Počet zobrazení stránky

neděle 29. července 2012

Hortenzie Annabelle a dvě zcela nové sestřenice

Sledujte také náš druhý blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Hortenzie dlouhodobě patří k velmi oblíbeným zahradním rostlinám. Poslední, jednoznačně nejbláznivější zima posledních let však hortenzie značně prověřila - ty nejoblíbenější - hortenzie velkolisté na mnoha místech přečkaly zimu se silným poškozením. Proto si dovolím upozornit na hortenzii, která tento problém nemá, a to ani trošku. Mnozí ji znáte, ale pro velkou skupinu lidí je ještě stále trochu neznámá. A hlavně, máme tu první autentické zkušenosti se dvěma zcela novými odrůdami z této skupiny. Ale k nim se dostaneme za chvíli.
Začít musíme pěkně od začátku. Na obrázku je sice úchvatná, ale jinak celkem běžná a dostupná hortenzie. Při pohledu do jejího rodného listu objevíme toto její celé jméno: hortenzie stromečkovitá, latinsky pak Hydrangea arborescens 'Annabelle'.

Tato hortenzie je bez přehánění rostlinou téměř geniální. Snese různé druhy půdy i různá stanoviště. Jestli se kolem ní udržuje dostatečné vlhko, bude výborně růst i na plném sluníčku, stejně dobře však pokvete i ve stínu. Její nejcennější vlastností je to, že květy se vytvářejí na nových výhonech - znamená to, že i po krutých mrazech obvykle bez poškození vyraší a od začátku léta se vyzdobí množstvím bílých soukvětí. Nakonec, tato fotografie vznikla letos, jenom před pár dny. Je to báječná rostlina pro běžnou rodinnou zahradu, ale hodí se i pro veřejnou zeleň.
Takto hezky může Anabelka, jak ji rodinně někdy oslovuji, vypadat na veřejném prostoru v případě, že jich bude na jediném místě vysazeno větší množství.
S krásou této hortenzie se nemusíte rozloučit ani na zimu. Můžete si soukvětí této krasavice nasušit a těšit se s ní i počas nevlídných podzimních či zimních dnů. A teď pomalu nastává čas podívat se na dvě zcela nové sestřenice, které se velmi nesměle letos poprvé objevují na trhu. Obě jsou jedinečné, ale každá z nich je celkem jiná.
Protože se jedná jenom o mladou rostlinu, není rozdíl z fotografie na první pohled až tak patrný. Rostlina na obrázku patří ke stejnému druhu, ale jedná se o jinou odrůdu. Dostala trochu hůře zapamatovatelné jméno - jmenuje se 'Incrediball'. Vyznačuje se mnohem většími soukvětími (dospělá rostlina), které se vyvýjejí na pevných stoncích, které lépe vydrží silný vítr a lépe udrží i deštěm smáčené květy. Kratičké video si můžete pustit zde:
 http://www.youtube.com/watch?v=4HDtiH0F-XA
Tato konkrétní rostlina spolu s dalšími tuto krutou zimu ustála bez poškození a nyní si nejenom roste, ale i kvete bez omezení. Možná největší zajímavost jsem si ponechal až na konec.
Na světě je totiž první odrůda jiné než bílé barvy. Jedná se samozřejme opět o stejný druh, odrůdové jméno je však opět trochu složité. Celým jménem se nazývá Hydrangea arborescens 'Invincibelle Spirit'. Jedním dechem ale dodávám, že se ji také říká Pink Annabelle. V začátku pěstování jsem se trochu obával, jaký vlastně odstín nám tato krasavice předvede.Jak jsem měl možnost ji pozorovat, tak musím přiznat, že růžová barva této hortenzie je dost proměnlivá. Výše uvedená fotografie není nijak barevně upravena, ale v zájmu objektivity musím dodat, že fotografie byla pořízena v nejlepší možnou chvíli. Jak květy vyzrávají, růžová barva ztrácí na intenzitě. Něktěří pěstitelé doporučuji v tuto chvíli soukvětí odstranit, protože prý zhruba po 6 týdnech od seříznutí rostlina může vytvořit soukvětí nové. To by mělo vycházet zhruba na polovinu září, takže se to vyplatí. Kdo má rád pohyblivé obrázky, tak se může podívat ještě na jedno video zde:
http://www.youtube.com/watch?v=WzZr3iZtMHc
Prozatím vám děkuji za pozornost a těším se na další společná zahradnická setkání.
Pavel  - www.fotoflora.cz

3 komentáře:

  1. Moc Vás zdravím, pro hortenzie mám obrovskou slabost a už jich mám na zahradě docela dost, i když nikdy není dost......
    Letošní zima, byla celkem v pohodě, ale v dubnu ty mrazy jim daly pěkně na frak a nejen jim. Dost mi omrzla pnoucí hortenzie, ale už se dala do pohybu. Každoročně dostávám takové ty levné hortenzie k svátku, tak je po odkvětu sázím do zahrady a kupodivu dvě kvetou, což je obrovské překvapení. Annabella mi také krásně kvete, ta nezklame. Nově mám pořízené 2 různé hortenzie Foreve & ever, jsou obrovské a opravdu kvetou na každém konci i na nově přirostlých, uvidíme co na ně naše vysočanská zima.
    Mějte se a děkuji za návštěvy u mě na blogu. Ještě bude chvilku trvat než bude zahrada dle mých představ, ale už teď jsem nadšená. Zmorkusovic

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, děkuji Vám velmi pěkně za Váš komentář. Vaší hortenziové vášni dobře rozumím, sám podobnou trochu trpím. Co se týká hortenzie Forever Ever, myslím, že budete velmi spokojená. My máme na zahradě dvě ze série Endless Summer a jednu Forever Ever, a obě se jeví jako spolehlivé. Díky pozdním jarním mrazíkům ale letos trochu zlobí, soukvětí se na špičkách výhonů sice už tvoří, ale u Forever Ever jsou květní základy ještě dost malé. Možná to do září ještě stihnou, uvidíme. V každém případě se asi u obou typů jedná o cenné odrůdy vhodné i do tvrdších klimatických oblastí. Ještě jednou děkuji a přeji hezké a tvořivé léto.
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  3. Pink Annabelle má nádhernou barvu, Pavle! V hortenziích se vůbec nevyznám, ale moc se mi líbí a na zahrádkách jsou hodně často vidět. Nevím, jestli je to až v poslední době, nebo jsem si jich dřív nevšimla.
    Tvůj článek je pro mě dost odborný, protože kytky nepěstuji, ale je z něj cítit láska ke květinám a hortenziím obzvlášť!
    Ať se ti daří!!! :-) Hanka

    OdpovědětVymazat