Počet zobrazení stránky

pondělí 18. února 2013

Pozvání do Žiliny

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Ve čtvrtek 21. 2 se v zasedačce městského úřadu v Žilině (Námestie obetí komunizmu) uskuteční zahradnické povídání O zahradnických cestách Evropou. Tato přednáška se uskuteční od 16. hodin a je otevřená pro širokou veřejnost. Do Žiliny přijedu na pozvání Občianskeho združenia Malá Fatra a přivezu sebou kufr plný obrázků a pár cestovatelských zážitků z Anglie, Holandska a Madeiry.

Pokuď budete  v tuto dobu poblíž, zvu vás srdečně na krátké setkání plné květin, zahrad a zahradnických inspirací. Jestli je to pro některé z vás přeci jenom dálka, sledujte prosím tento blog. Už brzo vás pozvu na zahradnické povídání v Jižních Čechách.

7 komentářů:

  1. Škoda, že poblíž nebudu :-( Ale dala som link na tento článok na moju nástenku na facebooku, možno sa to dozvie niekto, kto bude mať záujem. Zdravím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I ja moc ďakujem a tiež moc zdravím. Pavel

      Vymazat
    2. Pavel, chcela by som sa spýtať, či nepoznáš spôsob likvidácie malých čiernych mušiek, ktoré nosím domov v substráte, ktorý kupujem v obchodoch, ale aj v kvetináčoch s kvetmi. Jedná sa o drozofily. Na internete som sa dočítala, že pomôže zamiešanie dreveného popola dosubstrátu. Vlani som to urobila, ale žiaden účinok to nemalo. Dnes som presne túto istú radu našla aj v slovenskom Záhradkárovi (http://www.pluska.sk/izahradkar/skodce-choroby/skodce-choroby-rastlin/otravuju-vas-drobne-musky-skoncujte-nimi.html) Mušiek už mám plný byt a sú dobre otravné. Najviac sa im páči monitor počítača a televízna obrazovka, no nezriedkavo si to namieria aj do môjho nosa :-( Ďakujem.

      Vymazat
  2. Daniela, ďakujem za dotaz, nie som si istý, či poradím dobre. V prvom rade si myslím, že ide o iné mušky, nie drozofily. Drozofily sa väčšinou objavujú na zbytkoch ovocia a zlikvidujú sa tak, že sa odstránia tie ovocne zbytky. To, čo vylietáva zo substrátu je asi iný druh hmyzu - česky sa im hovorí smutnice. Dospelé mušky sú len nepríjemné, škodia larvy, ktoré žijú v pode. Sám som tento problém nikdy neriešil, ale dozvedel som sa toto:
    1. Najlepšie sa larvám darí v mokrej zemi - znamená to opatrné zalievanie a nechať povrch v kvetináči čo najlepšie obschnúť
    2. Ak by sa používala chémia - teoreticky by mali zaberať kontaktné insekticídy, tak vždy iba do pody - nie na rastlinu.
    3. Na internete som našiel rozne rady, pre niekoho uplne perfektne, u niekoho zase kritizovane. Myslim si, že zálievku insekticidiom treba opakovat v kratkych intervaloch, aby sa stihli likvidovat larvy, ktore sa liahnu z vajičok.
    Ospravedlnujem sa za malo doknale rady, ked chybaju vlastne skusenosti, radi sa horsie. Dakujem za pochopenie.

    OdpovědětVymazat
  3. Také mám nepříjemnou zkušenost se smutnicemi. Jsou otravné. Likviduji je postřikem, jak radí Pavel. Dobrý nápad se mi zdá, přidat insekticid do zálivky, aby se zničily larvy. Chutnají masožravkám ;)
    Škoda, že Žilina je trochu z ruky, přeji vám Pavle velký úspěch :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pavle, do Žiliny to mám daleko, ale povídání na blogu si určitě nenechám ujít, už se na něj moc těším .... Marki

    OdpovědětVymazat
  5. Já vím, vím, do Žiliny cesta dlouhá, pro mnohé z vás. Chci ale touto cestou poděkovat všem milým lidem, kteří se rozhodli toto povídání navštívit. Bylo to nesmírně milé setkání, na které budu rád vzpomínat.

    OdpovědětVymazat