Počet zobrazení stránky

neděle 4. března 2012

Brunnera - trvalka s květy jako pomněnka

 Sledujte i náš zahradnicko cestovatelský blog na www.zahradniknacestach.blogspot.com

Spojitost mezi Brunnerou a pomněnkou je velmi silná a průkazná. I z hlediska botanického patří obě tyto rostliny do stejné skupiny - čeledi brutnákovitých. Dokonce i české jméno je u obou rostlin podobné. Brunnera se totiž jmenuje pomněnkovec. Zatímco ale pomněnku zná skoro každé malé dítě, pomněnkovec jakoby stál trochu v pozadí. Přitom jak uvidíte, je to krásná a něžná rostlina, která by si trochu více popularity určitě zasloužila.

Tato půvabná rostlina byla pojmenována na počest švýcarského botanika Samuela Brunnera, který  žil v 19. století. Brunnera je poměrně chudý rod, z celkového množství 3 známých druhů zahradnictví využívá běžně jenom jediný z nich. Je to Brunnera macrophylla a odrůdy, které z tohoto druhu vznikly.
V přírodě roste Brunnera zejména ve vlhkých lesích Kavkazu, kde obývá zastíněná či polozastíněná místa se stálou vlhkostí půdy i vzduchu. Původní botanický druh vytváří srdcovité listy čistě zelené barvy. Kromě něho však existují odrůdy, které se vyznačují zajímavými barevnými vzory na listové ploše, které tuto rostlinu posouvají do kategorie extra atraktivní ozdoby zahrady. Na těchto rostlinách je zajímavé zejména to, že doba ozdobnosti je velmi dlouhá. Jsou krásné i dlouho po odkvětu. Nakonec, podívejte se sami.
Na úvodní fotografii i na tomto snímku vidíme odrůdu, kterou řadím k těm nejkrásnějším. Jedná se o patentovanou odrůdu 'Jack Frost'. Jestli mám správné informace, byla na trh zavedena v roce 2001. Trochu symbolicky v prvním roce nového tisíciletí, jakoby předpovídala nejenom novou dobu, ale i nové možnosti využití tohoto rodu. Už v období rašení je zajímavá, základy květů se objevují při prvních počátcích vegetace. Na obou fotografiích je stejná skupina rostlin, první snímek vznikl ke konci dubna, druhý skoro přesně o měsíc později. To byla Brunnera v plném květu. 
Ještě 9. června se na záhoně s pomněnkovci vznášejí zbytky modrých kvítků. Ale to už je nejvyšší čas soukvětí hluboce seříznout. 
Po odstranění soukvětí se začnou více vyvíjet listy, které jsou u odrůdy 'Jack Frost' opravdu skvostné.Pokud je nepopálí slunce, tak v této kráse vydrží přibližně do poloviny září, potom pomalu začínají žloutnout a usychat.
V roce 2003 se na trh dostala další nádherná odrůda 'Looking Glass'. Květy jsou prakticky stejné, ale kresba na listech je o něco jiná.
U odrůdy 'Looking Glass' je méně zřetelná žilnatina, a více převládá stříbrná narva listů. Ale stále to není všechno, jěšte máme k dispozici i další odrůdy. 
Velmi hezky vypadá i kultivar 'Variegata'. Je však dost citlivý na popálení od sluníčka. Proto tomuto kutivaru musíme hledat místo velmi pečlivě.
Odrůda 'Hadspen´s Cream' má okraje listů více do žluta, než předešlá. Přímé slunce snáší ale o dost lépe. I pro odolné odrůdy poměnkovců ale platí, že vždy musí v růst v prostředí dostatečně vlhkém. Kromě vysoké vlhkosti půdy i vzduchu potřebují kyprou, dobře propustnou půdu s vysokým obsahem humusu.
Sortiment pomněnkovců obsahuje ještě další krásné odrůdy, na všechny se v tomto krátkém článku nemůže dostat. Takže pro tentokrát se rozloučíme pohledem na odrůdu 'Dawson White'. Při nějaké jiné příležitosti se možná ještě na skok k těmto rostlinám dostame. Takže už mi zbývá jenom poděkovat za vaši návštěvu a komentáře, a také samozřejmě popřát i příjemnější a veselejší život s rostlinami.
Pavel Chlouba , pavelchlouba@gmail.com

7 komentářů:

  1. Pomněnkovec je opravdu nádherný. Já zase nedám dopustit na pupkovec - kdysi jsem ho vysazovala bílý a modrý, ale modrému se u nás nějak nelíbí, podvakrát se ztratil, zato bílý se divoce rozrůstá, k mé radosti. Nemůžu se vynadívat, když jeho koberec začne rozkvétat, už aby to bylo :).
    Hezký zbytek neděle! M

    OdpovědětVymazat
  2. Mám Brunneru 'Jack Frost' a mohu potvrdit zahradníkova slova, že je krásná. Já z ní mám velkou radost. Krásně kvete a potom ještě se ukáží listy v plné parádě. Na podzim jsem ji hodně přikryla na zimu, doufám, že nenamrzla a bude opět krášlit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brunery mně před časem úplně okouzlily,za ˇJack Frost´ jsem se rozhížela delší dobu, Hadspern Cream a ještě pár noname mám, plánuji je jako podrost pod keře, ale ty keře ještě nejsou, tak nevím jak to brunery zvládnou bez stínu, přinejhorším je budu stínit tekstilkou.

      Díky za ukázku nových odrůd bruner.

      Vymazat
  3. Omlouvám se vám, že jsem vás tak dlouho nechal čekat na odpověď. Děkuji vám však za vaše názory, cenné jako vždy. Souhlasím velmi s Marianou ohledem pupkovců - jsou to vážně roztomilé rostliny. O modrý jsem se jednou pokoušel, ale nelíbilo se mu u nás. O velké vitalitě bíle kvetoucích odrůd jsem zatím nevěděl, takže za tuto informaci zvláště děkuji.

    A ještě na chvíli zpátky k Brunnerám, mám ji na zahradě vysazenou i na jednom velmi světlém místě a i tam se jim celkem daří. Ale je tam poměrně vlhko, takže Vladislavo, asi máte šanci.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, Brunnery jsou opravdu super. Bohužel mi letos náš pes společně s dětmi jediné dva trsy různých kultivarů doslova zadupali do země - nevyrostlo nic. Minulý týden jsem se jimi alespoň kochala na Floriade v Holandsku...
    A co se týče rostliny Omphalodes verna - je také skvělá. Ty mi naštěstí již několik let rostou pod Moruší - překvapivě v relativně velkém suchu! Ale mám přoblém s přemnožováním - nějak se mi nedaří je rozsázet.

    OdpovědětVymazat
  5. Pomněkovec jsem měla vysázený v maličké pedzahrádce před domem. Je to vlhčí stanoviště i stinné, nicméně kochat se tou krásnou modrou bylo možné jen tři roky, pak zničehož nic zmizel a už se neobjevil....a jak jsem zjistila na místě, odkud jsem si ho přinesla už také neroste jediná rostlinka.

    OdpovědětVymazat
  6. Ja mám Jacka Frosta už tri roky, ale až letos je parádnýýý

    OdpovědětVymazat