Počet zobrazení stránky

čtvrtek 20. září 2012

Podzim patří zahradničení


sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Když příjemný podzim vystřídá horké léto, nastává ta nejlepší doba pro práci na zahradě. Nejsem jasnovidec, ale celkem bych si aktuálně troufnul odhadnout jednu z nejčastějších otázek zákazníků zahradních center. Ti se v tuto dobu velmi často ptají "...a dá se ještě vysazovat?", nebo v lehké obměně "...a není ještě příliš pozdě?..."
Možná je správná doba, něco k tomu říct.
Na podzim rostliny ukončují vegetační období. Jestli je všechno v pořádku, už přestaly růst a jejich pletiva vyzrávají, aby dobře přežily zimu. Dochází  u nich k jakémusi zklidnění mnoha komplikovaných procesů, které probíhaly doteď.

Pomineme-li takové samozřejmosti, že musíme posbírat úrodu, zrejpat záhonky, pohrabat listí a zazimovat vodovodní potrubí, stále ještě zůstává dost činností, které se hodí udělat právě teď. Od druhé poloviny září nastává dobrá doba třeba pro výsadbu balových jehličnanů. To jsou ty, co rostly na poli a prodávají se zemním balem ve speciální síťce místo květináče.

A jakmile začne žlotnout a opadávat listí, můžeme se pustit i do přesazování větších keřů, které z jakéholiv důvodu potřebují poposunout na jiné místo. Také se dají rozmnožovat různé druhy trvalek dělením. Možná vás budou potom trochu bolet záda, ale zase můžete za minimálních nákladů získat mnoho nových rostlin.
Podzim je také časem cibulovin. Kdo se chce rozplývat krásou jarních cibulovin, musí na ně začít myslet už na podzim. Někdo upřednostňuje zářijový termín výsadby, ale jsou i tací, kteří nedají dopustit až na pozdní termín výsadby někdy v listopadu. Sám za sebe mám pocit, že všechny varianty fungují. Každá z nich je určitě lepší, než žádná.
Na obrázku sice vidíme rostlinku vřesu, ale lze klidně mluvit obecně o rostlinách v květináči. Právě v souvislosti s nimi se lidé často ptají, kdy končí doba vhodná na výsadbu. Mojí odpovědí málokoho potěším, protože nedopřeji zahrádkářům trochu klidu, kdy by se mohli vymluvit na to vlezlé a sychravé počasí. Dřeviny, ale i trvalky z květináčů lze vysazovat vždy, když není zamrzlá půda. Dokonce ani tenký škraloupek zmrzlé půdy nevadí. S nadsázkou říkám, že květináč je pro rostlinu jako vězení pro člověka. Lze tam přežít, ale opravdová svoboda nastává, až se dostane ven. Dále budeme mluvit už jen o rostlině - v květináči je izolovaná, snadněji tam promrzne, snadněji proschne a také ji tam snadněji dojdou potravinové zásoby. No prostě vězení. Takže dokud nebude půda jako kámen, klidně vysazujte. Podzimní sychravost vadí lidem, ne rostlinkám. Takže hurá do toho. Co si prostě uděláte na podzim, na jaře už nebudete muset. Proto vám všem přeji hezký a tvořivý podzim
 a příjemnější a veselejší život s rostlinami.
www.fotoflora.cz  pavelchlouba@gmail.com

6 komentářů:

  1. Krásně, stručně, odborně, tomuhle jistě rozumíme všichni. Díky Pavle, jdu na to rozsazování ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný srozumitelný článek, Pavle! Bude se hodit, až naši mladí začnou "tvořit" zahradu, potom si přijdu pro rady. Díky! Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. A ještě jeden dotaz k cibulovinám. Pokud nestihnu zasadit tulipány teď (jsme ve výšce cca 600 m.n.m) a jak jsem koukala na předpověď nevěstí nám to nic pěkného, nebo ještě v listopadu, pokud se to trochu umoudří, co s těmi které nevysadím. Dají se nějak uchovat pro příští rok? Díky Vendy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wendy, něco jsem o uchování cibulovin přes zimu četl, ale v tomto směru mi zkušenosti zcela chybí. Na druhé straně ale stále častěji sílí některé názory, že pozdní výsadba cibulovin (v listopadu) je nejenom možná, ale dokonce i velmi prospěšná. Proto si myslím, že by bylo určitě lepší cibule vysázet v listopadu, než se snažit o jarní zachraňování narašených cibulí.Mě to nakonec také ještě čeká a z počasí zatím panický strach nemám. Po prvním sněhu se ještě často otepluje a dá se pracovat. Snad tomu tak bude i letos, nakonec i v minulosti platilo, že listopad byl skoro nejdůležitějším zahradnickým měsícem.

      Vymazat
  4. Děkuji za radu jak ohledně likvy tak cibulí. Také už se mi stalo, že jsm jeden rok sýzela tulipány až po půlce listopadu, ale tobylo počasí obzvlášť vyvedené a zima u nás začala až někdy v půlce prosince.

    OdpovědětVymazat