Počet zobrazení stránky

pátek 24. února 2012

Terasa plná skalniček

Sledujte také náš zahradnicko cestovatelský blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Podíváme se spolu na vývoj jednoho maličkého, ale důležitého kousku jisté soukromé zahrady. Při prvních jednáních o zahradě se majitelé zmínili, že by se chtěli těšit z jemné krásy skalniček a že touží mít na zahradě kromě jiného také malou skalku. Za běžných okolností bych nejspíš toto přání uvítal, ale v tomto případě jsem pochyboval o tom, že by to byl dobrý nápad. Od vytvoření skalky na této zahradě mě odrazovala blízká přítomnost pole a relativně velká pravděpodobnost rizika zaplevelení. Bojovat s plevelem obvykle nikdy není příliš radostné, ale klečet na kamenech a ještě k tomu vytahovat pampelišky z kamenné sutě je už opravdu za trest. Protože ke skalničkové vášni mám blízko a umím ji pochopit, snažil jsem se hledat řešení, které by alespoň k nějaké malé skalce přeci jenom vedlo.
borovice kleč - Pinus mugo 'Sherwood Compact'
Nakonec došlo na poměrně netradiční řešení.


Podívejme se ale nejdříve na místo, kde k realizaci tohoto netradičního řešení vlastně došlo.
V době, kdy se o skalce mluvilo, dům ještě neměl hotovou terasu. Ta měla vzniknout přibližně tam, kde velké dveře ústí z domu do zahrady. Protože za plotem vede vycházkový chodník, zdálo se, že by bylo výhodné, aby terasa byla od chodníku alespoň částečně chráněná od pohledů procházejících. A tak vznikl nápad vytvořit terasu se zídkou, která by zároveň sloužila jako obří květináč pro vytvoření skalky.
Stavební firma vybudovala na zahradě terasu, kterou lemovala "květináčová" zídka. Na obrázku ji vidíme ve chvíli plnění, těsně před založením skalky.
Vkládání kamenů do substrátu se tváří jako nudná, rutinná práce. Provádí se ale ve stoje a je to mnohem pohodlnější, než podobné sestavy tvořit přímo ve skalce. Důležité však je zejména to, že i údržba tohoto skalkového útvaru (včetně neoblíbeného pletí) bude probíhat také ve stoje. Klíčení semínek plevelu se nedá zabránit, ale rozsah skalky a její parametry nepromění tuto činnost v otrockou a nikdy nekončící dřinu.
První část skalkového záhonu je už vysazena, ale to ještě neznamená, že je zcela hotovo. Povrch půdy je potřebné ještě pokrýt vrstvou kamenné drtě.
Tento snímek ukazuje skalku měsíc po výsadbě, na povrchu půdy se už nachází vrstva drobných kamínků. Zbývá už jenom upevnit na horní hranu zídky dřevěné obruby, aby celý vyvýšený skalničkový záhon získal trochu solidnější úroveň.
A takto vypadá terasa se skalkou při celkovém pohledu, stále ještě chybí dřevěné ukončení.

Ke konci léta už skalničkový prostor lemuje dřevěná obruba a rostliny se na záhoně už také začínají rozrůstat. Zbývá ještě podívat se, jak celá terasa vypadá po ukončení a několika měsících vegetační doby.
Navážení substrátu do skalky a výsadba rostlin proběhly na začátku dubna. Poslední dva obrázky vznikly v polovině října stejného roku. Děkuji vám, že jste se podívali na trochu netradiční řešení prostoru terasy. Vaš případné názory mě zajímají a předem vám za ně děkuji. Všem přeji příjemnější a veselejší život s rostlinami.
Pavel Chlouba, pavelchlouba@gmail.com

12 komentářů:

  1. Myslím, že se vám to moc povedlo, je to krásné posezení mezi rostlinami.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé řešení. K domům tohoto typu se to hodí. A záhon, ke kterému bych se nemusela ohýbat, bych brala hned.
    S mojí skalkou se to má tak, že pár let se snažím přemoci plevele, až nakonec nevydržím, celou ji rozeberu a předělám. Nejhorší je, když si takové ty podzemní plazivky usmyslí vést své kořeny hlavně pod největšími kameny. Podezírám je, že to dělají schválně. Šeptají si tichou poštou informaci - Hele holky, sem si kořínky neukládejte, tady se ONA neustále hrabe. Ale támhle, tam budeme v bezpečí :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za návštěvu Alce i Amelce, a také i Vlaďce.Četlo se to sladce. Vlaďko, i když ta poznámka s vaší skalkou vypadá na první pohled trochu úsměvně, nedivil bych se, kdyby na tom něco opravdu bylo. Možná že si výhony plazivek opravdu vybírají místa, kde mají největší naději na přežití. Díky za veselý komentář.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezke reseni vytvoril se tak hezky privatni courtyard.Jen jsem se chtela zeptat kdyz je to vlastne delane z betonu ktery obsahuje cemet neskodi to roslinam ?

    OdpovědětVymazat
  5. Cement v hotovém betónu by rostlinám škodit neměl, nakonec ve veřejné zeleni se velmi často potkáváme s různými nádobami, které jsou také vyrobeny z betónu a většina rostlin v nich může prosperovat. Jako jisté riziko by mohlo působit to, že se v podstatě jedná o "velký květináč", kde pěstitelský substrát může promrznout snadněji než na záhoně. Ale jsou zde vysazeny horské druhy rostlin, které by tyto podmínky měly zvládnout. Letos byly mrazy na naše podmínky dost extrémní a vysazené rostliny, pokud se to už dá poznat, zatím vypadají dobře.

    OdpovědětVymazat
  6. Pavle, tohle netradiční řešení skalky vypadá nádherně, brala bych to i s tím domem! ;-) Je vidět, že své práci opravdu rozumíš, máš skvělé nápady a ještě umíš vytvořit bezvadnou fotodokumentaci s popisem.

    OdpovědětVymazat
  7. Chtěl bych se prosím zeptat, jestli byste skalničky třeba použil i jako obložení dřevěné terasy. Máme ji u vchodu na zahradu z obývacího pokoje a od ní se pak strávník svažuje mírně z kopce. Líbilo by se mi oddělit terasu od zahrady a na místo travnatého svahu udělat strmou skalku, nebo něco jak máte vy.

    OdpovědětVymazat
  8. Vynikající nápad. Moc se mi líbí, když se kombinují užitečné a krásné věci, jak tomu je v případě téhle terasy :) Díky za článek, inspirativní

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, toto řešení prostě nemá chybu! :-) Vadilo by Vám, kdybychom se o Vašem nápadu zmínili na naší rozjíždějící se facebookové komunitě věnované skalkaření? Samozřejmě s patřičnými odkazy na Váš blog. Zdraví, Pěkné kvítko

    OdpovědětVymazat
  10. Nádhera! Nemá to chybu. Také by se mi to takto líbilo. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Velice pěkná inspirace. To u nás na terase se o květiny stará hlavně žena. Taky jich tam ale máme spoustu. Je tam díky tomu hrozně příjemné prostředí, takže tam teď přes léto trávíme spoustu času. Jediné, co mě ale trochu štve, že například ochranu před sluncem nebo deštěm na terase nemáme prakticky žádnou. Právě proto si říkám jestli by nestálo za to například investovat do nějaké markýzy proti dešti.

    OdpovědětVymazat