Počet zobrazení stránky

pátek 19. října 2012

Barvy podzimu na užitkové zahradě

Sledujte také náš další zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Úžasné proměny podzimní přírody a neuvěřitelné hry barev v těchto dnech fascinují snad každého, kdo má v sobě alespoň špetku citu a schopnosti vnímat krásu kolem sebe. Podzimní efekty jsou sice pomíjivé jak barva letní duhy, zato jsou tak silné, že způsobují vlny  emocí a nadšení. U nás zahradníků platí nepsané pravidlo, že na krásy podzimu musíme často myslet už mnohem dříve. Když zahradu zakládáme, musíme držet v patrnosti nejenom to, jak rostliny budou velké či jak pokvetou. Musíme včas a s náskokem myslet dopředu, třeba mimo jiného i na podzim. Na to abychom používali takové rostliny, které se před zimním spánkem ještě naposledy předvedou v barevném šatu. Na okrasných zahradách si podzimu můžeme, ale také nemusíme užít. Záleží na tom, jaké rostliny tuto zahradu tvoří. Milovníci tují a věčně zelených rostlin si nejspíše musí o podzimu jenom něco přečíst v novinách. Za barvami podzimu vás zvu na malou exkurzi do jedné mini mini zahrádečky. Má zhruba jeden ar a spojuje rekreaci s prací. Je to užitková, ale tím pádem i rekreační zahrada. To proto, že pěstitelství je pro někoho vlastně formou rekreace.
Než vejdeme na návštěvu, slušně zaklepeme na branku. Jeden ar malá zahrádka se nachází až za ní.

středa 10. října 2012

Brusinka, nebo klikva?



V posledních letech se stále více a více objevují různé výrobky s přívlastkem "brusinkové". Jsou  to různé šťávy, sušené plody, džemy či pasty, ale také v nezanedbatelném množství i farmaceutické výrobky. Obvykle bývají označovány jako brusinkové, ale ve většině případů je to trochu jinak. Základem těchto výrobků není brusinka, ale klikva. Jedna z nich obývá i naše rašeliniště a bažiny, ale ta, která nás zajímá nejvíce, pochází ze Severní Ameriky. Oficiálně se jmenuje klikva velkoplodá - neboli Oxycoccus macrocarpus, nebo také Vaccinium macrocarpon - její plody jsou ve srovnání s plody naší brusinky opravdu dost velké.
Tato rostlina se v některých oblastech Severní Ameriky pěstuje ve velkém na rozlehlých farmách. Jenom díky tomu jsou výrobky z ní udělané, tak poměrně snadno dostupné. Léčební účinky brusinky a klikvy jsou v mnoha ohledech velmi podobné, takže záměna jména nás spotřebitelsky zas nijak významně nepoškozuje. O něco horší situace však nastává v případě, že někto si chce tyto plody sám dopěstovat a neustále se v zahradnictví domáhá brusinky. Naopak dobrou zprávou je to, že rostliny klikvy velkoplodé se objevují stále častěji, takže je možné si tuto rostlinu také pořídit a pěstovat na zahrádce.

úterý 2. října 2012

Čas myslet na borůvky

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Vzhledem k poměrně četným dotazům na kanadské borůvky přináším všem zájemcům o tyto rostliny několik aktuálních informací. Tyto dotazy se týkají zejména dostupnosti jednotlivých odrůd. Je to vlastně velmi logické, neboť začátek podzimu je výborným obdobím pro výsadbu zahradních borůvek. Zájem o pěstování borůvek stále vzrůstá, proto se snažíme nabízet je po co nejdelší možné období roku. V tuto dobu máme pro borůvkové nadšence připraveno celkem 9 zajímavých odrůd.
Kromě jiného, liší se zejména dobou zrání, takže si můžete vybrat, jestli chcete sbírat borůvky v červenci, srpnu, září, nebo nejradši po celé léto.
Vedle běžných odrůd nabízíme v omezeném množství i jednu zajímavost, která patří k nejčerstvějším novinkám na borůvkém trhu. Jedná se o odrůdu "Pink Lemonade".