Počet zobrazení stránky

středa 13. září 2017

Trvalková výsadba v Suchdole nad Lužnicí



Opět se vrátím na chvilku do jedné z dlouhých ulic v jihočeském Suchdole nad Lužnicí. Zde jsme minulý rok řešili a vlastně i vysazovali dlouhý, úzký pruh mezi chodníkem a komunikací. Jednou minimálně jsem už zveřejňoval, jak se situace vyvíjí a teď jsem vlastně znovu viděl, jak se daří těm několika druhům trvalek, které jsem do ulice vybral. 
efekt pozdního léta


Velmi mě potěšilo, že znovu a poměrně bohatě kvete Nepeta. 

Je to ale díky velmi pečlivé údržbě, kterou na místě provádí jedna šikovná a pracovitá paní z místních technických služeb. I když modrá barva šanty (to je ta Nepeta) je hezky vidět, vládu nad blížícím se podzimem převzali opakující se tóny červených barev, za které můžou zejména rozchodníky (Sedum ‘Matrona‘) a  částečně i podzimní astra (Aster dumosus ‘Jenny‘).  
efekt pozdního léta
Mimochodem, na obrázku níže je vidět jarní efekt ulice - tam modrá barva šanty (Nepeta) jednoznačně převažuje.
jarní efekt

Dále jsou v tomto prostoru vysazené ještě sápy (Phlomis russeliana) a třezalky (Hypericum ‘Magical Atraction‘). Sápy celkem dobře kvetly, ale jejich soukvětí byla poloviční proti normálu. Otázka je, jestli je to prostředím, nebo opravdu suchým a horkým létem. Ze všech druhů použitých v úzkém záhonku jsou asi nejslabším článkem právě třezalky. Daří se jim tam pouze průměrně a žádnou nadprůměrnou krásu nevytvořily. 
efekt pozdního léta

efekt pozdního léta

efekt pozdního léta


Hodnotit vlastní práci bych asi nejspíše neměl (kvůli objektivitě), ale neodpustím si poznámku, že vzhledem k extrémnímu počasí to ty rostliny zvládly letos perfektně. Děkuji tímto ještě jednou technickým službám v Suchdole nad Lužnicí, že se tak hezky o rostliny postaraly.

6 komentářů:

  1. Tak to je krásné!! Říčany v tomto směru také nejsou pozadu. Jejich kruháče a závěsné koše s petunkami jsou každoročně nádherné.

    OdpovědětVymazat
  2. V centru Ostravy již několik let je u radnice taková výsadba, a když kolem jedu (jednou za uherský rok), tak se obdivuji tomu, že ty kytky tam rostou a kvetou za velkého provozu automobilů a ani lidé to neničí. A kruháče v Ostravě i okolí máme také hezky osázené. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  3. Elizo i Iwko - je skvělé číst, že je to hezké i na jiných místech. Je moc fajn, že květiny a lidé se vzájemně kultivují.Díky za vaše pozitivní komentáře.

    OdpovědětVymazat
  4. Opravdu skvělé, donutilo nás to zastavit a prohlédnout si z blízka. Všechny ty krásné záhony v Suchdole jsou Vaše práce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      Děkuji vám za milá slova. Vážim si jich hodně. Všechny záhony v Suchdole jsem nedělal. Jenom ty novější - u kina (s výjimkou jednoho, ten je na soukromém pozemku a vypadá úplně jinak), vzádu za radnicí, u cukrárny, u Spořitelny a jeden záhon mezi cukrárnou a Spořitelnou.No a potom ten dlouhý úzký záhon u silnice, ke kterému se váže i tento článek.

      Vymazat
  5. Vypadá to pěkně, když je kolem chodníků záhon s květinami. Já jsem taky chtěla kolem chodníků na zahradě vysázet květiny, ale manželovi se to nelíbilo, tak jsem dala alespoň do chodníku rozchodníky. Chtěl mít plynule napojený trávník na chodník, takže i koupil neviditelné obrubníky , které přechod z trávníku na chodník nijak nenarušují.

    OdpovědětVymazat