Počet zobrazení stránky

pátek 27. července 2012

Jak se pozná meloun

Sledujte také náš druhý blog - www.zahradniknacestach.blogspot.com

Asi to zní jako trochu divná otázka. Jak se asi pozná meloun. Od papriky či kukuřice poměrně snadno. Ale jak se u melounu pozná, že je opravdu zralý? Léto je ve své plné síle, takže právě teď tuto otázku mnozí řeší. Někdo se u melounů spoléhá na svůj sluch, takže poměrně často můžeme v obchodech pozorovat nakupující, jak soustředěně poklepávají po povrchu melounu. Jakoby v tom ťukání byla věčná otázka - haló, je tam někdo? Přiznám se, tuto metodu občas zkouším také, ale moje úspěšnost v určování optimální zralosti není ještě vysoká.
Existuje však ještě minimálně jedna metoda, která se mi zdá spolehlivější. Vyplývá malinko ze znalosti botaniky, ale využít ji dokáže každý.

Melouny, ale i různé druhy tykví patří do velké skupiny stepních rostlin. A protože na stepích často fouká vítr, "meloun vsadil" právě na vítr a vybral si ho, jako hlavního pomocníka pří šíření semínek a rozšiřování svého druhu do okolí. Proto má vlastně i kulatý, nebo šišatý tvar. Když meloun uschne, vítr si pohrává se skořápkou jako dítě s fotbalovým míčem. A žene ho stepí či savanou až do chvíle, kdy narazí na překážku, která kulovitý tvar poničí. Semínka se začnou postupně z obalu uvolňovat a vypadávají až do chvíle, kdy je meloun zcela rozbitý.Takto meloun rozháže svá semínka daleko mateřské rostliny a svůj úkol má splněný. Jak to ale souvisí s otázkou, jak se vlastně pozná meloun?
Odpověď na tuto otázku nám nabízí stopka plodu. Když mělo v přírodě dojít k oddělení plodu od mateřské rostliny, začla se stopka přirozeně kroutit do spirály, přesně tak, jak je to na obrázku. To obvykle bývá dobré znamení, že meloun je tak akorát k jídlu. Ale stoprocentní jistotu nenabídne ani pohled na stopku. Pár krát jsem se netrefil, ale často mě právě vzhled stopky dovedl k dobře zralému plodu. Někdy se ale také může stát, že stopka je krásně zkroucená, ale už je suchá. Může to znamenat - ale zase to neplatí absolutně - že náš milý meloun je už přezrálý. 
Nevím jestli jsou tyto rady vůbec k něčemu dobré, vyšší návštěvnost blogu bych patrně dosáhl otázkou, "jak vydělat melouna", ale na to sám odpověď neznám. Tak zůstaneme jenom v zeleninové zahradě a vzájemně si v melounování popřejeme šťastnou ruku a hlavně dobrou chuť.
Pavel  -  www.fotoflora.cz - pavelchlouba@gmail.com


12 komentářů:

  1. Tak to já vždycky důležitě zaklepu, potřesu, poslechnu si a koupím. A doufám, že to uvnitř bude jedlé. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hola hola, Bohdane - ano i tak se dá. A potom jsem ještě zapomněl na tu nejspolehlivější metodu. Koupit jenom půlku zabalenou do fólie. To se zralost odhadne nejlépe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, to se odhadne nejlépe. Ale na oplátku si s velkou pravděpodobností doneseš domů nějaké bakterie. :)

      Vymazat
  3. Svělý příspěvek, pobavila jsem se. My to máme celkem snadné, pač bydlíme na vesnici, tam objednají třeba 2 melouny rozkrájí, zabalí, mrknu vidím dovniř....když se mi "líbí" koupím, hned jej doma sníme, zatím bez újmy.... Ovšem není nad doma vypěstovaný meloun...hmmm
    Mějte se Zmorkusovic

    OdpovědětVymazat
  4. Ano ano, souhlasím, baktérie nelze vyloučit. Ale těžko najdu potraviny, kde by nebyly. Zdravím i směrem ke Zmorkusovic - fíha, teda nevím jak to slovo správně skloňovat. I doma vypěstovaný meloun si představit umím, ale vzhledem k našemu klimatu to asi zkoušet nebudu. Rozhodně ale moc děkuji za komentář.

    OdpovědětVymazat
  5. Pavle, já pro jistotu kupuji půlky nebo čtvrtky! ;-) Tvoje rady jsou ovšem užitečné.
    Zdravím a přeji pěknou neděli. Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Ještě si neodpustím poznámku k bakteriím, ty si lze odnést odkudkoliv na čemkoliv. ;-) Kdyby měl člověk takto uvažovat, nemohl by jíst ani rohlíky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je všechno pravda. Nejlepší, že nás nutí v obchodech navléknout si igelitové rukavice k osahání zboží, které předtím táhali v přepravkách po špinavé zemi od pekařů.

      Vymazat
  7. pěkný článek :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Inu, do ženy a do melounu nevidíš.

    OdpovědětVymazat
  9. Našla jsem, co jsem hledala. Pěstujeme meloun jen tak, když jdou okurky v Beskydech, tak proč ne melou. Zahrada je ze severu chráněná a spádovým terénem otevřená k jihu. Předloni jsme měli malý melounek, ale letos jsme byli úspěšnější. Melounky jsou větší a jsou dva. Budu pozorovat stopku a budu se těšit na sladký plod. Děkuji za radu.

    OdpovědětVymazat
  10. Život s tím chlapem není vždycky jednoduchý. Málokdy si uvědomuje, co všechno je třeba udělat. A tak jsem se rozhodla vzít věci do svých rukou a pořídit kapkovou závlahu. S zavlažovacím systémem už nemusím čekat.

    OdpovědětVymazat