Počet zobrazení stránky

sobota 24. listopadu 2012

Další kolo soutěže o kalendář na rok 2013 (2)

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

První kolo soutěže o kalendář na příští rok skončilo velmi rychle. Gratuluji tímto paní Elišce, která vyhrála první z kalendářů, které chci rozdat za šikovnost a vášeň k rostlinám a zahradničení. Než podíváme na další hádanku, ještě se na chvíli podívejme jak vznikla fotografie z prvního kola. Na soutěžním obrázku byla rubová část listu banánovníku. Na obrázku níže je vyfotografována celá rostlina.
Soutěžný snímek vznikl o něco později u jiné rostliny, když sluníčko zamířilo své paprsky přes mladý, čerstvě rozvitý list stejné odrůdy banánovníku.Vraťme se však opět k soutěžení a připomeňme si, jak lze kalendář Zahrady a parky Evropy 2013 vyhrát.

Pravidla jsou jednoduchá. Cílem soutěže je uhodnout, co se nachází na soutěžním obrázku. Zvítězí ten, kdo jako první správně pozná, co je na obrázku. A naše soutěž má ještě jedno doplňkové pravidlo, věřím, že vás neurazí. Pokud někdo z vás už jednu cenu získá, prosím aby v příštích kolech ponechal možnost zvítězit zase někomu jinému.
No a nyní se podívejme na soutěžný obrázek.
Opět neumím posoudit, jestli je poznávačka v tomto případě obtížná či nikoliv. Vaším úkolem je uhodnout, jaké dřevině patří kůra na fotografii. Jenom dodávám, že se v tomto případě jedná o poměrně běžnou dřevinu, kterou můžete relativně často potkat v naších parcích i zahradách. Odpovídejte prosím v komentářích, v případě neveřejných dotazů můžete využít adresu
pavelchlouba@gmail.com
Děkuji vám za váš zájem a držím palce.

10 komentářů:

  1. Tak si tady lámu hlavu...připomíná mi to silně platan, ale ta růžová barva, nevím, nevím. Ale přesto tipuji platan ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer brabi, určitá podobnost v typu kůry s platanem tu je, ale platan to není. Tak hádejte dále.

      Vymazat
  2. Zdá se, že jsem vybral hádanku docela těžkou. Ani javor není správná volba. Takže Vám prozradím alespoň malou nápovědu - listnatý strom to není.

    OdpovědětVymazat
  3. Jestli to není listnatý strom, mohl by to být tis.

    OdpovědětVymazat
  4. To by brabi klidně mohl být tis. A nejenom, že by mohl, také to ale je tis, takže moc a moc gratuluji k výhře.

    OdpovědětVymazat
  5. Díky moc, ale nemám pocit zásluhy, radila jsem se s kým se dalo ;) A protože jsem již váš krásný kalendář vyhrála v básničkové soutěži, přenechávám výhru někomu dalšímu do další soutěže :)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji brabi, je to od Vás hezké.P.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak Pavle po vašem včerejším vyhlášení výsledku jsem dnes šla obcházet moje tisy. A abych pravdu řekla, do tohoto červenavého obrázku nejen že to mají daleko, ale skoro vůbec nejdou tím směrem. Je pravda, že tisy bývají dost obrostlé a na kmen není až tak vidět, ale odteďka je budu sledovat ostřížím zrakem. Díky za námět na pozorování.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den paní Eliško. To jste napsala moc hezky. Máte pravdu v tom, že není tis jako tis a ani jejich kůra není vždy stejná. I červená kůra je velmi variabilní a objevuje se nejvíce v čase, kdy se odloupávají staré pláty kůry a obnažuje se ta část kmene, která byla donedávna skryta pod starou kůrou. A také záleží na poloze a na věku stromu. Schválně jsem si před chvílí zadal do vyhledávačů kůru tisu a sám jsem zůstal překvapen kolik různých variant tisové kůry se přede mnou najednou objevilo.

    Ale nejsprávnější na tom je to, že máte námět na pozorování a k němu pocit, že je potřeba zapojit ostříží zrak. A to je na zahradničení vlastně to nejkrásnější - hledat, objevovat a pozorovat. Moc děkuji za hezký příspěvek.Pavel

    OdpovědětVymazat