Počet zobrazení stránky

úterý 8. září 2015

Dočkáme se televizního zahradničení?

Milé zahradnice, zahradnící, květinoví či jiní zahradničtí nadšenci.
Chci se Vás zeptat velmi seriózně na jednu věc. Týká se našeho společného zájmu, kterým je české (ale i slovenské) zahradničení. Pod tímto pojmem mám na mysli všechno, co souvisí se zahradou a pěstitelstvím, a to venku či v bytě, ve skleníku nebo v kanceláři, profesionálně či jenom z ryzího nadšení.


Chci se Vás zeptat, jestli netoužíte po televizním pořadu, který by se zahradničení věnoval s plným nasazením?


 S opravdovým zájmem a opravdovým optimismem, přesto však objektivně a poučně, bez zbytečných opiček, vulgarit a násilných vtípků. Vím, že jsou tzv. hobby pořady, které souvisí s kutilstvím, vařením, opravováním bojlerů, lepením hraček a tvořením optimistických blbůstek. Prosím, nechci tady dělat anketu, komu se jak líbí pořad č. 1, č.2 apod. Nekritizujme zde hobby magazíny, které běží - nemáme sílu ani možnost to ovlivnit. Zajímá mě pouze váš názor, jestli byste chtěli sledovat slušný zahradnický magazín?

Tento dotaz je pro mne aktuální, neboť vidím a vnímám několik věcí. Když srovnám vášeň zahrádkářů třeba s vášní hry v golf. Troufám si říci, že v naší zemi je zahradnických nadšenců  mnohonásobně více, než aktivních golfistů. A přeci golfisté mají svůj magazín (na ČT sport) a zahrádkáři nemají nic (pomineme li již vzpomenuté pořady, které jsou obecně kutilské).

Nemohu se totiž zbavit pocitu, že v našem hlavním městě žije dostatek nadšených golfistů s vazbou k televizním společnostem, ale pramálo zahrádkářů, kteří by se porvali o podporu jejich zájmu v některé z televizních stanic. Nemohu se zbavit pocitu, že třeba lyžařský sport tak radikálně pronikl do zpravodajství našich televizí, že od listopadu do března víme přesně, kde jaký vlek funguje, kde jakou sjezdovku opravili a za kolik. Kdy konečně nasněží a kolik ubytovacích kapacit je kdy a jak obsazeno. Ale pozor - tímto prohlašuji, že necítím žádnou zášť proti těmto aktivitám - jenom neustále tvrdím, že zahrádkáři - jakkoliv je mnoho, jsou neprávem opomíjení.


Přitom cítím, jak důležité je vzdělávat a vzdělávat se i v těchto věcech. Letošní horké léto zničilo celé aleje stromů, v lesích jsou i zdálky vidět rezavé skvrny kompletně uschlých stromů. A co děláme my? Bědujeme, že nám uschnul trávník! A média (čest výjimkám) nejvíce zajímá, jak si provozovatelé koupališť letos hezky přišli na tučné tržby. Činnosti spojené se zahradničením mohou alespoň trochu měnit svět k lepšímu, ale tato situace nastane jenom tehdy, pokud zahrádkáři budou úspěšní. Pokud zvládnout nástrahy, jak si porozumět s přírodou, která se k nám stále častěji chová jako uražené či trucující dítě. Cesty k úspěšnému pěstitelství vedou přes zkušenosti a jejich sdílení, přes poznání a vytrvalost.

Pokud máte k této věci vlastní názor, nebo jakýkoliv pocit, můžete mi napsat. Pište mi do komentářů, na FB ,  nebo přímo na můj e-mail.  Ještě na závěr přidávám jeden odkaz na to, jak asi může vypadat opravdový televizní zahradnický magazín . Na závěr mám ještě jednu prosbu. Pokud vás tato věc zajímá, pište prosím své názory. Nestojím o tzv. laiky, piktogramy a zvednuté palečky. Zajímá mě váš konkrétní názor.
Děkuji vám.

20 komentářů:

  1. Já již dlouhou dobu nesleduji naše nic neříkající a jenom střílející stanice. Mám TV permanentně zapnuté programy Fine Living, a Spectrum Home. Kde denně narazím přinejmenším na dva pořady o zahradničení. Dále je tam o renovacích, kutilství, chalupaření, umění se uživit z vlastní zahrady, a podobně. A jsem ráda, že obě stanice vše vysílají v češtině, ač se jedná pouze o pořady ze zahraničí.

    OdpovědětVymazat
  2. Pořady Miluj svoji zahradu, Zahradníkův svět, Cesta kolem 80 zahrad kolem světa, Zahradní dvorky, Dvorní metamorfozy, Koupelnové metamorfozy, Na chalupě v Austrálii, to vše dávají v češtině celý den. Stačí jenom naladit.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za první komentáře. Elizo - určitě máte velkou pravdu - pořady, které jste zmínila znám, ale nemám možnost je sledovat - jenom výjimečně. Patří do velké skupiny těch inspirativních, ale žel jsou dostupné jenom pro malou skupinu lidí. A všimla jste si, že ty nejvýchovnější, vzdělávací a moudré pořady nesou na začátku upozornění, že nejsou vhodné pro diváky do dvanácti let?!

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím, sdílím Váš názor a postoj k tématu, které mě též svého času "nenechávalo spát". Jsem zahradník - realizátor a konkrétně před cca 15 ti lety jsem žil nějakou dobu v S. Irsku, pracoval v oboru a samozřejmě zíral na zahradnické pořady, kterými provázeli renomovaní zah. architekti. Taky to podle toho vypadalo - zajímaví hosté, zajímavé projekty atd.. Shodou okolností jsem tam bydlel i s dámou, která v ČR dělala kolem filmů a natáčení vč. třeba pomocné režisérky. Po čase jsem nadhodil úplně stejné téma, že v ČR nic takového není atd (začal jsem psát i scénáře a osnovy pořadů :) ), konzultoval jsem to s ní a zároveň jsem se seznamoval s jejím náhledem a zkušeností, jak to tam v té televizi chodí ;). Shrnul bych to asi takto, chodí to tam "lidsky", tedy tvrdá rivalita tvůrců pořadů (jak osobností, tak společností ) , pokud člověk nemá v TV něco za sebou, tak bez známostí se dveře neotvírají, nápady se regulérně doslova kradou atd atd. Pak je tu ta formální stránka, že pořad musí odpovídat přiděleným stopážím, atd., musí vzniknout pilotní díl, či díly, které se dále předkládají atd atd. V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ to zde nepíšu, aby to někoho odradilo! Jen můj poznatek je, že bez silného partnera v TV průmyslu, který třeba shodou okolností sedí vedle Vás ;) to moc nejde a v každém případě a v každé případné přípravné fázi hrozí to, že se výsledný záměr odchýlí od zamýšleného (to známe i z našich oborů - zkrátit, zlevnit, zmenšit, změnit, někdo jiný to udělá za míň atd atd). Pokud by někdo zajistil toho "ledo-borce", který by to protlačil, pokud možno v nezdeformované formě, přes TV průmysl, byl bych ochoten třeba finančně přispět.
    Díky za téma.
    Pavel Běťák

    OdpovědětVymazat
  5. No páni, huráááá, teď aby to klaplo. Já sleduji s nadšením spektrum home, miluji anglické pořady a hlavně jejich zahrady, mohla bych na ně zírat od rána do večera, pak mám takovou obrovskou chuť předělávat a vymýšlet něco nového. Tu nic není, hobby pořady mě absolutně nebaví, připadá mi, že se vše dokola opakuje, už jsem zklamaná i z časopisů.
    mějte se Zmorkusovic

    OdpovědětVymazat
  6. Pavle já myslím že to není až tak velký problém chytit tyto pořady. Já mám zakoupenu pouze UPC základní řadu, a to si i ve svém skrovném důchodu mohu dovolit. Kor když mi ty programy pak udělají takovou radost.

    OdpovědětVymazat
  7. Okamžitá reakce, plně doporučuji a osobně bych přivítal. Už se mi míhají nějaké nápady. Urovnám a rozhodně přinesu

    OdpovědětVymazat
  8. Samozřejmě s nadšením bych takovýto pořad uvítala a kdybyste jej moderoval Vy Pavle, byla by to pro mně absolutní záruka kvality.

    OdpovědětVymazat
  9. Ráda koukám na videa Alys Fowler, ať už je to její série o tom, jak si udělala jedlou zahradu a nebo jen kratičké video s pěkným tipem, jak sázet cibuloviny, aby vypadaly přirozeně. Sledovat pořad o zahradničení (a ne jen kutilství) v češtině by bylo moc fajn. Musel by ale běžet nejlépe spíš v zimě, na jaře a v létě tráví zahradníci čas právě na zahradě, to já třeba moc na televizi nekoukám. Taky není jednoduchá role moderátora a vůbec vhodná osoba, osobnost. Například v tématech vaření jsem ráda četla články od Dity P., ale její pořad v televizi mne nenadchnul. Prostě mi tam neseděla.
    Osobně si myslím, že udělat pořad, který se opravdu dostane k zahradničícímu národu a zaujme, není jednoduché. Nejsem si jistá, zda by např. magazín "dnes jdeme sázet cibuloviny a příště si budeme povídat o kapradinách" třeba byl to pravé. A zda by na něj koukal můj děda, moje máma i moje tchýně. Když to srovnám s pořadem Alys Fowler, ten byl totiž koncipován jako "příběh" či "reality show", kdy si ona předělávala zahrádku do jiné podoby a prokládala to zajímavými tipy. Spolu s jejím kouzlem osobnosti z toho byl pořad, který dostal a nadchnul hodně lidí v mém okolí.

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem rozhodně pro a všemi deseti. Moc bych si přála, aby nějaký takový pořad vznikl! Vzhledem k chabé nabídce TV kanálů v naší vesnické kabelovce (ne všude jsou možnosti typu UPC) sháním informace, inspiraci a zkušenosti na internetu. U hobby pořadů v TV mi dost vadí product placement, hlavně teda takových věcí, jako je např.jistý totální herbicid, který WHO oficiálně podezřívá jako původce rakoviny a v TV s ním vesele lidi učí likvidovat plevel. Myslím, že příslušníci cílové skupiny těchto pořadů nemají takové plantáže, aby si nevystačili s klasickou neškodnou (a zdraví prospěšnou) metodou - motyka.

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím, že je to výborný nápad a byla bych nadšený divák. Něco podobného velice u nás chybí, v hobby pořadech nás sice učí stále dokola sázet semínka, ale konkretní rady a konkretních rostlinách se nedozvíme. Kéž by se to podařilo prosadit! Těším se.

    OdpovědětVymazat
  12. Moji milí (čtenáři),
    děkuji Vám za Vaše velmi podnětné názory. V tuto chvíli nemůžu z časových důvodů komentovat jednotlivé zprávy, ale velmi si jich vážím. Prolíná se v nich touha po poznání s krutou realitou dneška. Také si vážím toho, že jste se nebáli rozepsat. Ještě jednou Vám velmi děkuji, chtěl bych se k tomuto tématu příležitostně ještě vrátit.

    OdpovědětVymazat
  13. FB mi momentálně nejede, tak zareaguji tady. Jsem relativně mladá generace - 35 let a za tu radím - vykašlat se na televizi. Tanečky kolem té mašinerie vám vezmou strašně moc energie, kterou byste mohl věnovat mnohem účelněji a se stejným výsledkem.

    Mladá generace na televizi koukat nebude, mladá generace vás bude hledat na webu - ostatně je i praktičtější moci si pořad pustit, když já chci a ne když nějaký dramaturg píská. Zároveň máte na webu přímou odezvu a jste svým divákům blíž, můžete pružně reagovat na dotazy, náměty, nápady. Jste sám svým pánem, můžete podle potřeby dělat pořady kratší nebo delší. Proto jsou dneska tisíce kanálů youtuberů tak populární. Upřímně, mladí lidé se k zahrádkám začínají vracet, ale tak nějak neví jak. Generace jejich rodičů na to brzy nebude mít sílu, televizí ale oslovíte už jen tu generaci starší (nic proti nim, většina tu za podobný pořad horuje, ale pokud dokážou napsat příspěvek tady, zvládnou najít video na webu stejně dobře a vám ušetří nervy s aparátem televize).

    Když vidím v televizním pořadu krásný záhon osázený něčím, co neznám, tak se jen těžko dopátrám, co to bylo, v diskuzi pod sdíleným videem je ale nesrovnatelně víc možností jak se dopátrat informací a o to nejspíš jde vaší cílové skupině diváků. Nebude je zajímat obecné info, že jiřiny musí na zimu dovnitř, ale třeba budou chtít vědět, že v záhonu, který jste v daném díle tvořili, byla ta modrá kytka amsonie a že je dobré jí při sázení vyrýt ani ne tak hlubokou, jako spíš širokou jámu, by se její oddenkaté kořeny snadno dostaly do okolí a rostlina tak rychleji zahoustla a zmohutněla. To si z pouhého shlédnutí v televizi nezapamatují, na to je dobrý internet, a myslím, že takový pořad v češtině na něm prostor má.

    OdpovědětVymazat
  14. Hm, myslím, že paní Šumová má pravdu. Je mi 29 a na televizi v podstatě nekoukám, pořady z televize zásadně zkouším hledat na internetu, až o nich dozvím z blogů a článků (např. Váš tip na pořad o zahradách kolem světa). Moji rodiče ještě nejsou v důchodu a také se spíše podívají na internet někdy večer a ne v době, kdy jsou v práci, a nebo je hezky a jsou zrovna na zahradě. A do hlavního vysílacího času se zahrada nedostane, pokud z ní někdo nevytvoří realityshow. Takže asi opravdu televizí v dnešní době člověk nezasáhne tolik lidí.

    OdpovědětVymazat
  15. Milá Věro i Jitko,
    velmi Vám děkuji za vaše názory. Četl jsem poctivě a dvakrát - je v nich hodně logického a připouštím, že možná tyto postřehy budou cestou k cíli. Sám za sebe však cítím, že pro správnou věc je potřeba více lidí se zápalem, kteří pořadu (reportáži, videu) dají šmrnc, jak po zvukové i obrazové stránce. Takové to amatérské video by mohlo více ublížit, než pomoct. Ale možná existuje i cesta technické kvality a pravdivosti, která se pak uplatní na webu. Děkuji vám.

    OdpovědětVymazat
  16. Myslím, že záleží na tom, jaké budete mít kolegy. Máte už nějakou pověst a tak by se dal sehnat tým profesionálů, kteří natočí profesionální video, které by se na netu uchytilo a nepůsobilo roztříštěným upoceným dojmem a zároveň si uchováte jistou svobodu jak ve výběru témat, tak ve stopáži a granularitě zprostředkovaných informací. To je to, čeho se u běžné televize bojím nejvíc, že se to nakonec zvrhne v Loskutáka.

    OdpovědětVymazat
  17. Přístup na TV program Spektrum home jsme získali teprve nedávno a tak seriál o 80-ti evropských zahradách mi unikl. Ale od té doby sleduji Zahradníkův svět apod. Pořad o historii anglických zahrad mě úplně zasáhl – proč vlastně něco takového nenatáčíme u nás? Jak vidno z Vašeho blogu ten nápad není ojedinělý. Jsem také přesvědčena, že sledovanost by byla velká.

    V Anglii jsou pyšní na své dovozce cizokrajných rostlin, které v Anglii zdomácněly, ale naši zahradníci často ani netuší, že podobná banka rostlin byla i na Moravě v Lednici. I tam se svážely a shromažďovaly a dále množily a šlechtily rostliny přivezené z kde jakého koutu světa a šlechta si je tam pak kupovala pro výsadbu parků a zahrad u svých zámků. Česká republika je na zámky bohatá a mnohé z nich nabízí i zajímavé prohlídky přilehlých parků s velmi zajímavou historií. Např. v loni jsme při příležitosti Mezinárodního dne otevřených zahrad http://www.vikendotevrenychzahrad.cz/ navštívili Buchlovice. Procházka po parku byla s výkladem odborníka proč a jak park vznikl, jak zahradníci pracovali s perspektivou, jak a proč se přestavoval, prostě bylo to úžasné. O významnou přestavbu parku se zasloužil také jeden z majitelů (jméno už nevím) vlastně za trest. Podílel se na spiknutí proti císaři a ten mu jako trest (manželka se přimluvila) nařídil doživotní domácí vězení. A tak co s volným časem? Přestavěl park. V inventáři zámku je několik dochovaných obrazů původních výsadeb i fotografií, na kterých dnešní obrovské stromy jsou vysazovány. A to je jen jeden ze zámeckých parků v ČR. Jistě by vydal na hodinový pořad. Kolik že to máme zámeckých parků které stojí za shlédnutí? … Byl by to krásný seriál.
    Další nápad do tohoto vysílání, který by mohl zaujmout by bylo představování rostlin. Vím, že v knížkách a na internetu si každý najde co potřebuje, ale ucelené představení jednotlivých odrůd a skupin s návštěvou šlechtitelů, kteří se tím vším zabývají by mohlo být také velmi přínosné. Prostě taková školní detailní přednáška se živými exempláři na obrazovce. Miluji růže a tak se v nich už trochu orientuji. Ale nedávno jsem hledala něco o liliích a je to dost velký zmatek. Všichni doporučují sázet lilie na podzim, přitom na jaře na výstavišti v Kroměříži nabízeli spousty jejich obrovských cibulí.
    Ještě tak o atraktivních rostlinách toho najdete dost, ale jaké existují nádherné odrůdy jaterníků, kuklíků, orsejí, zápleváků, bohyšek a jiných „doprovodných“ rostlin, bez kterých by velké krásky neměly na záhonu ten správný šmrnc, jsem se dozvěděla z televize. Bohužel ne české a pro mnohé těžce dostupné.
    Tak to jen pro podporu Vaší ušlechtilé myšlenky. Pokročil nějak Váš záměr?
    Lucie

    P.S. Na to proč jsou pořady Na Spektrum Home až od 12-ti let, je třeba se zeptat dětí. Dcera (13 let) vůbec nezaváhala - no přece protože by je to nebavilo. Mezní hranici překročila a tak se docela ráda někdy dívá se mnou.

    OdpovědětVymazat
  18. Lenka Vlčková29. dubna 2017 v 4:52

    Dobrý den, tak jsme se konečně dočkali relevantního pořadu Ferdinandovy zahrady na ČT1. Co na pořad říkáte? Řekla bych, že je to první vlaštovka.. Konečně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Lenko, máte pravdu. Je to vlašťovka jak se patří. Odvážný a velmi chvályhodný počin ČT, pořad se mi moc líbí ajsem za něj moc vděčný. všem, kteří se na něm podílejí na dálku děkuji a moc fandím.

      Vymazat