Počet zobrazení stránky

neděle 17. března 2013

Ovocnické rozhledy - čtení první

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Stará zahradnická literatura ma své kouzlo a kromě krásného jazyka také velmi často přináší i velmi zajímavé a často i stále aktuální informace. Pro dnešek jsem pro vás vybral pár zajímavostí z časopisu OVOCNICKÉ ROZHLEDY z roku 1910.

Začneme zkráceným článkem nazvaným
"Naše trhy a americká podnikavost"

"... náš trh , jmenovitě pražský, zaplavován jest z hlavní části ovocem a ovocnými produkty cizími. A není opravdu tato věc bez zajímavosti. Ze zemí zaoceánských dopraví se na naše trhy produkty Ia jakosti a takovým způsobem, že neutrpí nikdy větší škody dopravou.
Naproti tomu z našeho venkova dojde ovoce celé potlučené, čímž ztrácí 40 % na ceně a 90% na svém vzhledu. Toto však neděje se jenom u nás v Čechách, a proto podnikaví Američané znajíce dobře vady evropských trhů, chopili se racionelního  ovocnářství. Ustavila se totiž v Americe společnost s kapitálem 1 milionů liber šterlinků, jež hodlá svými dobrými produkty ovládnouti evropské trhy a proto  chce vývoz jejich vyšroubovati do výše přímo závratné. Za tímto účelem koupila společnost ta jihozápadně od St. Louisu oblast 1250 ha pozemků, kterážto výměra osázena bude jabloněmi, jichž počet obnáší čtvrtinu milionu stromů...
...Poněvadž pak samotný objekt jest, jak uvedeno, značně rozsáhlý, vyslovila železniční zpráva trati St. Louis a St. Francisko ochotu, za účelem rychlé dopravy položiti koleje sadem v délce 3 a půl míle.
Z odhodlanosti americké podnikavosti a energie dá se souditi, že byť i celý oceán mezi námi ležel, přece vliv založeného podniku bude i na naše ovocnářství působiti. To však není podnik v Americe jediný a proto , máme li i my získávati stále větší vývoz za hranice, jest nám včas se záplavou zboží amerického počítati a na konkurenci se připravovati. Věc tato zasluhuje vážné úvahy."
                                                                                                                                      Grigorjev
Možná celkem aktuálně může působit i článeček nazvaný

"Jak poznáme padělaný koňak? Dnes přichází  k nám do obchodu množství padělaného koňaku za pravý. Takovýto koňak poznáme následovně: Zahřejeme koňak na plechové lžíci - je li padělaný, zůstaví na lžíci po sobě přiboudlinu olejem páchnoucí - zbytek, kterýž ve vodě se rozpustí, v ústech škrábe. Zbytek ale z pravého koňaku nasládle voní a po vinné kyselině chutná."

A na závěr tohoto výběru si dovoluji ještě ocitovat dvě rady.

"Staré ořechy učiníme čerstvými a velmi chutnými, vložíme-li je asi hodinu do horké a slané vody. - Jablka snadno oloupáme, vnoříme-li je jednu nebo dvě vteřiny do silně vařící vody"

Děkuji vám za vaši návštěvu, k Ovocnickým rozhledům i další staré zahradnické literatuře se budu na tomto místě občas vracet. 

 

2 komentáře:

  1. S pokorou budeme naslouchat radám starších ;) Když vzpomenu na různé domorodé kmeny dodnes žijící, tak to tam funguje dobře, že? Nebo Čína, Japonsko. A je třeba se zamyslet nad obchodním duchem Američanů a našem pokulhávání za nimi.

    OdpovědětVymazat
  2. Brabi, myslim, ze ve starych knihach je hodne moudra. Proto chci do nich obcas nakukovat a zprostredkovat to ctenarum i na blogu. Nektere veci se od tech casu hodne zmenily, ale dost je i tech, ktere stale alespon castecne plati.

    OdpovědětVymazat