Počet zobrazení stránky

pondělí 24. prosince 2012

Labrador pro Kamilku

Dnes tu mám jednu zprávu z celkem jiného soudku. Není to kvůli Vánocům, načasování na dnes není záměrné, ale spíše náhodné, tak jak se vyvíjely události. Mimochodem, byly to právě Události odvysílané na ČT 1 dne 20.12, které "způsobily" sepsání tohoto příspěvku. O co tedy šlo.

Reportáž ČT byla o nevidomé dívce z Ostravska, která studuje na střední škole v Ostravě Porubě obor speciální pedagogika (to jsem se ale dozvěděl dodatečně). Navštěvuje  Střední školu  profesora Matějčka, která kromě zdravým dětem poskytuje vzdělání i dětem různě postiženým - podívejte se nakonec sami: http://www.skolspec.cz/ .Od srpna s  dívkou Kamilou  žije černý labrador Charlie, který byl pro ní vycvičen jako vodící pes. Mezitím se mezi dívkou a psem vytvořil velmi silný vztah, pro dívku má přítomnost vodícího psa v její blízkosti mimořádný význam. Zápletku do celého případu vnesla posudková lékařka, která rozhodla, že postižení dívky není dost silné na to, aby měla právní nárok na to, aby služeb vodícího labradora mohla využívat (pro informaci - děvče je šeroslepé a rozeznává světla a stíny).Na základě vyjádření posudkové lékařky děvče musí do února vrátit vycvičeného psa, nebo za něj zaplatit 220 tisíc korun.

Osobně se domnívám, že pro stát by bylo podstatně levnější  jednorázově zaplatit 220 tisíc korun na psa, který by pomohl dívce dostudovat a poté se zapojit do normálního života, než ji odsunout na okraj společnosti a platit ji sociální dávky celý život. Ale to je už jiný příběh, který by měl zajímat spíše státní uředníky placených z naších daní. Dokud se ale poslanci budou přít o takové věci, kdo s kým má sedět v poslaneckých lavicích, budeme si asi muset zvyknout na to, že některé zákony nedosáhnou na hranici přirozené lidské solidarity, selského rozumu a pochopení. Proto tato tíha bude zřejmě ležet na obyčejných lidech a na jejich vůli pomoct tam, kde chybí slušnost a vůle ze strany státu.

Od večera 20.12 jsem s prosbou oslovil několik svých kolegů, takže tato pomoc se po jedné linii už začíná rozbíhat. Také jsem mluvil s paní Mgr. Renatou Staňkovou, která nevidomou Kamilu učí a také je jakýmsi styčním důstojníkem při organizování pomoci pro ní. V případě, že byste měli chuť jakýmkoliv způsobem pomoct napravit tuto zvláštní situaci, můžete paní Mgr. Staňkové napsat na elektronickou adresu renna@centrum.cz , kde si případně domluvíte podrobnosti. Budu vám za to velmi vděčný.

Také vás chci poprosit, jestli tuto věc cítíte podobně jako já, můžete tento text překopírovat a libovolně umístňovat na svých stránkách, blozích a sociálních sítích. Do února ještě zbývá nějaký čas, byl bych velmi rád, abychom se společně pokusili zachránit vodícího labradora pro nevidomou Kamilu.
Všem vám děkuji za vaše pochopení a přeji krásné Vánoce.
24.12.2012
Pavel Chlouba


4 komentáře:

  1. Dobrý den a dobrou pohodu ve dnech svátečních. Velice mne dojal příběh, o kterém píšete. Ráda bych i já pomohla této dívce, ale bohužel letos už jsem přeci jenom přečerpala možnosti starobní důchodkyně, když jsem na různé charity již odevzdala 10.000,- Kč, což při mém důchodu je již značně vysoká částka. Prosím nehněvejte se tedy, že v tomto případě si již nemohu dovolit Vám vypomoci. Ale jistě se zase přidají i jiní, a Váš Bohulibý záměr Vám jistě vyjde, Moc vám držím palce a přeji hodně úspěchů ve vašm konání i v příštím roce.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji Vám paní Eliško za Vaše milá slova. Velmi dobře Vám rozumím, omlouvat se vůbec nemusíte. Také děkuji za přání do tohoto roku, také Vám přeji hodně zdraví, pohody a optimismu.

    OdpovědětVymazat
  3. Pavle, je to velmi smutné, přála bych paní posudkové lékařce aspoň na měsíc si vyměnit s Kamilkou život.(Baba jedna!) Umím si představit, co pro ni ten pes znamená, snad to výjde k dobrému.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji brabi - dobrý postřeh. Situace se sbírkou pro Kamilku se zatím vyvíjí dobře. Snad to vyjde!

    OdpovědětVymazat