Počet zobrazení stránky

pátek 17. února 2012

Jiné podoby vody

O vodě, respektive o její funkci v zahradní architektuře bylo už toho napsáno tolik, že až váhám, jestli mám toto téma vůbec otevírat. Ale ano, asi to smysl má. Soudím  podle toho co vidím, když nakukuji za plůtky a zdi naších zahrad. Také o tom informují média a píše internet. Voda v naších zahradách zdaleka nechybí, to určitě ne. Ale její podoby se tak trochu opakují. Bazén, neúnavně pracující závlahový systém a v posledních letech také koupací jezírko. To jsou nejčastější formy podoby vody u nás.Potom jsou to klasická zahradní jezírka, nejlépe obsypané bílým štěrkem kolem dokola. A ještě jednu vodu vídám celkem často. Jsou to ty umělé potůčky, které často vyvěrají v rohu zahrady na umělém kopečku s převislou vrbičkou. Sotva  uběhnou vzdálenost dva a půl metru, už houpnou do vodní hladiny. Ne, nic proti nim, jenom vám chci ukázat, že voda na zahradě může mít i mnoho dalších podob. Některé z nich mohou být i finančně překvapivě velmi dostupné.
"Zahradní jezírko" může mít i celkem jinou podobu. I stará vyřazená nádoba ze železa může ve stinném zákoutí působit docela hezky.


Umělé prameniště považuji za vynikající zahradní doplněk. Přináší do zahrady kromě možnosti rybolovu a plavání všechny dostupné výhody. Je to voda, kterou nejenom dobře vidíte, můžete ji také slyšet, dokonce v teplém letním dnu i cítit. Funguje na principu cirkulující vody, pod úrovní terénu se nachází nevelká jímka s malým čerpadýlkem. Tím, že je voda ve tmě, nekazí se tak rychle. Tento systém nevyžaduje žádné skimery, filtry, UV lampy a také téměř žádnou údržbu, sypání či lití různých chemikálií. Špatná správa pro obchodníky, dobrá pro uživatele. Navíc prameniště tohoto typu je vynikající i pro běžnou, malou rodinnou zahradu.
Na podobném princípu funguje i tato sličná dáma. Působí sice trochu umělecky, ale voda cvrčící z kloboučku rovnou do kabelky přece působí vesele.
Zajímavou podobu prameniště má tato soustava betonových talířů. V podstatě je to také potůček, ale nehraje si na přírodní prvek v místech, kde by pokus o imitaci přírody působil poněkud nepatřičně. Tento snímek pochází z výstavky různých vodních prvků a možnána první dojem nepůsobí až tak přesvědčivě.
Zato tato fotografie už pochází z hotové zahrady. Jsou na ní stejné talíře, ale už instalované věrohodně. Kaskádovitě tekoucí voda tu vytvářela nádherný zvukový efekt.
Slíbil jsem ještě nějakou velmi levnou variantu využití vody v zahradě. Tady je jeden velmi obyčejný nápad z naší zahrady. Do pozinkovaného kbelíku naplněného vodou jsme si udělali  malou výstavku květů plaménků (Clematis) v době kdy nám tyto rostliny kvetly. Kromě plaménků se pro tyto účely dají použít i různé druhy rostlin, nejlépe ty, které vytvářejí plochá soukvětí - jako kopretiny, jiřinky, menší typy slunečnic atd.
Později plaménky vystřídaly v nádržce opravdové plamínky. Několik plovoucích svíček dokáže za minimálních nákladů vykouzlit na letní zahradě opravdovou romantiku.
Rozloučíme se s vodou na zahradě poněkud netradičně. Hravá zahradní architektura někdy provádí nečekané kroky. Schopnost imitace patří mezi ně. Vodní nálada se za určitých okolností dá vytvořit i bez kapičky vody - a to použitím prvků, které vodu připomínají. Za určitých okolností může být tato metoda velmi účinná, někdy ale také stejně zničující.
Přeji vám smysluplné vodní tvoření, ale hlavně příjemnější a veselejší život s rostlinami.
pavelchlouba@gmail.com

14 komentářů:

  1. Pěkné. Voda je prvek, který v mé zahradě, pokud zrovna neprší, dost chybí. Kaskáda v pozadí s azalkami by se mi líbila.

    OdpovědětVymazat
  2. Líbí se mi prameniště, šlo by ho udělat ze starého brusného kamene, který se povaluje na dvoře, možná někdy.. Ve skalce mám klasické jezírko, bez technických vymožeností,když jsem ho dělala tak se ještě běžně nedaly koupit, a teď už bych ani nekupovala,zvládám to i bez nich.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem toužila mít v zahradě jezírko. Vzhledem k tomu, že na zahradu jen dojíždíme, nepřicházelo v úvahu nic s technikou a tak jsem použila starou expanzní nádobu, táta mi odřezal jednu stranu a vznikla nádržka hluboká cca 70cm s průměrem cca 50cm v záhonu rododendronů. Odřezanou část jsem pak olepila střepy kachlí a použila vedle jezírka jako koupaliště pro ptáčky. V létě je radost dívat se, jak se čvachtají :o)

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, vodní prvky hrají v zahradě velmi podstatnou roli. Vladislavo, starý brusný kámen je pro vytvoření prameniště velmi vhodný. Když se Vám povaluje na dvorku, rozhodně se ho nezbavujte, určitě se Vám jednou hodí. Jinak vám všem moc děkuji za návštěva a za podporu tohoto blogu.

    OdpovědětVymazat
  5. Moje sestra má poměrně velkou zahradu s jezírkem a vybudovala si k němu potůček, který stéká ze skalky, vypadá to moc hezky a docela přirozeně, ale je k tomu zapotřebí čerpadlo.
    Některé nápady s vodou na tvých fotkách se mi líbí, Pavle. Krásná je i výstavka květů plaménků, ani jsem nevěděla, že existuje tolik barev.

    OdpovědětVymazat
  6. Jezírka jsou moje letitá srdeční záležitost na naší zahradě. Co se mne jenom zelené řasy natrápily! Máme koloběh vody, ryby, rostliny, ale co naplat, menší jezírka, když na ně svítí a je teplo, obrostou řasami jako mužská brada ;))Ale to nevadí, poslouchat celé léto žbluňkání vody, dívat se na ptáčky, jak se koupou, tohle všechno vynahradí. Jsem ráda Pavle, že jste založil tento blog, mám z něj radost.

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji Hance i brabi za milá slova. Kdysi velmi dávo jsme měli na zahradě také malinké jezírko, takový ten černý výlisek z plastu, kam se vešlo jenom pár desítel litrů vody. Řasy tam také bujely. Ale občas se stalo to, že se tak silně přemnožily, až sami sobě tak změnily podmínky ve vodě, až je to zabilo. Takže někdy se jezírko samo vyčistilo, potom ale opět zarostlo. Bylo zajímavé to pozorovat.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak a to je i můj problém, mám foliové jezírko o délcd dvou metrů a šířce metru a půl s hloubkou ccapůl metru. Nad ním velkou vrbu, která stíní, ale zezelená do čtrnácti dnů po vyčištění a napuštění. Bývalo dokonce osázeno okrasnými travami, takže mělo hodně stínu, ale zelenalo stejně rychle. Jelikož ho mám pod terasou ráda se na něj dívám i na rybky v něm, ale takhle je ten pohled moc smutný.

    OdpovědětVymazat
  9. A nevím zaboha co s tím. Vyzkoušela jsem spoustu různých čističů, ale nevím vlastně ani co to je, jestli řasa (není to vláknité) nebo sinice, či co.Jen povrch folie je vždy drsný jak šmirglpapír.

    OdpovědětVymazat
  10. skvelý článok a krásne fotky - welllmi sa mi páči to vedierkové plamienkové jazierko, to je prekrásny nápad!
    máme na záhrade naozajstný živý potok, je to poklad, a sme radi, že ho máme. lenže preteká viacerými pozemkami, a nie všetci susedia majú z neho radosť, znečisťujú ho, a všelijako debilne regulujú, jeden sused ho dokonca nacpal do rúry! no chápete to?! 8 - ((((

    OdpovědětVymazat
  11. My jsme na naší zahradě teď plánovali distribuci vody do jezírek. Máme jich poměrně dost. K tomu taková malá sádka na kapříky. :) A nakonec to dopadlo tak, že asi budeme muset koupit specializovaný software, který nám to bude celé pohánět a řídit. Na druhou stranu ale ta výhoda automatizace je nesporná. :) Jinak mít na zahradě živou tekoucí vodu, to je můj sen, ale bohužel mi zatím nebylo stále přáno. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, tak to musí být paráda. Takovou zahradu bych si taky přála. My s manželem uvažovali nad nějakým zahradním jezírkem, ale je to prostě moc velká starost. Co se týče vody na zahradě, tak nám vlastně bohatě stačí bazén, který jsme si před časem koupili přes https://www.top-bazeny.cz/ Dokonce už máme první letošní koupání v něm za sebou. :)

      Vymazat
  12. Tak to já teď budu potřebovat teda co se týče zahrady sehnat novou filtraci pro jezírko, protože jak asi víte, tak manžel se rozhodl, že chce mít nějaký hezký hub na zahradě abych mohl zvát kamarády. Píšu jak asi víte, protože já jsem chlubením se na internetu známá. To by bylo abyste mě přehlédli.

    OdpovědětVymazat
  13. Budu vám teď trochu oponovat, myslím si totiž že kdybyste peníze věnovali do zavlažování a místo toho abyste chodili s kýblemi s vodou si užívali toho volna které máte na konci života zasloužené tak i uděláte lépe. Já bych se takto už nenamáhala.

    OdpovědětVymazat