Počet zobrazení stránky

pátek 19. října 2012

Barvy podzimu na užitkové zahradě

Sledujte také náš další zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Úžasné proměny podzimní přírody a neuvěřitelné hry barev v těchto dnech fascinují snad každého, kdo má v sobě alespoň špetku citu a schopnosti vnímat krásu kolem sebe. Podzimní efekty jsou sice pomíjivé jak barva letní duhy, zato jsou tak silné, že způsobují vlny  emocí a nadšení. U nás zahradníků platí nepsané pravidlo, že na krásy podzimu musíme často myslet už mnohem dříve. Když zahradu zakládáme, musíme držet v patrnosti nejenom to, jak rostliny budou velké či jak pokvetou. Musíme včas a s náskokem myslet dopředu, třeba mimo jiného i na podzim. Na to abychom používali takové rostliny, které se před zimním spánkem ještě naposledy předvedou v barevném šatu. Na okrasných zahradách si podzimu můžeme, ale také nemusíme užít. Záleží na tom, jaké rostliny tuto zahradu tvoří. Milovníci tují a věčně zelených rostlin si nejspíše musí o podzimu jenom něco přečíst v novinách. Za barvami podzimu vás zvu na malou exkurzi do jedné mini mini zahrádečky. Má zhruba jeden ar a spojuje rekreaci s prací. Je to užitková, ale tím pádem i rekreační zahrada. To proto, že pěstitelství je pro někoho vlastně formou rekreace.
Než vejdeme na návštěvu, slušně zaklepeme na branku. Jeden ar malá zahrádka se nachází až za ní.



Jak jsem v úvodu naznačil, v docela dobré symbióze se zde potkává duch užitkový s duchem ozdobným. Pěstování kuchynských rostlin tu sice má prioritu, ale také je důležité, aby tu bylo hezky.
Na stometrové zahrádce se kromě jiného nachází i malá teráska, nad níž se rozpíná dominantní listnatý strom. Je to zelkova, jejíž listy jsou během vegetace čistě zelené. Na podzim se ale zbarví do oranžových až červených odstínů.
Kromě rostlin se tu nachází i různé jiné drobnosti. Nezbytná je třeba nádrž na dešťovou vodu, i kousek plotu, který sice zdánlivě vede odnikud nikam, ale jinak docela funkčně ooděluje zeleninovou zahradu od části účelově zcela odlišné Jo, a hodiny tu také nesmí chybět - aby pracovní pauzy nebyly  příliš dlouhé. Že je to všechno v modrých tónech, to s podzimem ale vážně nesouvisí.
Modré jsou i vyvýšené záhony. Roste v nich ještě zimní pórek, který bude po ruce celou zimu.
I kadeřávek vydrží na zahradě až do zimy. A jeho barva je vlastně také lehce do modra.
Díky velmi příznivému počasí ještě stále na zahrádce kvetou krásenky a nad nimi vlevo nahoře na svoji jemnou krásu upozorňují roztančená soukvětí fenyklu.

A po krátké exkurzi užitkovou zahrádku musíme nakonec přeci jenom opustit. Zvenku ji lemuje živý plot z habrů (vlevo). Červený strom uprostřed fotografie náleží do skupiny třešní. S trochou nadsázky by se dalo říct, že vzdáleně patří k sakurám. Celým jménem je to Prunus incisa 'Ko-Jou-No-Mai'. V létě je zelená, ale na podzim se také převléká do barevnějšího. Bez ohledu na roční období ji ale milují drobní ptáci, kterým skýtá bezpečné útočiště plné drobných a neprostupných větviček.
Děkuji vám za návštěvu a přeji vám příjemnější a veselejší život s rostlinami.


20 komentářů:

  1. Moc Vás zdravím,
    nádherná procházka. Podzim miluji, letos je obzvlášť úžasný. Jak je teplé počasí, všechno se pomalinku vybarvuje a každý den, je tak na zahradě jiný. Letos snad poprvé co jsme ve svém, jsou i bohyšky nádherné, tolik barev, tedy jen ty na dvoře, pač na zahradě, už vše několikrát přemrzlo. Také růže nádherně kvetou a ty javory......no mohla bych toho jmenovat asi spoustu, jé a nesmím zapomenout, že letos je nejkrásnější přísavník...
    Přeji krásný podzim Zmorkusovic

    OdpovědětVymazat
  2. Pavle, je to skutečně pastva pro oči. Podzim přežívám jen a jen kvůli téhle kráse a přehlídce barev. Jinak tohle období vůbec nemám ráda. Zvláště miluji červené a oranžové odstíny listů. V tomto ohledu je i kanadská borůvka podzimní princezna, nemůžu se na její barvy vynadívat. Jinak jsem si ale zahradu kvůli barvám podzimu zaplevelila zahradu škumpou a brslenem - kvůli té podzimní kráse nelituju, ale celou sezonu s nimi statečně bojuju, aby mě nepřerostly a neudělaly mi ze zahrady škumpový háj s podrostem z brslenového křoví :-)

    Třešeň na fotografii je skutečně krásná, mě ale padl do oka strom s rudým listím v pozadí za posezením. Moc mi tu moji škumpu připomíná, ale tady nějak nedokážu rozpoznat, co je to za druh dřeviny.

    Nemáme tu čest projít se po zahradě zahradníka Pavla? Zahrada mi připadá povědomá.

    Hezké slunečné podzimní dny!

    OdpovědětVymazat
  3. Letos je to všechno opožděné, a u nás, ač jsme v mrazivé kotlince, stále spíše zelené. Tak jsem také něco zmáčkla, a jdu si s tím pohrát na moji stránku. Co ale myslím letos bude : VELIKÁ ZIMA. Proč si to myslím, no to až u mně! Zdravím.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za vaše návštěvy i zajímavé postřehy z průběhu letošního podzimu. Velmi souhlasím mimo jiné i s tím, že letos se ve výjimečných barvách předvádějí i hosty, opravdu jejich vybarvení je letos velmi syté.

    Ještě se na okamih vrátím k ústřednímu stromu v pozadí za sezením, na který se ptala Vlaďka. Tento krasavec, nebo spíše krasavice se jmenuje Zelkova serrata, je to strom z čeledi jilmovitých. Máme na zahradě hned dva (tím také potvrzuji Vlaďkino domnění, že se jedná o naši zahradu), oba rostou výborně. Škoda, je to u nás trochu zapovězený strom. Není moc známý a jenom výjimečně se dá koupit. Přitom na menší zahradu je alespoň podle mého názoru velmi vhodný.

    Všem, co jste mi tu nechali váš komentář moc děkuji a úplně všem, co si tady čtou tak také přeji krásný a pohodový podzim.

    OdpovědětVymazat
  5. Pavle, děkuju za nádhernou procházku touto překrásnou zahradou, zase jsem o něco chytřejší, nejvíce mě zaujala ta fotka s posezením, zelkovu jsem vážně neznala, budu se po ní muset poohlédnout............Marki

    OdpovědětVymazat
  6. Taky mi byla zahrada povědomá ;), máte to tam moc hezké. Letos je barevný podzim opravdu vydařený, aspoň ta předzvěst zimy není tak náhlá. Moc zdravíme.

    OdpovědětVymazat
  7. Mně sice zahrada povědomá není, Pavle, ale procházku po ní jsem si krásně užila. Máš ji zajímavě a účelně řešenou, i když modrá barva mi v zahradě připadá dost zvláštní, ale na druhou stranu, proč ne? Jak vidím, fotil jsi v lehké mlze.
    Na rozdíl od některých lidí mám podzim ze všech ročních období nejraději. Příroda hýří barvami, nebe bývá nádherně modré, pokud tedy není zamračeno, a vzduch je takový svěží. Moc se mi líbí i podzimní mlhy, fotky s nimi vypadají zajímavě. Vyzkoušela jsem si to zrovna včera ráno.
    Zdravím tě a přeji krásný zahradnický podzim! :-) Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Pavle moc Vás zdravím, mohl by jste mi prosím něco bližšího písnout k okrasné jabloni, která dělá svými mini jablíčky parádu celou zimu. Mám v plánu si ji pořídit. A ještě jsem si všimla, že máte úplně stejné sezení jako my. Mějte se Zmorkusovic

    OdpovědětVymazat
  9. Krásná zahrádka,která potvrzuje že i na malé ploše se dá skvěle skloubit okrasná funkce s užitkovou. Mám takové zahrady ráda, asi proto, že ta naše je veliká, plná stromů, které mi jen přidělávají na podzim práci a kterou díky nemocné páteři moc nezvládám stíhat. Kdyby bylo na mě, tak je vyměním spíše za jehličnany a ozdobné trávy které mám tak ráda....Stále se snažím vymyslet jak jí udělat pokud možno co nejméně "údržbovou" když už jí nejde udělat "bezúdržbovou" . Jinak opravdu si užívám focení letošních nádherně barevných javorů, které tady všude okolo nás jsou a svítí a hrají nádhernými odstíny.

    OdpovědětVymazat
  10. Krásná zahrádka,která potvrzuje že i na malé ploše se dá skvěle skloubit okrasná funkce s užitkovou. Mám takové zahrady ráda, asi proto, že ta naše je veliká, plná stromů, které mi jen přidělávají na podzim práci a kterou díky nemocné páteři moc nezvládám stíhat. Kdyby bylo na mě, tak je vyměním spíše za jehličnany a ozdobné trávy které mám tak ráda....Stále se snažím vymyslet jak jí udělat pokud možno co nejméně "údržbovou" když už jí nejde udělat "bezúdržbovou" . Jinak opravdu si užívám focení letošních nádherně barevných javorů, které tady všude okolo nás jsou a svítí a hrají nádhernými odstíny.

    OdpovědětVymazat
  11. Děvčata, děkuji vám všem za milou návštěvu na miniaturní užitkové zahrádce. Vaše postřehy mě těší a mám radost, že se vám exkurze převážně líbila. Hanka to vystihla velmi přesně, lehká mlha mi pro focení zahrad připadá velmi příznivá. Tuto atmosféru mám pro focení moc rád, nikde nejsou žádné stíny, fotky mají náladu a návraty do teplého domova jsou o hodně krásnější. Od Zmorkusovic mám speciální úkol napsat pár dobrých rad k orasným jabloním. To je pomalu úkol na knihu, ale jestli to mám velmi velmi zkrátit, tak musím začít trochu nepříjemnou pravdou. Plody jabloní jenom málokdy vydrží hezké na stromě déle než do prosince. To zvládnou některé odrůdy od Malus baccata. Její jablíčka však nemají typicky jablíčkový vzhled. Trochu připomínají třešínky, které vyrůstají z dlouhých stopek. Ale na půvabu jim to nijak neubírá. Na pomyslném řebříčku popularity u mě vítězí na plné čáře odrůda Evereste. Je to odrůda původem z Francie, která velmi bohatě kvete (jakože připomíná zasněžený Mount Everest), tvoří oranžové až červená jablíčka, která na stromku vydrží obvykle do konce listopadu až začátku prosince. je to rezistentí odrůda s výborným zdravotním stavem, navíc na podzim se ještě barví do žlutě oranžových odstínů. No je prostě skvělá!
    Takže ještě jednou díky M.A.R.K.I., brabi, Hance, Zmorkusovic i VendyW za zastavení a komentář.Pavel

    OdpovědětVymazat
  12. Pavle moc děkuji i za návštěvu u mě, za postřehy k jabloním také moc děkuji, moc se mi líbí a určitě se u nás brzy objeví.
    Co se týká polokoulí, já je celoročně dělám už leta, jsou velice oblíbené, tu můžete mrknout http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3555150. Tyto poslední jsou vánoční novinka, každý rok toho spousty vymýšlím, pač zákazníků v netrpělivém očekávání novinek je hodně....
    Miluji koule, mám jich všude požehnaně, ale tyto vánoční půlkoule se dají krásně naskládat do sebe a snadno uklidit, oproti koulím, tedy pokud to někdo nenechá celoročně venku, což zase proč ne.
    Tu je odkaz na mé druhé stránky http://www.mimibazar.cz/rodinne_fotografie.php?strana=1&typ=1&album=115220 kde je keramičení, moje práce moje hobby....
    Mějte se a díky za vše Zmorkusovic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, podíval jsem se na Vaše druhé webovky a musím s úctou smeknout. Byl jsem ale velmi rychlý a podíval jsem se jenom na několik stránek z obsáhlé galérie. I tak jsem ale mezi Vaší keramikou objevil několik moc hezkých věcí, které si na zahradě dokážu velmi snadno představit. Budu se tam muset vrátit s větším klidem a podívat se podrobněji. Máte krásné výrobky! P.

      Vymazat
  13. Pavel, túto záhradku si pamätám z Flóry, schválne som si ju znova nalistovala... Veľmi pekná a tie ohraničené záhony sú perfektné, aj my si už konečne musíme také spraviť. Je drevo od pôdy niečím izolované, alebo nie? Škoda, že takýchto pekných príkladov nie je v tlači a na internete oveľa viac, ľudia hromžia, že v supermarketoch je hnilá zelenina bez chuti, ale sami si pestujú tuje a nejedlé rastliny. Pritom spústa druhov je nenáročných. L

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lusi, díky za návštěvu i velmi pozitivní komentář. Ohraničení záhonů je jedna z nejlepších věcí technického charakteru, která může užitkovou zahrádku potkat. A ještě lepší je to v situaci, když se kolem záhonů udělají zpevněné chodníčky, aby se majiteli zahrádky na ní chtělo vstoupit i v horším počasí či po dešti. Ale zpevněné chodníčky by měly být položeny jenom do štěrku či písku - žádná malta - aby voda mohla vždycky vsáknout do půdy a neodtékala ze zahrádky pryč. Je to dost pracné a stojí to navíc i nějakou korunu, ale rozhodně se to vyplatí. V našem případě nízké záhony nejsou od půdy nijak izolované, čímž dřevo samozřejmě trpí. Ale na naší malé ploše s tím prostě počítáme, že občas budeme muset nějaké desky vyměnit za nové. U dvou vysokých vyvýšených záhonů (modré barvy) máme udělanou izolaci ze stavební nopové fólie, ale udělali jsme při tom jednu drobnou chybu. Snad se k tomu někdy později vrátím na tomto blogu, abych vše vysvětlil. Teď tvoříme jednu užitkovou zahrádku u velmi velmi osvícených lidí, takže snad budu mít nějaký materiál, který poslouží jako instruktážní pro každého, kdo se bude chtít vydat stejnou cestou. Ještě jednou moc děkuji za návštěvu a pozitvní názory. Užitkové zahrádky to potřebují.P.

      Vymazat
    2. Pavel, vďaka za odpoveď. V pražskej botanickej záhrade majú záhony z prútia a vyložené sú tenkou textíliou, aj to je dobrý nápad.
      Drevený kompostér sme postavili na zapustené deravé klinkerové tehly, ešte musíme spraviť aj záhony, pretože mi tam tráva stále prerastá. Ale to bude nejaké iné riešenie, pretože by sme sa nedoplatili. Chodníčky sa mi tiež páčia a cement by sme pod ne samozrejme nedali, ale neškodí to pripomenúť.
      Práve dnes mi prišla nová Flóra s užitočnými radami o zazimovaní rastlín ;-) L.

      Vymazat
  14. Krásné zákoutí. Na jeden ar je to moc povedená zahrada, která na mě působí velmi inspirativně... Pro svou práci hledám často inspiraci právě v přírodě a i když žiji ve městě, začínám uvažovat o pronájmu malé parcely v nějaké zahrádkářské kolonii... Dám si tam taky bránu, okolo plotu thuje a velmi se mi líbí zátiší s modrou barvou, takže nějaké posezení možná malou šopu... Moc se mi líbí vaše práce, takže o inspiraci při budování své vlastní oázy nebudu mít nouzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Vám pane Milane za Vaše milá slova. Držím palce v úsilí najít si nějakou zahrádku a tvořit si ji v duchu vlastních představ. Velmi to přeji každému, je to nesmírně pozitivní činnost.

      Vymazat
  15. Jej, to je krásne. Kiežby aj náš kúsok záhrady raz vyzeral aspoň sčasti tak pekne. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den, Vaše zahrada mě nadchla. Je pro mě inspirací. Projížděla na internetu na těchto webových stránkáchtady jsem objevila pár kousků, které by mohly se mi hodil do zahrady. Ale nemám s těmito stránkami zkušenost, máte-li někdo z Vás zkušenost, poraďte. Z pozdravem. T

    OdpovědětVymazat