Toto je pohled na začátek pokusného políčka. Bazalky se liší nejenom velikostí, barvou a tvarem, ale také chutí. Vedlé té hlavní, tradiční, v některých odrůdách rezonuje škořice, jinde citron - no prostě celá sbírka různých chutí.
Mám pro vás pár bazalkových obrázků a také nějakou tu informaci. O bylinkách se teď toho píše tak hodně, že bych se skoro divil, jestli už všechno neznáte. Ale co kdyby náhodou...
Bazalka se využívá zejména v lidovém
léčitelství - používá se pro osvěžující aromatický koupel, také jako žaludeční
tonikum. Víte ale vlastně, co je to tonikum? Pod tímto pojmem rozumíme látky,
které mají regenerační, nebo povzbuzující účinky. Vraťme se ale zpátky
k bazalce - sbírá se její nať a to těsně před rozkvětem. Extrakt se
používá proti některým druhům bakterií a proti parazitům.
Bazalku používejte do rajčatových
salátů i dalších rajčatových pokrmů, rybích konzerv, k vylepšení jídel z
těstovin, pro přípravu čaje, na výrobu omáček – pro dochucení hořčice, olejů i
octů. Semena lze přidávat do chlebového těsta. Nejlepší formou konzervace je
zmražení. Při sušení bazalka ztrácí aromatické látky a její kvalita se výrazně
snižuje.
Jestli vás otravují
komáři, rozmačkejte bazalkové listy a potřete si pokožku. Možná budete vonět
stejně jako letní salát, ale komárům bazalka smrdí, takže by vám mohly dát
pokoj. Stejný postup můžete použít, když vás píchne vosa, nebo jiný útočný
hmyz. Šťáva z bazalky zmírňuje bolest tohoto druhu. Když vysadíte bazalku
mezi zeleninu, silné aroma z listů odpuzuje celou řadu škůdců. Není to
stoprocentní, ale pomáhá to. Nevysazujte ale bazalku k maliníkům, ani k šalvěji,
moc si nerozumějí.
Nošení
bazalky prý může přičarovat lásku. Někdo říká, že působí proti opilosti, ale
neradím vám to moc zkoušet. V některých zemích bazalka nahrazovala
seznamku. Když si v Itálii dívky vetkly do vlasů větvičku bazalky, bylo to
sdělení všem hezkým klukům. Prostřednictvím bazalky dívky posílaly klukům
naléhavý vzkaz – haló, jsem zrovna volná – čekám možná právě na tebe.
Pokud si
bazalku nekoupíte v krámě, můžete si je celkem snadno vypěstovat sami. Vysejte
si semínka do pěkné, vlhké ale nepříliš mokré výsevní zeminy.
Teplota na klíčení by měla býti alespoň 15 stupňů Celsia. Mladé rostliny přepíchejte
do jednotlivých květináčků a chraňte před chladem. Pokud umístíte bazalku do
prostředí, kde bude méně než 12 stupňů, bude vaše bazalka trucovat, také může
snadno uhynout. Bazalku zalévejte vždy ráno, nebo alespoň dopoledne, jestli
ráno dlouho spíte. Kdybyste ji zalévali na noc, mohou ji zničit houbové nemoci
a zbydou vám jenom oči pro pláč.
Mějte se hezky a udělejte si něco voňavého třeba právě s bazalkou.
Moc hezký bazalkový příspěvek. Krásné léto.
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, že jste si udělal opět čas na svůj blog. Já tedy nejsem zrovna bylinkářka, ale ráda se poučím.
OdpovědětVymazatAmélii i brabi srdečně zdravím a děkuji za příspěvky. Brabi, já jsem také rád, že jsem tu zase - během jara jsem to fakt nějak nezvládal. Děkuji.
VymazatP.