavější léto posledních let. Nenarážím na žádné dvojsmysly, i když při otevření novin a sledování zpravodajství to opravdu vypadá, jakoby opravdu přihořívalo. Podle vzoru anglických džentlmenů chci opravdu mluvit zejména o počasí. Meteorologové, hydrologové a klimatologové vedou podobné diskuse. Zatím není zřejmé, jestli jde o krátkodobé výstřelky přírody, nebo o opravdové klimatické změny.