Počet zobrazení stránky

čtvrtek 13. září 2012

Kalendář na rok 2013

sledujte také náš zahradnicko cestovatelský blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Už se stává pomalu tradicí, že každé léto vydáváme zcela nový nástěnný zahradnický kalendář. I letos je tomu tak, ale věřte nevěřte, až nyní se dostávám k tomu, abych vám tento kalendář představil ( a případně také nabídl ). Kalendář pro  příští rok je věnovaný podmanivé kráse zahrad u nás i v zahraničí - a jmenuje se Zahrady a parky Evropy 2013.





Vzhled kalendáře zůstává stejný, jako v posledních dvou letech. Mění se logicky jenom jeho obsah.
Rozhodli jsme se pro udržení jednotného stylu, zejména proto, že někteří naší odběratelé nám opakovaně sdělovali, že i po ukončení kalendářního roku se u nich tento  náš kalendář nevyhazuje a  zůstává jako sbírkový předmět či dekorace.
Než si představíme kalendář nový, připomeňme si krátce, jak vypadaly ty předešlé dva.
V roce 2011 byl kalendář věnovaný lavičkám, protože je v nich něco kouzelného a nenahraditelného.

Pro rok 2012 jsme jako hlavní téma zvolili trvalky.
Vnitřní stránky představily známé i méně obvyklé druhy trvalek.
A nyní se podívejme už na kalendář nový. Každý z dvanácti měsíců představuje zahrady či parky z jiné země Evropy.
Podobně jako květiny, i tento kalendář se dá označit jako hybridní. Týká se to jeho velikosti, protože když je zavřený, má formát A4. To je šikovné zejména kvůli posílání. Ocení to zejména firmy, které posílají větší množství obálek.
Když se kalendář otevře, změní se na formát A3. Ze zdi je ho dobře vidět, tak snad  splní i svoje praktické či ozdobné poslání.
V dolní části je jmenné kalendárium, vlevo je české, vpravo slovenské. Zcela v dolní části se nachází 5 cm široký proužek bílého papíru (je to vidět na prvním snímku), který slouží pro případnou firemní reklamu. Kalendář má prioritně sloužit jako firemní dárkový předmět, ale stejně dobře může posloužit třeba jako originální vánoční dárek. Originální proto, že tento kalendář nenabízejí k prodeji žádné reklamní agentury ani žádný velko či maloobchod. Na případné dotazy rád každému odpovím. Přeji hezké a inspirativní babí léto, třeba na zahradách a ve společnosti krásných rostlin.
Pavel


13 komentářů:

  1. Bylo to Pavle velmi milé překvapení, děkuji. Mohu potvrdit, že kalendář je moc hezký a krásné fotky. Mám jeden zvědavý dotaz, jestli můžu. Ten kvetoucí růžový kopec (únor), jsou to sasanky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den brabi, moc zdravím a děkuji za pěkná slova. Rostlina v kalendáři na únor není sasanka, ale jeden druh kakostu. Celým jménem Geranium maderense, endemit z Madeiry. Úžasná rostlina, ale pro naše klimatické podmínky nevhodná. Leda by se dala snad pěstovat v nádobě, která by se na zimu musela schovávat.

      Vymazat
  2. Od Vás bude ten kalendář pěkný vždycky. Ten červený mostik, to je skvělá tečka v terénu, to by se mi mooc líbilo. Jestli mohu dotaz, mám letos nové lilie, nádherné, musím je vyndat na zimu ze země?? Píší tam jenom, že každý rok budou kvést více a lépe. Ale jestli se musí vyndavat do tepla teď nevím. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Eliško,
      s liliema Vás až tak moc nepotěším, protože v této věci mi zkušenosti dost chybí. Vím jenom tolik, že některým druhům zima vůbec nevadí, ale jiné jsou citlivější. Zapátral jsem ale a našel jednu velmi důveryhodnou informaci, jejíž autor je pan Basík, známý pěstitel trvalek. Tato jeho informace se objevila na serveru Zahrada.cz. Takže tady je:

      K pěstování lilií.
      Josef Basík, Josef Basík (90), 5.3.2005 23:50
      Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
      Vážený pane! Dotazů na pěstování lilií máte opravdu dost, ale nejcenější je vždy vlastní zkušenost. Já je pěstuji 20 let a stále přicházím na něco nového. Doporučuji si vyměnit zkušenosti s ostatními pěstiteli v klubu Lilium Brno nebo Martagon Praha. Ti zřizují svoje stránky - www.martagon.cz - kde bude probíhat i diskuse.
      Přezimování cibulí provádíte snad dobře. Já je dávám do mírně vlhké rašeliny v perforovaných mikrotén.sáčcích a bez problémů uchovám při teplotě 0 až 5 stupňů. Většina druhů je však mrazuvzdorná a může zůstat v zemi. Cibule však nesnáší přes zimu mokro. Orientální hybridy proto ve volné půdě nejsou moc životné a proto je pěstuje ve velkém nevytápěném foliovníku. Pěstování v nádobách jde samozřejmě také, ale je náročnější na hlídání zálivky a hlavně možnost přehřátí. Kyselost půdy je nejvyšší u orientálů, ostatním stačí jen mírně kyselá. Odplevelování je nejlépe ručně. Mulčování a použití herbicidů je možné, ale má svá rizika. Při řezu květů nikdy nestříhejte až u země. Přijdete tak o cibule! Musí zůstat alespoň polovina lodyhy s listy, aby mohla cibule narůst.Zaschlá lohyda na podzim se odstarní opatrným vytržením nebo vykroucením.

      Vymazat
    2. Pavle díky Vám moc. Asi jsem udělala správně to ponechání asi 25cm lodyhy. Ale jak jsem tak zjišťovala, a vím sama, tak bílé mohou zůstat na místě. Jinak by se asi v našich podmínkách měly vyndat. Ale ono zase kam je dát. V paneláku nikde nemám méně jak plus 20°C, a na chatě i v budově klesne teplota taky na minus 20. Kvetly letos nádherně ( měla jsem je prvně), a bezvadně voní, ale obávám se, že příští rok asi nic nebude. Letos mi toho pomrzlo hodně moc, a to ještě i až na jaře.

      Vymazat
    3. Jenom pro upřesnění, já mám teď Lilium orientalis.

      Vymazat
    4. Dobrý den Eliško, ano máte pravdu, s uskladněním cibulí je to potíž, v paneláku určitě. Nejlepší by bylo najít alespoň nějaký sklep a cibulky uložit do suché rašeliny. Lilie označované jako "orientalis" patří v tomto ohledu pokud vím k těm citlivějším. Takže alespoň za pokus to přezimování určitě stojí. Držím palce.
      Pavel

      Vymazat
  3. Pavle, zdravím tě a přeji krásný zbytek léta, i když počasí už je spíš podzimní.
    O kalendář na rok 2013 bych měla zájem. Myslíš, že bys mi ho mohl poslat na dobírku?
    Ještě bych k tobě měla prosbu. Až budeš mít čas, mohl by ses podívat na http://sceneryphoto.blog.cz/1209/velke-losiny-zamecky-park mám tam okrasný strom s červenými třešinkami a nevím, co by to mohlo být. Děkuji předem.
    Měj se moc a moc hezky! :-) Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuji za zájem o kalendář, rád ho pošlu. Ale už jsem zase založil Tvoji adresu, čímž o ní zase prosím (třeba zaslat na meil: pavelchlouba@gmail.com). Stromek s červenými "třešínkami" jsem poznal, jedná se o dřín. O trochu více jsem Ti napsal na Tvůj blog. Děkuji ještě jednou a měj se krásně. Pavel

      Vymazat
    2. Pavle, děkuji ti za obojí, adresu pošlu. Hanka

      Vymazat
  4. Kalendář je krásný. A já za něj moc děkuji, Pavle, bylo to milé překvapení. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Také děkuji Bohdane, není zač...

    OdpovědětVymazat
  6. Pavle, už jsem ti sice děkovala mailem, ale děkuji znovu i tady. Kalendář je nádherný, moc se líbil i mému příteli. Založila jsem si sbírku tvých kalendářů. Tak ještě jednou díky! :-) Hanka

    OdpovědětVymazat