Počet zobrazení stránky

středa 15. dubna 2015

Borůvková sobota

Milé zahradnice a milí zahradníci, dovolte mi prosím pozvat vás na jednu akci, kterou děláme poprvé. Ale nejdříve krátké vysvětlení. Jak zaklepalo na dveře jaro, snad skoro není dne, že by nedorazil mejlík, či nezvonil telefon, kdy se na nás obracejí lidé s různými dotazy ohledem pěstování kanadských borůvek. To nás inspirovalo k tomu, že jsme se poprvé rozhodli využít objekt Borůvkové zahrady v Borovanech, respektive Letní borůvkové čítárny, k jednomu neformálnímu setkání. Toto setkání jsme nazvali Borůvková sobota.


Borůvkové setkání je naplánováno na sobotu 18. dubna od 10 do 16 hodin. Do borůvkové zahrady se dostanete snadno - přijedete nebo přijdete do Borovan (kousek od Českých Budějovic), z náměstí vejdete do zámku, respektive kláštera a dáte se doprava chodbou, která končí právě v Letní borůvkové čítárně.


Takto vypadala zahrada v den otevření - v květnu 2013.
Je zde vysazeno 8 odrůd kanadských borůvek, dnes jsou už mnohem narostlejší, než ukazuje historický obrázek. Ale zpátky k naší Borůvkové sobotě. Cílem této akce je možnost NEFORMÁLNĚ se potkat a pobavit se o věcech, které se týkají pěstování kanadských borůvek, klikvy i brusinek. Pokud máte možnost a zajímá vás to, přijďte na kus řeči. Kravaty a plesové róby nechejte doma a klidně si za námi odskočte v ryze pracovním oblečení. Budeme se vám věnovat a pokud budeme umět, také odpovíme na vaše pěstitelské dotazy. Přáli bychom si totiž, abyste si v létě mohli udělat radost třeba s takovou borůvkovou snídaní...
Vedle povídání si o borůvkách, o opylovacích poměrech, hnojení či řezu, bude Borůvková sobota doplněna ještě o jednu událost. Připravili jsme pro vás doplňkový prodej mladých, borůvkových sazenic. Ano víme, mnozí čekají až na borovanské Borůvkobraní, ale někdo by jistě uvítal i možnost pořídit si nové borůvky už v jarním období. Proto budeme mít k mání 15 odrůd borůvek, z nichž některé patří k absolutním novinkám, nebo do kategorie těch, které se nabízejí jenom zřídka.
Tak to je opravdu jenom pro uvolnění. Je jasné, že to co vidíte na obrázku je jenom reklama a že to nemůže být rozhodně pravda. Tak malé borůvky z našich sazeniček nečekejte.
Také Vám nabídneme jednu opravdu skvělou brusinku. Jmenuje se 'Red Cherry' , někdy se také prodává jako 'Meliro'.
 
A aby toho nebylo málo, nabídku uzavřou sazenice klikvy. To je vlastně ta rostlina, která se trochu nesprávně označuje jako velkoplodá brusinka. Její plody jsou velmi zdravé a dají se z nich vykouzlit opravdové dobroty.
Na případné setkání v Borovanech, v sobotu 18. dubna. se teší Iveta a Pavel Chloubovi

Pro orientaci ještě mapka: Letní borůvková čítárna

1 komentář:

  1. Great article, Thanks for your great information, the content is quiet interesting. I will be waiting for your next post.

    OdpovědětVymazat