Počet zobrazení stránky

pondělí 31. srpna 2015

Plantarium 2015

Ve dnech 26. až 29. 8. 2015 se v nizozemském městečku Boskoop uskutečnil další ročník školkařské výstavy Plantarium. Je to mezinárodní veletrh, velmi důležitý pro celý školkařský sektor a také pro zahradní architekty, realizátory i zahradní centra. Představují se zde tradičně firmy, které pěstují zajímavé rostliny a dodávají technologie pro různé segmenty v zahradnictví.

Velmi oblíbeným místem návštěvníků je sektor, který představuje novinky ve světě okrasných rostlin. Některé z novinek také soutěží o ceny, které mají na další život těchto novinek silný marketingový dopad. Kromě těchto novinek zde potkáváme i další, které o ceny nesoutěží - to může mít různé důvody, třeba například to, že těchto rostlin není napěstovaný dostatečný počet a poněkud nenasytný trh by nemusel být díky tomu uspokojen.
Do soutěže bylo letos přihlášeno celkem 127 různých novinek. Je tedy více než logické, že si nemůžeme představit všechny, ale dovolil bych si upozornit alespoň na některé z nich.

Jednu z bronzových medailí získal Berberis thunbergii 'Ruby Star'.
Je to dítko polského šlechtění, pochází z dílny pana Szewzcyka. Vyznačuje se svěží červenou barvou listů a velmi kompaktním růstem. Dorůstá do výšky kolem 30 cm a šířky kolem 40 cm.
Jednou z mnoha rostlin, která mě zaujala je malinká, zakrslá budleja.
Její jméno působí poněkud matematicky - Buddleja 'BUD 116'. Také se ale může objevit pod příjemnějším názvem 'Lilac Turtle'. Tato půvabná dřevinka pochází ze šlechtění v USA a byla oceněna stříbrnou medailí. Vyznačuje se zakrslým a velmým kompaktním růstem. Mimo jiné ji lze použít jako závěsnou rostlinu do nádob na přizdobení balkónů a teras.
Dalším držitelem stříbrné medaile je Clematis 'Lucky Charm'. Je to rostlina původem z Nizozemska a za sebe říkám, že tu medaili si rozhodně zaslouží. Okraje okvětních plátků jsou fialkově modré a směrem doprostřed  květu se mění na bílé, přičemž žilnatina zůstává fialková. Opravdová lahůdka.
I zlatých medailí bylo tentokrát uděleno více. Jedna z nich připadla rostlině, která má zlato jak ve svém názvu, tak v barvě svých květů. Je to Coreopsis 'KA-POW Golden Yellow'. Tento zlatý krasavec pro změnu pochází ze spolupráce francouzských a nizozemských šlechtitelů. Vyznačuje se poměrně velkými a rozhodně nepřehlédnutelnými květy.
Medailovou exkurzi bych si dovolil ukončit jednou z oceněných hortenzií. Pochází ze šlechtění v USA a je to další z odrůd od hortenzie latnaté (Hydrangea paniculata). Tato odrůda se jmenuje 'Baby Lace', vyznačuje se kompaktním růstem. Dorůstá do výšky kolem 100 cm a šířky 75 cm. Ve skutečnosti vypadá mnohem lépe, než ukazuje fotografie. Těším se na ní.
Na Plantariu rozhodně nemohly ani letos chybět tipy a nápady pro maloobchod - třeba v tomto případě byli diváci svědky dozdobování komule papírovými motýlky, aby i každý začátečník věděl, že tento keřík motýle prostě milují.
Svět rostlin také přitáhl mnoho novinářů z různých zemí, v záplavě všelijakých zpráv světového významu je svět rostlin příjemným zdrojem nekomfliktních informací.
Obdivovat opravdu bylo co. Plantarium je dobrým místem k načerpání pozitivních sil i dobrých nápadů.
O rostliny sice šlo v první řadě, ale nebylo to všechno. Svoji roli tu sehrály i různé doplňky pro zahradu a dům.
Tento růžový krasavec měl zase posloužit pro podporu jediné rostliny. Nu což, samo nejde nic a všemu - i dobrému se prostě musí trochu pomoct.
Na závěr se dovolím rozloučit s pohledem do jedné vázy plné řezaných růží. Že jste takovou ještě neviděli? Nebuďte z toho smutní - já před tím také ne. Jenom pro úplnost - tato neobvyklá odrůda růže se jmenuje 'Ivanhoe'.
Přeji všem hezký den a také příjemnější a veselejší život s rostlinami.


3 komentáře:

  1. A zase budeme mít větší výběr! Jenom mne straší, že v naší zahradě už jsou jen dvě místa - jedno pro popínavou růžičku a druhé pro krásnoplodku, protože prý musí být dva keře kvůli opýlení. Zahrada už byla přecpaná a zarostlá, tak jsem to musela trochu zredukovat. (To jsou ti, co chtějí všechno a ještě tu novinku a támtu a tohle je krásný!) ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Brabi, tak začni obhospodařovat tu synovu zahradu. Tam máš veliké pole působnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, tam bych mohla sázet a sázet, ale taková drobnost, není tam voda a nemáme už traktor. ;)

      Vymazat