Počet zobrazení stránky

středa 13. srpna 2014

Kalanchoe aneb kolopejka

Sledujte také náš druhý zahradnický blog Zahradník na cestách
Pokud vás fascinuje svět rostlin, zvu vás ke sledování mého rozhlasového pořadu ZELENÉ SVĚTY který vysílá regionální stanice Českého rozhlasu v Českých Budějovicích. 



Přibližně od sedmdesátých let minulého století nabídku květinových síní začala obohacovat nevelká, ale velmi zajímavá pokojová rostlinka kolopejka, známá spíše pod vědeckým jménem Kalanchoe. Ne že by to byla absolutní novinka, ale právě v sedmdesátých letech došlo k prvním významným průlomům ve šlechtění této rostliny a tím i jeho masivnímu vstupu na zahradnický trh. 


Historie této květiny zasahuje až do 19. století, kdy byla poprvé popsána. V období mezi světovými válkami francouzský botanik Perrier de la Bathie  objevil na Madagaskaru v nadmořské výšce kolem 2 km rostlinu, která se později stala základem jejího velkolepého komerčního pěstování. Později byla pojmenována podle zahradnického obchodníka Roberta Blossfelda, který se prakticky zasloužil o její zavedení do kultury. Od té doby se tržně nejvýznamnější rostlina této skupiny jmenuje Kalanchoe blossfeldiana. O vznik krásných a pestrých odrůd a teda i o její rozšíření se zasloužili zejména zahradníci a šlechtitelé z Dánska, Holandska a USA. Odhaduje se, že se celosvětová produkce těchto krásných rostlin pohybuje v hodnotách kolem sta milionů kusů.


Kromě Kalanchoe blossfeldiana se můžeme potkávat v prodejnách občas s velmi zajímavým druhem Kalanchoe beharensis. Tento druh pochází rovněž z Madagaskaru, kde dorůstá až do výšky kolem 3 m a tvoří nepřehlédnutelné rostliny. Vedle těchto dvou druhů si ještě můžeme pro výzdobu pokojů či kanceláří pořídit i další odrůdy, které vznikly především komplikovaným křížením a označují se jenom odrůdovým jménem. I u těchto rostlin můžeme občas zaregistrovat řadu odrůd, které pocházejí od určité šlechtitelské či zahradnické firmy, která se chce v konkurenčním prostředí odlišit od ostatních dodavatelů. V tomto zájmu pak uvádí na trh rostliny s vlastním, zcela novým jménem, a to tak, že původní botanické jméno není u rostliny vůbec uvedeno.
 


Kalanchoe je výbornou rostlinou pro suché a slunečné interiéry. Patří do čeledě tlusticovitých (Crassulaceae), kam náleží třeba i naše rozchodníky a celá řada sukulentních rostlin. Tyto rostliny výborně zvládají i déle trvající sucho, neznamená to však, že by se neměly zalévat. Zálivka kolopejek ale velmi závisí na ročním období. Během vegetačního růstu a v období dostatku světla, rostliny zaléváme tak, aby mezi jednotlivými intervaly zálivky, stihla půda lehce proschnout. Vášnivé zalévání znamená pro kolopejky značné riziko rozšíření zejména nemocí houbového původu, i celkové snížení odolnosti. V tomto období musíme také rostliny lehce přihnojovat, třeba slabým hnojivým roztokem asi po dvou až třech týdnech. S nástupem zimy a výrazným snižováním intenzity dostupného světla a zkracováním dnů, se i zálivkové intervaly výrazně prodlužují, případně se snižuje dávka vody, kterou rostlině poskytneme. V tomto čase se také zcela zastavuje hnojení, naopak se snažíme rostlinám nabídnout co nejvíce světla.


Kolopejky mohou občas trpět na napadení mšicemi i červci. V takovém případě musíme rychle konat a pokud možno škůdce zasáhnout co nejdříve. Pro zásah můžeme použít běžně dostupné přípravky proti mšicím a jinému savému hmyzu. V létě se kolopejky dají pěstovat venku, takže případné zásahy insekticidy můžeme také v tomto období provádět venku. U silně napadených rostlin je skoro lepší se jich vzdát, aby se nemoci či škůdci nerozšířili na jiné, zatím zdravé rostliny. Toto opatření se ale bezmezně týká situací, kdy kolopejky napadne některé z virových onemocnění. Ty nejvíce šíří savý hmyz, proto je důležité v případě napadení zasáhnout rychle a bez váhání. Virové nemoci se projevují tak, že se na listech tvoří buď kruhové skvrny, nebo tzv. mozaiky, kde se ve skvrnách střídají žluté a zelené odstíny. Virovým onemocněním napadené kolopejky přestávají růst a zakrňují. Nejlepším řešením takto napadených kolopejek je zbavit se jich a nahradit třeba nějakou jinou rostlinou. Sortiment krásných a zajímavých odrůd je opravdu velmi bohatý.


Děkuji za návštěvu.



2 komentáře:

  1. Koupila jsem si jednou tu kolopejku z posledního obrázku a byla to krásná, převislá rostlinka. Vůbec jsem nevěděla co to vlastně je. Neznáte Pavle rostlinu, které se říká "rýmovník"? Mám ji doma, právě jsem ji ostříhala a řízky mám ve vodě. Má jemně chlupaté lístečky a silně voní po eukalyptu (?), když se jí člověk dotýká. Velice ochotně koření a vitálně roste, ale moc o ní nevím.

    OdpovědětVymazat
  2. Brabi, děkuji Vám za návštěvu, ale s rýmovníkem Vás nepotěším. Nevím, o co se jedná, ale vidím velkou šikovnost českých obchodníků, kteří jsou schopni v mžiku předělat těžký či nehezký název na nějaký nový, který bude komerčně úspěšný. I tak ale přeji, ať Vám rýmovník dělá radost.

    OdpovědětVymazat