Počet zobrazení stránky

úterý 6. srpna 2013

Příběh předělaného záhonu

Dovolím si vás vzít na malou exkurzi časem a představit vám proměnu jednoho zahradního zákoutí. Jedná se sice o malý prostor, ale změna, kterou prošel, je docela podstatná. Máme před sebou větší množství fotografií, takže se bez velkých okolků pustíme do toho.
Příběh změn začíná v říjnu roku 2011. Místo "opustily" rostliny, které zde rostly původně. Povrch půdy ještě není vyčištěný ani připravený k výsadbě.




Na místo bylo dovezeno několik koleček kompostu a rašeliny. Později byly obě hmoty dokonale promíchané, čímž se pro růst kořenů vytvořilo optimální prostředí.
Nejdříve byla na záhon postavena ptačí budka s krmítkem. Stojí na vysokých "nohách" co zatím vypadá dost nepatřičně. Ale má to svůj důvod. Kolem budky jsou už vysazeny nové rostliny a v zeleném obalu na zemi čekají k výsadbě jarní cibuloviny.

Pohled na jmenovky odtajňuje alespoň některé rostliny, které byly na záhoně vysazeny. Hlavní role hrají moje oblíbené hortenzie - u nás stále ještě vzácné odrůdy hortenzie stromečkovité. Bílá Hydrangea arborescens 'Strong Annabelle' - též prodáváná pod jménem 'Incrediball' a růžová Hydrangea arborescens ' Pink Annabelle' - též prodávaná pod jménem 'Invincibelle'. V zeleném obalu jsou cibulky česneků a mimo záběr i tulipánů. Na místo byly vysazeny i další rostliny, ale  k tomu ještě dojde.
A takto vypadal už hotový záhon v listopadu roku 2011. Na okraji záhonu byla vysazena vytrvalá rostlinka Liriope, která ale následující příliš mokrou zimu neustála se ctí, takže nakonec byla vyměněna.
Místo Liriope byl na záhon vysazen tavolník japonský. Je to odrůda, která je patentována a je o něco dražší, než její sestřenice. Je však zcela výjimečná, kompaktní a krásně barevná. Jmenuje se Spiraea japonica 'Walbuma', též se prodává pod názvem 'Magic Carpet'. Na záhoně právě kvetou tulipány, široké listy patří ozdobným česnekům, na jednom místě jsou vysazeny 3 odrůdy. Fotografie je z května 2012.
Čas trochu pokročil, ale stále je ještě květen 2012. Odkvetlé tulipány postupně nahrazují právě rozkvétající česneky. Malý keřík přesně pod ptačí budkou je mladá hortenzie - má se sice k světu, ale svoji krásu ještě neměla šanci představit.
Je červen roku 2012. Z česneků zbyly jenom dozrávající plody, zato tavolníky se postupně zapojují a mezírky mezi nimi se stále zmenšují. I hortenzie trochu poporostly, už se na nich začínají objevovat první soukvětí.
Je říjen 2012, od vzniku prvního obrázku uplynul přesně 1 rok a 4 dny. Tavolníky mezitím vytvořily už docela souvislý porost. Hortenzie o prázdninách sice vykvetly a následně udělaly ještě dlouhé výhony, které ještě stihly docela zarůst kůly, na kterých stojí ptačí budka. Nyní se připravte na velký skok. Přeneseme se v čase až do léta následujícího roku.
Je už červenec roku 2013. jarní cyklus s česneky a tulipány se opakoval už trochu nudně - bez velkých změn. Hortenzie ale udělaly docela velký kus práce. Vlevo nad keramickým džbánem právě kvete čechrava -Astilbe 'Brautschleier'. Tavolníky se mezitím stihly proměnit na regulérní živý plůtek, nebo přesněji lem, který dělá živé rozhraní mezi trávníkem a vyššími keři v pozadí.
 I tento obrázek je pořízený v červenci 2013. Kombinace bílé čechravy s bílou hortenzií vypadá docela dobře. Ale podívejte na ptačí budku, už ji skoro přes květy hortenzií není vidět. Vysoké kůly, na které byla budka posazena, měly svůj důvod.
Ještě jeden snímek z července 2013 ukazuje záhon z druhé strany. Zcela vpravo nakvétá růžová hortenzie. Zatímco bílých hortenzií jsem vysázel na místo více (3 ks), růžová byla použita jenom jedna - do popředí záhonu.Tavolníky postupně odvétají a jejich sladce růžová barva květů se postupně začíná vytrácet.
Poslední snímek vznikl v srpnu 2013 ukazuje tentokrát záhon z druhé strany. Odkvetlé květy čechravy byly odstraněny. Ostříhali jsme také tavolníky, měly by ještě jednou krásně prorašit a záhon prosvítit žlutě oranžovou barvou. Pokud by se vyvedl podzim, možná ještě jednou pokvetou.

Naše krátká exkurze časem sice končí, ale možná vás trochu inspirovala k novým zahradním činům. Od úplné nuly až po opravdovou krásu nemusíte potřebovat až tolik času. Chce to jenom trochu odvahy, trochu fantazie a chuť dělat věci pořádně. Přeji hezké chvíle na zahradě. 
P.CH.

 




11 komentářů:

  1. Rada si pozerám takéto premeny, preto aj sledujem reláciu na STV Hurá do záhrady. Potešilo, že si po dlhom čase zase niečo ukázal.

    OdpovědětVymazat
  2. Pavle moc Vás zdravím,
    záhon je jak jinak než luxusní, já mám obrovskou slabost pro jakékoliv hortenzie. Letos mi všechny moje dělají obrovskou radost, i když je tak strašné sucho. Načisto jsem propadla bohyškám, ulovila jsem nějaké mini kultivary, a také se mají čile k světu.
    Jak jsme se v zimě bavili, okrasnou jabloň už mám také zabydlenou na zahradě, je úúúúžasná, stále kolem ní běhám....
    Pavle mám dotaz. Na pomyslném konci naší zahrady, než je sráz dolů, máme starý obrovský ořech, co by se k němu hodilo za rostliny? Chci tam dát lavičku, je pod ním krásný stín a chtěla bych to trochu zútulnit.
    Moc děkuji a přeji krásné léto Zmorkusovic

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den Pavle,
    chce se mi volat hurá, hurá ....
    Po vašich příspěvcích se mi hrozně stýskalo .... nad touhle proměnou jsem žasla už v lednové Flóře .... je parádní, moc se vám povedla .... ty poslední fotky z letošních prázdnin jsou nádherné, ty tam nebyly a je to škoda, protože ty jsou na tom všem to nejlepší .... Marki

    OdpovědětVymazat
  4. Pavle, také se přidávám k jásajícím, že jste zpět :-) A hned s takovým příjemným příspěvkem. Vytvořené zákoutí se mi moc líbí a žasnu, jak málo času mu stačilo (u mě to vždycky trvá poněkud déle). Jen mě napadla otázečka - jak dlouho takové zákoutí vydrží, než bude třeba větší zásah? Mám totiž pocit, že musím po pár letech znovu zasahovat a všechno předělávat - taková nikdy nekončící práce. Což je ale nakonec na zahradničení to pěkné, že? Proto to děláme.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den všem,
    děkuji za milé přivítání. Neměl jsem zcela pocit, že bych byl pryč, ale tentokrát byla sezóna nějaká dlouhá a náročná a k blogu jsem se nějak nemohl dostat. Ale uznávám, měl jsem tady dost dlouhou pauzu, tak se vám za ni omlouvám. Hned na mě vykoukly dva dotazy, takže se jim budu věnovat. První se týká rady, co vysázet pod ořech. Podobnou situaci máme na zahradě také - velký ořech a pod ním lavičku. Máme tam vysazeno několik druhů rostlin, každé se daří jinak. Pod ořechem máme také několik hortenzií, ale stín ořechu je už i pro ně dost hustý. Celkem dobře se daří japonskému javoru (odrůda Sangokaku), ale v hustém stínu skoro vůbec nevybarvuje, čím jeho hlavní efekt v podstatě vůbec nenastane. Z trvalek pod ořechem výborně fungují škornice (Epimedium) a protože máme těžší půdu, výborně se tam daří i kostivalu. Ostatní rostliny vyzkoušené moc nemáme. Asi nejjistější cesta vede přes pěstování rostlin ve velkých nádobách - to by možná pro Morkusovic mohla být přijatelná rada. Nebál bych se bohyšek - ty by se ve stínu ořechu libovaly a velké nádoby by zvládly také.

    Ještě jedna závažná otázka dorazila od Vlaďky. Myslím, že z hlediska životnosti rostlin náš nový záhon vydrží bez razantních zásahů docela dlouhou dobu - i když pravidelná údržba bude určitě nutná. Spíše ale může nastat situace, že více než rostliny budu chtít změnu já. A to ale opravdu neumím odhadnout, kdy podobná situace může nastat. To, že to v tomto případě šlo tak rychle má nejspíše na svědomí úžasný kompost a dobrá příprava půdy. No a geny těchto hortenzií zajisté také udělaly své.

    Ještě jednou vám všem děkuji za vaše návštěvy a milá, povzbuzující slova. Pavel

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den Pavle, taky jsem ráda, že Vaše blogovací pouza skončila :-) Proměna toho záhonu je moc krásná.
    Taky mám jeden dotaz - píšete, že pod ořechem Vám prospívají škornice - myslíte, že by snesly i suchý stín pod borovicí? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aneris, myslím že škornice by pod borovicí asi přežily, nevím ale ja by tam byly šťastné. Se suchem si jakž takž poradí, ale už musí být dobře zakořeněné. Optimální je pro ně vlhká, ale dobře propustná půda. Přechodné sucho zvládnou, ale rozhodně ho nemilují. Jestli to zkusíte, zajímalo by mě, jak se jim bude dařit.

      Vymazat
  7. Přidala bych také svou trošku do mlýna pro Morkusovic co se týká podsadby ořešáku. Mám totiž hned tři a pod nimi vajgelii (ne přímo u kmene, ale pod korunou v jeho stínu je a roste i kvete), v zídce netřesky, vrbinu penízkovou, kostřavu sivou a bršlen. Pod jedním z nich mám také barvínek, ani tomu nevadí stín. No a samozřejmě lavičku a stůl :-) v těhle parných dnech je to to nejlepší místo.

    OdpovědětVymazat
  8. Škornici mám pod rozrostlými, starými pustoryly, přežila ta vyšší s většími listy a daří se jí. Drobnolistá škornice tam moc nerostla, tak jsem ji přesadila. Zahradu máme v nejteplejší oblasti a je u nás i poměrně sucho. Takže asi záleží na odrůdě ...? S pozdravem Eva

    Váš blog je moc hezký a hlavně inspiruje a nutí mě něco vylepšovat.

    OdpovědětVymazat
  9. Pavle, na Váš blog jsem narazila teprve nedávno. A musím říct, že mne velmi ohromil. Díky za všechny cenné praktické rady, které dáváte ostatním, jsou poučením i pro mne. Vypadá to, že se letos na přelomu léta a podzimu pustím do přesazení 2 kanadských borůvek, protože jsme bohužel podcenili přípravu. Rašelinu jsme dávali, ale rozhodně ne v takové míře, jak uvádíte vy i jiné zdroje. Měla jsem obavy, zda borůvky přesazení zvládnou, ale vzhledem k tomu, že jste v jedné ze svých odpovědí neviděl problém ani u podstatně starších rostlin (naše má teprve 2 roky), pustím se do toho :-) Proměna části záhonu, kterou jste nám ukázal u tohoto příspěvku, je perfektní. Je krásné sledovat, jak se záhony v čase mění a rostliny postupně rozrůstají... Sama si dokumentuji naši zahradu od doby, kdy jsme ji zakládali a když se dívám zpětně, nestačím se divit, kolik příroda udělala práce :-) Přeji vám spoustu radosti při zahradničení a těším se na další skvělé články.

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem začala moji přestavbu zahrady v razantnějším stylu loni v dubnu. Jestli mi to půjde tak pěkně skvěle a rychle jako ve vašem případě, tak budu velice šťastná. Jsem už zvědavá, jak dopadne "jejich" první zima. Reportáž byla velice inspirativní.

    OdpovědětVymazat