Počet zobrazení stránky

sobota 21. března 2020

Zahradničení (ať) je sport

Tento fejetonek není úplně čerstvý, ale ani úplně starý. Vznikl v únoru (2020) - ještě v době před karanténou, v čase, kdy se na internetu hlasovalo o strom roku. To je důležité dodat, abyste všichni pochopili časové souvislosti. Jedním z důležitých aktérů tohoto fejetonku je i sportovní kanál České televize. To, že teď nemá co vysílat, je logickým důsledkem situace, která nastala. Dalo by se to ale velmi snadno  změnit. Stačilo by jediné - řídit se mojí radou😏. Všechno důležité najdete ve fejetonku.



Už jsem to jednou psal, takže možná budete mít pocit, že se opakuji. Bylo to takové úsměvné zamyšlení, ale po čase se k tomuto názoru opět vracím. Lehce zmoudřelý, poučený životem a hlavně přesvědčený o tom, že zahradničení by mělo být zapsáno mezi sportovní disciplíny. Mám k tomu několik důvodů.

Než jsem se pustil do této trochu riskantní úvahy, hledal jsem pár informací o tom, co ten sport vlastně je. Podle všeho se jedná o fyzickou aktivitu, která může být jak organizovaná, tak spontánní. Měla by mít svoje pravidla a měla by bavit jak samotné hráče, tak někdy i diváky. Cílem sportu je dosáhnout vítězství, či alespoň remízu. To ale nemusí platit absolutně, alespoň tak usuzuji z toho, kolik lidí jezdí na kole, běžkách či bruslích. Pakliže jezdí rekreačně, nemusí vítězit, bohatě jim stačí, že sportují. Dokonce existují i sporty, jejichž výsledky nejde objektivně změřit. O umístění sportovců potom rozhoduje umělecký dojem a pocit rozhodčího. Takových sportů není málo – třeba akvabely, skoky do vody nebo krasobruslení.  I zahradníci mají taková odvětví – jako příklad ať poslouží floristika, neboli aranžování květin. Splňuje všechny požadavky na sport uvedené výše. Také jsem se při pozorném čtení dozvěděl, že přirozenou součástí mnoha sportů je sázení. Možná si to původní sportovní svazy ještě nestihli plně uvědomit, ale sázení je i silnou stránkou zahradnického odvětví. Je to další důkaz toho, že i my, zahradníci, jsme součástí velké sportovní komunity.

Kdyby bylo zahradničení doopravdy zapsáno do bohaté knihy sportovních odvětví, nikomu by to neublížilo a mnoha lidem, ale i institucím by to značně pomohlo. Školy by v rámci tělocviku mohly učit techniku rytí či hrabání. Členská základna sportovních svazů by se skokově rozrostla, statistické tabulky by se rozšířily o tisícovky fyzicky aktivních občanů, na sportovní dotace by dosáhli i lidé, kteří si své moštování a destilování museli doteď platit ze svého. 

Zajásal by určitě i náš jediný sportovní televizní kanál. Jistě jste si všimli, že když se některé atraktivní sporty přesunuly do placeného prostoru, sportovní kanál naší veřejnoprávní televize někdy nemá moc co vysílat. Došlo to až tak daleko, že televize před pár dny odvysílala reportáž z atletického mini mítinku ve skoku vysokém, který se konal za účasti několika evropských děvčat v jakémsi brněnském obchodním centru. O nedostatku sportovně televizních příležitostí se pozorný divák může přesvědčovat neustále – třeba sledováním záznamů z hokejových mistrovství světa, kde spolu urputné boje sváděli sovětští a českoslovenští hokejisté v  osmdesátých letech minulého století, či koukáním na sportovní zprávy staré 25 let. Je ale zcela přirozené, že občas vznikají v programu díry, které se těžko vyplňují. I proto by mělo být zahradničení uznané jako sport. Vždy, když by taková situace nastala, mohla by televize vysílat nějaký pěkný zahradnický pořad. Bylo by to určitě sportovnější, než záznam utkání v pokru.

Zdá se vám trochu podivínské přirovnávat zahradníky k sportovcům? Za dobrý příklad může posloužit desetiboj. Desetibojaři i zahradníci jsou na tom zcela stejně. I zahradníci mají mnoho disciplín, které musí zvládnout. Některé je baví a jiné prostě musí. Možná by někdo mohl namítnout, že ta soutěživost je u zahradníků trochu pozadu ve srovnání s jinými sporty. To je ale jenom zdání. Podívejte se třeba na různé výstavy, většinou z nich vycházejí vítězové různých formátů – zahradníci, kterým se povedlo vypěstovat jablko roku, největší tykev, či nejjemnější Chardonay. Je pravda, že sjezd s kolečkem plným hnoje po upravené trati zatím nikdo nevymyslel. Kdyby se tak ovšem stalo, nebylo by to o nic pošetilejší, než se navléknout do aerodynamické kombinézy, lehnout si břichem na prkno a hlavou dopředu se spustit v ledovém korytě do cíle naplněného molitanovými matracemi.
Soutěživost přímo sportovní můžeme pozorovat i v těchto dnech. Na internetu probíhá soutěž o nejkrásnější evropský strom roku. Původně jsem to chápal tak, že ze 16 nominovaných stromů mají uživatelé internetu vybrat 1 nejkrásnější. Později jsem ale pochopil, že celá akce více připomíná sport, kde se více než krása stromu projevuje národní hrdost, vlastenectví a fandění našim. Alespoň tak to vypadá v internetovém prostředí, kde dochází k hecování, povzbuzování a podporování našeho českého stromu. Tímto děkuji mé kolegyni Janě, která místo mávání vlaječkou napsala ve věci české borovice všem jasné poselství -  Krůtibrko, tak hlasujte všichni, ne? Sice stále nevím, jestli svůj hlas nakonec pošlu české borovici, polskému bezu, či jedlému kaštanu z Portugalska, zato mám v jedné věci zcela jasno. Ať se vám to líbí, nebo ne - zahradničení je sport.

Žádné komentáře:

Okomentovat