Počet zobrazení stránky

sobota 4. srpna 2012

Plantarium a novinky ze světa rostlin

Sledujte také náš druhý blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Na konci srpna se už tradičně každý rok v nizozemském městě Boskoop otevírají brány školkařského veletrhu Plantarium. Potkávají se zde pěstitelé především z Holandska, ale i jiných zemí Evropy, aby na sebe upozornili a také aby představili různé zajímavosti především ze světa okrasných zahradních rostlin. Pozornost mnoha návštěvníků  často přitahují zejména novinky, které se zde představují. Některé z rostlin opravdu na Plantariu zažijí svoji veřejnou premiéru, většinou sa ale někde už pěstují a prodávají. Jsou ale poměrně málo známé a je to právě veletrh Plantarium, který jim má pomoct zaujmout zákazníky. Navzdory tomu, že Plantarium se teprve připravuje, mám tu čest a možnost díky oficiální tiskové zprávě vás už jaksi v předtermínu informovat o některých novinkách, na které se snad budeme moct v příštích letech těšit.
Podívejme se ale nyní alespoň na některé z rostlin z bohatého seznamu novinek, které budou na Plantariu trochu slavnostněji uvedeny na trh.


foto: http://www.plantariumnovelties.nl/

První rostlina určitě potěší milovníky komulí a letní nálady plné motýlů. Ale ne každý má to štěstí, že může komule pěstovat ve volné půdě na velké zahradě. Pro majitele malých zahrad, ale i balkonů, teras a atrií jsou tu komule z řady FREE PETITE. Je jich tu hned několik odstínů, ta na obrázku má dobře zapamatovatelné jméno - je to Buddleja 'Tutti Frutti'. Měla by být mrazuvzdorná do - 25 stupňů, dorůstá kolem 65 cm do výšky i šířky. Netvoří klíčivá semínka, takže není invazivní. Kvete celé léto, až do příchodu zimního počasí.
 
foto : http://www.plantariumnovelties.nl/

Na Plantariu se pravidelně objevují stále nové a nové plaménky, ani letošní rok není výjimkou. Clematis na obrázku budete moct potkávat pod jménem 'Zoprika', nebo také jako 'Princess Kate'. Vyznačuje se tulipánovitými květy s fialovým středem. Květy bývají až 6 cm hluboké a 4 cm široké. Samotná rostlina dorůstá do výšky 3-4m. Tento plámenek vznikl křížením v roce 2003, přičemž poprvé rozkvetl v roce 2006. Od roku 2011 je na trhu. Zimuvzdornost se udává do zóny 7, to znamená, že by měl vydržet mrazy přibližně do -18 stupňů C.
foto: http://www.plantariumnovelties.nl/
Milovníky jiřinek snad potěší téměř žhavá novinka označena jako Dahlia 'Hamspirit'. Zajímavá je zejména díky kontrastně tmavým listům a svítivě oranžovým květům, které na sebe přitáhnou množství motýlů a včel. Tuto jiřinku objevil jako náhodný semenáč Dr. Keith Hammett na Novém Zélandu. Pojmenována byla v roce 2011 a na trhu je teprve od tohoto roku (2012).
foto: http://www.plantariumnovelties.nl/
Velmi pohlednou rostlinou, alespoň podle obrázku je i tento pryšec - celým jménem Euphorbia amygdaloides 'Frosted Flame'. Jedná se o poměrně velmi proměnlivou odrůdu, která svůj vzhled přizpůsobuje průběhu počasí. Intenzivní červené vybarvení se na rostlině objevuje až v chladných podzimních dnech. Zůstat by mělo na rostlině po celou zimu. O citlivosti vůči mrazům a klimatickým  výkyvům se tisková zpráva nezmiňuje. Tento kultivar vznikl ve Velké Británii v roce 2007, od roku 2010 je v prodeji.
foto: http://www.plantariumnovelties.nl/
Pro milovníky, či spíše milovnice hortenzií mám nakonec ještě dvě zajímavé zprávy. První hortenzie patří k druhu Hydrangea aspera. Jestli tomu rozumím celkem správně, jedná se v tomto případě o další řadu velmi zimuzvzdorných rostlin, které bohatě pokvetou z nově vyrostlých výhonů. Tato řada se označuje jako FLAIR&FLAVOUR, přičemž odrůda na obrázku se velmi příznačně jmenuje 'BLUEBERRY CHEESECAKE'. O vznik této hortenzie se zasloužil pan Tim Wood ze Spring Meadow Nursery v USA. Pojmenována byla až letos, také by od tohoto roku (2012) měla být poprvé uvedena do prodeje.
zdroj: www.esveld.nl
Zdá se, že velkou zajímavost můžeme čekat od nové odrůdy hortenzie latnaté. Ta se celým jménem nazývá Hydrangea paniculata 'Levana'. Je to silně a vzpřímeně rostoucí odrůda, která vytváří velmi pevné stonky odolné větru i dešti. Jako všechny hortenzie latnaté, i tato odrůda spolehlivě vykvétá na nově narostlých letorostech. Když je rostlina v předjaří pravidelně seřezávána, může tvořit až půl metrů velké laty sněhově bílých květů. Sterilní květy mohou v průměru dosahovat až skoro neuvěřitelných  5-6 cm. V tiskové správě je k této rostlině napsána moc krásná věta, kterou si dovolím přepsat pro vás: "Květy na svých dlouhých stopkách vypadají jako hvězdy, které jsou dobře rozloženy napříč celým soukvětím, čímž propůjčují celé této poutavé rostlině veselý a bezstarostný charakter  ".

Seznam novinek Plantaria 2012 je podstatně bohatší, snad se k některým rostlinám ještě vrátíme při některém dalším povídání o rostlinách. Všem přeji báječné léto a hlavně příjemnější a veselejší život s rostlinami.
Pavel  - www.fotoflora.cz   pavelchlouba@gmail.com

8 komentářů:

  1. To abych se začala pídit po zahradnictvích, které bude tyhle novinky prodávat! A taky opět uryla kus trávníku ;) Zdravím Pavle, i rodinku.

    OdpovědětVymazat
  2. Brabi, moc děkuji za pozdravy - rád vyřídím. No ano, to pídění nám všem velmi hrozí. To je takový zahradnický úděl. Mějte se hezky, také moc zdravím. Pavel

    OdpovědětVymazat
  3. Mám na vás Pavle takovou neskromnou prosbu. Protože počasí se trochu zbláznilo a rostliny o kterých se uvádí, že snáší slunce, bývají sluncem sežehnuté. Už jsem přemýšlela, že do určité části zahrady, kde to "peče" nasadím opucie, ale ty trny mne odrazují. Nemohl byste v nějakém článku nám přiblížit rostliny, které se dokáží vyrovnat s tím horkem, ale v zimě nevymrznou? Myslím, že nejsem sama, kdo má tento problém. Vím, že času není nazbyt, ale možná někdy, třeba v časopise. V poslední Floře jsem mimochodem obdivovala znovu vaši Hakonechlou, která mi letos vymrzla, ale již jsem koupila dvě nové sazenice a znovu zkouším.

    OdpovědětVymazat
  4. Brabi, moc vás zdravím, stejně tak i všechny milovníky zahrádek,kteří zahradničí na suchu a v horku. Máte dobrý nápad, suchomilným rostlinkám se budu věnovat. Nevím, jestli něco propašuji do časopisů, ale na blog to můžu přislíbit.
    S Vaší Hakonechlo-ou (oj to se divně skloňuje) to asi nebude tak jednoduché. Ani si nemyslím, že zmrzla, jako že uhynula na podmínky, které ji moc nesedí. A ta zima ji teprve dorazila. Ona radši chladnější a vlhké klima, u Vás asi na ní bude dost teplo. Ale už to zkuste, když máte dvě nové. Držímm palce a ty suchomilné rostlinky zpracuji. Mějte se hezky. Pavel

    OdpovědětVymazat
  5. Uctivě zdravím a moc ráda bych věděla jak to je s TETRADIUM daniellii nebo také EVODIA hupehensis. Esveld v Booskoopu ji kdysi měl v prodeji...je to strom pro včely a my po něm noc toužíme a máme pro něj i výtečné místo na jižním-jihozápadním svahu...Cˇesky se mu říká Ampák nebo Evo´dia hupehenská. Je Vám známý a bylo by možné mi ho nějak dodat?Bydlím v Podkrkonoší.S pozdravem Janka Borghuisová janenjanka@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  6. To jsou nádherné kytky, Pavle! Mně osobně se nejvíc líbí pryšec, ale ostatní bych taky brala. Kdysi jsem si myslela, že plamének má jen bílou a fialovou barvu, ale už jsem na cestách potkala i jiné barvy. Pídit se po ničem nebudu, nemá to smysl, protože není kde kytky pěstovat, aspoň u tebe se tou krásou pokochám.
    Posílám pozdrav a přeji pěkné letní dny, jenom by mělo pořádně napršet, příroda úpí suchem!!!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Janko a Hanko,
    děkuji vám za návštěvu, dotazy i milé pozdravy. Janko, Vám jsem odpověděl osobně meilem a ve vašem snažení Vám velmi držím palce. Je mi moc sympatické, že chcete mít strom atraktivní pro včely.
    Hanko, Tobě speciálně děkuji za Tvůj přístup ke kytkám, i když vím, že si jich moc užít nemůžeš. Také Tě moc zdravím a přeji pohodové dny plné radosti.
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  8. Pavle, já si užiju plané kytky v přírodě při focení. Když je pak vidím zvětšené na fotce, jsem úplně unesená jejich krásou. Hanka

    OdpovědětVymazat