Počet zobrazení stránky

úterý 27. listopadu 2012

Umění zahradničení

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Než si zase zopakujeme soutěž o nástěnný kalendář na příští rok, mám tu pro vás jedno malé zamyšlení. Týká se umění úspěšného a hlavně šťastného zahradničení. Pod pojmem zahradničení někdo cítí tu nejskvělejší životní náplň, pro někoho je však zahradničení spíše jenom zahrad ničení. Záleží na tom, kolik umění zahradničení kdo ovládá - potom podle toho vypadá i výsledek jeho, či její zahradnické práce.

Umění zahradničení by se jistě dalo rozepsat do mnoha bodů, možná do celé knihy. Já mám pro vás jenom pět bodů, které se mi zdají nejdůležitější.
1. UMĚNÍ POZNAT - je jedním ze základních předpokladů úspěšného zahradničení. Co se skrývá pod tímto pojmem? Alespoň základní znalost rostlin, prostředí, půdy, počasí a občas i lidských duší.

2. UMĚNÍ PŘEDSTAVIVOSTI - je nezbytné při každé kreativní činnosti. Bez představivosti se neobejdou floristé ani zahradní dizajnéři, hodí se i šlechtitelům, mistrům bonsajového umění či správcům veřejné zeleně, alespoň malá špetka představivosti přijde vhod i v jiných oborech zahradnictví.
3.UMĚNÍ VYHODIT A NEZACHRAŇOVAT - možná vypadá trochu podivně, ale je opravdu nezbytné. Když jsou zdravé rostliny na nesprávném místě, nebo naopak když jsou na správném místě neperspektivní či špatně zvolené rostliny - umění zbavit se jich, je velmi důležité. Pragmatický pohled na tuto věc nepoznamenaný falešnou nostalgií rozhoduje o úspěchu celého vytvářeného díla.
4. UMĚNÍ TRPĚLIVOSTI znamená, že v zahradničení chce všechno svůj čas. Biologické hodiny nelze posouvat dopředu, ani je zastavovat, či vracet zpátky. Ve světě zahrad i rostlin platí jiná pravidla, než ve světě paragrafů, zákonů a výjimek. Lidové rčení "trpělivost růže přináší" je pro tento obor velmi výstižné a pravdivé.
5. UMĚNÍ POKORY - to nejdůležitější na konec. Můžeme zvládnout všechny teoretické disciplíny, mít znalosti, dostatečnou fantazii, odvahu i trpělivost a přeci to ještě nemusí stačit. Když všechno souvisí se vším - a v přírodě to tak bývá - tak se stává, že se věci dovedou pořádně zamotat. Příroda se s námi občas umí pěkně pohrát a navzdory všem pravidlům a poučkám si to stejně udělá po svém. Jenom s jistou dávkou pokory zvládneme  přírodní výstřelky, překvapení či nečekané události ustát s nadhledem.
 A co vy? Máte svoje recepty k úspěšnému zahradničení?

6 komentářů:

  1. Myslím, že vy jako zahradníci nejlépe umíte posoudit, co je třeba k této práci. Jenom bych ještě dodala, že musí být člověk připraven na unavené tělo, nevzdávat se při neúspěchu, zkoušet stále znovu a mít ty rostliny rád. Ono se to jednou podaří ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano brabi, plně souhlasím. S unaveným tělem počítám tak trochu automaticky, ale UMĚNÍ MÍT RÁD ROSTLINY je rozhodně velmi důležité. Děkuji za názor.

      Vymazat
  2. Zjistila jsem Pavle, že moc neumím. Vezmu-li to bod po bodu: 1. Něco jsem snad už poznala, ale takovou metodou omylů a pokusů, hodně zdlouhavou. Zahrada má zatím třicet let a stále není podle představ. To souvisí s bodem 2 a 5. Představovat si můžu ledacos, co z toho ale vždycky matička příroda vyčaruje, bývá velice často mimo mé představy. S bodem 4 bych problém neměla, ale bod 3 - to je můj kámen úrazu. Trvá dlouho, než něco zlikviduji. Moje zahrada, to je takový domov rostlin seniorek, nic nad čím by okolojdoucí obdivně vzdychali. Vychází mi z toho, že jsem takový zahradník na baterky, ale celkem šťastný. Hlavně, že mám kam vyjít, kam se posadit, k čemu přivonět, co zobnout, kde poslouchat ptačí zpěvy a pozorovat psa, který si úporně vytváří své vlastní zahradní cestičky (samozřejmě mimo ty mé). To mi stačí.
    Tak možná bych přidala umění Být šťastný zahradník.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vlaďko - to je krásně napsané! Velmi dobře tomu rozumím. Pocit štěstí, naplněnosti a optimismu vůbec nemusí souviset s dokonalostí. Naopak si myslím, že ten pocit je ze všeho nejdůležitější. Jestli zahrádka přináší tento pocit štěstí svému majiteli, potom je zcela jedno, jestli kolemjdoucí nad ní vzdychají úžasem, nebo jenom tiše projdou. Ano - UMĚNÍ BÝT ŠŤASTNÝ je nesmírně důležité. A věřím, že je i mnoho takových lidí, jejichž zahrada se dokonalosti blíží, ale štěstí ne a ne najít. Takže děkuji ještě jednou!

      Vymazat
  3. výborný a múdry blog toto tuto!
    mňa poučil jeden priateľ zahradník, že správny zahradník musí mať ostré srdce a tvrdou pilu ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Pavle, super článek. Jak dlouho se věnuješ zahradničení? Já sice 5 let, ale pro jistotu jsme naši zahradupřenechali odborníkům z tohoto e-shopu. Bylo to poprvé, co jsme nezasahovali do kompletního řešení. Jejich produkty (zvláště agrotextilie) nás ale úplně dostaly! Fakt super obchod.

    OdpovědětVymazat