Počet zobrazení stránky

středa 25. července 2012

Zahradní chodník trochu jinak

Sledujte také náš druhý blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Zdravím všechny příznivce zahradničení, na tomto místě opravdu po dlouhé době. Všem se tímto omlouvám za dlouhou dobu čekání, snad nastává doba, kdy si budu umět najít i více času na psaní pro vás.
Pro dnešek jsem si vybral téma, které by mohlo zajímat mnohé z vás. Každý kdo má za domečkem zahradu se asi už někdy potkal s úkolem, jak vyřešit na zahradě chodník, aby byl stejně funkční i hezký zároveň. Chodníková problematika by možá zaplnila i malou knížečku, ale podívejme se pospolu alespoň na pár chodníčkových námětů, které jsem pro vás posbíral na různých zahradách. Možná poslouží jako inspirace, možná jenom pro pobavení. Ale i to by snad mohlo stát za to.
Tato zahrada asi na rozdíl od těch našich působí trochu naopak. Z našeho prostředí jsme si zvykli, že výsadby okrasných rostlin se povětšinou linou po obvodu zahrady, zatím co její střed tvoří trávník. Na této zahradě je to jinak. Výsadby jsou všude, ale k nim vede ne příliš široký chodníček z trávníku. Asi se zde chodí dost často, tak aby trávník zůstal bez poškození, byly do něj vloženy ploché kameny.




 Travnatý chodníček může existovat klidně i bez nášlapných kamenů. A skoro si myslím, že takto je to ještě o něco hezčí. Trávník asi bude vyžadovat o něco intenzivnější péči, ale zahrada působí alespoň na mne více čístě.
Zahradní chodníčky ale mohou vzniknout i z různých jiných materiálů. Donedávna se často používaly železniční pražce, než byly vyhlášeny za nebezpečný odpad. Celkem dobře je zvládnou nahradit staré dřevěné trámy, nebo i nové hranoly, které jsou impregnovány zdraví neškodnými materiály. Nevýhodou dřevěných chodníčků je jejich kluzkost ve vlhkém počasí. Proto se někdy obalují králičím pletivem. Na obrázku vidíme mezi dřevěnými trámy kovové trubky, které mají posloužit rovněž jako protiskluzová zábrana.
Tento chodníček se mi moc líbí. Z dálky to trochu vypadá jako kamenná dlažba, ale na vytvoření tohoto chodníku byly použity malé cihličky vypálené z hlíny. Z obrázku to není příliš patrné, ale v přední části fotografie chodníček překonáva malý potůček, proto je tam patrné to zvlnění. Podobné chodníčky asi budou  o něco náročnější na práci i finance při jejich zakládání, za odměnu ale budou  moc hezké a jistě i trvanlivější a s minimálními nároky na údržbu.
Naopak poměrně levnou alternativou zahradního chodníku může být chodník vysypaný dřevěnou štěpkou, případně mulčovací kůrou. Nehodí se ale úplně všude, ale ve vřesovišti, jaké je i na obrázku bude působit velmi přirozeně. V takto vyřešeném chodníčku se po čase může objevovat klíčící plevel, také bude z času na čas nutné štěpku či kůru dosypat a chodník tak obnovovat.
Když se tak na tento obrázek dívám, přemýšlím, jak ho nejlépe popsat. Vypadá to jako trávník na ruby. Zatímco se celkem běžně stává, že do měkkého trávníku vkládáme kameny či dlažbu, tady je to celkem naopak. Do zpevněného chodníčku zahradní architekt vložil trávník. Zajímavost tomuto chodníku rozhodně upřít nelze. Jak to ale působí na vás - líbí nebo nelíbí se vám tento nápad?
Tak tady máme jednu chuťovku na závěr. Velké betonové nášlapy jako trochu tajemný chodník do tajných zákoutí okrasné zahrady. Rozhodně to nebude nic pozitivního pro jízdu kolečkem naplněného po okraj kompostem, nebo pro lidi s omezenými možnostmi pohybu. Něco hezkého ale na tom je. Všechno záleží na tom, pro jaký účel se takový chodníček má vlastně použít.
Děkuji vám za pozornost, s chodníčky pro dnešek skončíme, ale snad brzo nakoukneme spolu zase do jiné části zahrady.
Pavel, pavelchlouba@gmail.com

10 komentářů:

  1. Pavle, sice po dlouhé době, ale příspěvek stojí za to. Určitě se k němu budu vracet kvůli inspiraci. Moje srdce chytla drápkem hned první fotografie. Nejen kvůli chodníčku. Jak já bych chtěla mít takto "zarostlou" zahradu! Líbí se mi i vřesoviště se štěpkou. Působí to přirozeně i upraveně zároveň. A abych pravdu řekla, druhý obrázek na mě působí sterilně, vyumělkovaně. Říkám tomu venkovní obejváčky :-) Ale byla by to nuda, kdyby se každému z nás líbilo to samé, že?

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím tě, Pavle!
    Mně se líbí třetí a čtvrtý chodníček od konce. Z toho předposledního mám dost smíšené pocity.
    Článek je opět velice zajímavý a inspirativní. Naši mladí koupili malou zahradu s chatkou. Zatím připravují k obývání chatu, ale až se pustí do zahrady, budeme k tobě chodit pro inspiraci.
    Měj se hezky. Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Vlaďko a milá Hanko, děkuji vám oběma za zastavení i za to, že jste na mně nezapomněli. To já jsem teda celkem jiný hříšník. Ne že bych doopravdy zapomněl, ale dlouho jsem na blozích nebyl, ani na vaších, ani na jiných, ba ani u sebe ne. Nemá to žádný důvod než to, že jsem byl více než u počítače stále venku. Tak děkuji za přízeň.

    OdpovědětVymazat
  4. Překrásná zahrada, je vidět, že máte smysl pro detaily :-) Letos jsme s manželkou vyřešili zadní vstup do zahrady přes zastřešený altán, z kterého se nakonec stala regulérní zimní zahrada zasklením :-) dveře nám pak udělala firma Dewro z Ostravy a žena udělala návrh :-) Využíváte taky místo klasických betonových nebo jiných chodníčků ten nový materiál z kamínků, slepených pryskyřicí (nebo čím to je)? Vypadá to zajímavě ale aktuálně nevím název.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den pane Pavle,
    materiál, který popisujete sice znám, ale také nevím jak se jmenuje a zatím jsem ho nikdy nevyužil. Ale jenom na okraj, jednotlivé snímky v článku jsou z různých zahrad, žádná není mojim vlastním dílem. Ale jsou rozhodně zajímavé a poučné, když se na ně díváme pozorně. Moc Vám děkuji za návštěvu i komentář.

    OdpovědětVymazat
  6. Mi se moc líbí druhý a pátý chodníček... Ale asi na jaře nebudu riskovat a použiju zatravňovací dlažbu, kterou nechám prorůst a u příjezdové cesty a parkovacího stánní dlažbu zasypu kamínky. Určitě se pak taky podělím o fotky...

    OdpovědětVymazat
  7. Pavel: Kamínky slepené pryskyřící znám, oficiální název neznám. Máme to použito před vchodovými dveřmi na "terásce" a schodech. Ještě jsem to po zimě neviděl v jakém je to stavu.
    Milan: Zatravňovací dlažbu máme jen na příjezdové cestě a "parkovišti", v zahradě jedeme jen na trávě :)

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělou možností je také využití palet, které se částečně zakopou do země a udělají celistvý dřevěný chodník, vypadá to pak skvěle. Já sám to mám na zahradě, palety se daj sehnat skoro všude, klidně i na netu, viz http://www.herus-palety.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, máte někdo zkušenost s Puruplastem jakou dělá dlažbu? http://www.puruplast.cz/zatravnovaci-dlazba/

    OdpovědětVymazat
  10. V dnešní době je celá řada možností, z jaké dlažby se dá udělat v zahradě chodníček nebo okolí bazénu. Velký výběr bych spíš považovala za nevýhodu, protože jsme se s přítelem vůbec nemohli rozhodnout pro jeden typ. Po dlouhém zvažování zvítězila dlažba na terče a to především díky její snadné údržbě.

    OdpovědětVymazat