Počet zobrazení stránky

sobota 28. září 2013

Odvážné experimenty s barvou

Při psaní tohoto článku jsem byl chvíli na pochybách, jestli patří na tento blog, nebo spíše na náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.cz
Všechny obrázky pochází totiž z jediného místa v Holandsku - z ukázkových zahrad v Appelternu - takže se vlastně jedná trochu i o příspěvek cestovatelský. Více než na místo samotné se ale nyní podíváme na hry s různými druhy barev. A nepůjde jen o rostliny, ale ve velké míře o tzv. doplňkové materiály.

Je celkem možné, že někoho z vás trochu pozlobím a že se mnou nemusíte souhlasit. Ale takový už je náš obor - subjektivní až hrůza. Neexistují zde striktní pravidla, které by řešily, co je hezké a co nikoliv. Takže jedna věc někoho potěší a stejná věc jiného pohorší. Pro tento příspěvek jsem se rozhodl proto, že když v mé práci dojde řeč na trochu jiné barvy, než jsme běžně zvyklí, u mnoha mých zákazníků to vyvolává rozpaky a nejistotu. Přitom experimentování s barvami a drobet dětské hravosti může relativně snadno velmi výrazně změnit tvář zahrady. Podívejme se spolu na několik příkladů, které se mi zdají zajímavé.

Tak schválně, jak byste zareagovali, kdybyste v nějakém pěkném obchodě potkali tento křiklavě vyvedený květináč? Samotná nádoba působí lehce - no jak to slušně říct - tak trochu extravagantně. Ale ve spojení s růžově a fialově kvetoucími balkonovými rostlinami vzniká zajímavý celek.
Podobných příkladů zde  najdeme mnohem více.

U květináčů ještě na chvíli zůstaneme. Podívejme se na další barevnou kombinaci vytvořenou ve stále modernějším stylu tón v tónu.
Není pochyb o tom, že hlavní roli zde hraje prolínání různých tónů zelené barvy. Zdánlivě bláznivá křiklavě zelená barva ve společnosti s dobře zvolenými rostlinami už nepůsobí nijak divně. Jistě, na chalupu v Krkonoších se podobné květináče asi nehodí, ale určitě by se našlo dost příležitostí, kdyby podobné kombinace rostlin vysazených do extravagantních květináčů mohly vypadat přiměřeně a moderně.
Tvůrcům ukázkových zahrad v Appelternu určitě odvaha nechybí. Museli ji mít alespoň trochu, aby pro zahradní můstek zvolili poměrně výraznou modrou  barvu. Ale podívejte se na to, jak modrá barva elegantně ladí s červenými vrcholky trávy Imperata cylindrica 'Red Baron'. Barevný efekt je ještě o to silnější, že v pozadí se stejná tráva opakuje. Nevím jak vám, ale mě se tato kombinace velmi líbí.
U modré barvy ještě na chvilku zůstaneme, jenom červený odstín vyměníme za růžový.
Z modrého můstku se nám modrá barva dostala na modrý plot. Na jeho pozadí skvěle vyniknou i tak obyčejné rostliny jako kyprej či podzimní rozchodníky. Barva květů ladí dokonce i s barvou dlažby. Zkuste si ale představit, že místo dřevěného plotu by na stejném místě byl plot drátěný, průsvitný a za ním neuklizený dvorek nepořádného souseda. Podobnou siituaci by už nezachránily ani ty nejlepší květiny světa.
 Drobné zahradní stavby opatřujeme obvykle lazurou v konzervativních odstínech. Ale i v této kategorii je možné trochu experimentovat a místo pesimistického palisandru lze použít nějakou optimistickou a teplou barvu. Ta prosvítí zahradu i v obdobích, kdy barvy květin ještě, či už, prostě nejsou k mání.

No a nakonec se rozloučíme pohledem na opravdu neobvyklou věc.
Je to jenom lehký důkaz, že jsme byli na návštěvě opravdu v Nizozemí. Zahrady Appelternu nabízejí mnoho krásných i zajímavých zákoutí. Pokud byste se chtěli podívat na celou sadu zajímavých ukázkových zahrad (i bez pastelových barev) dovoluji si vás pozvat na přednášku Zahrady Appelternu, která se uskuteční 24.10.2013 o 18.00 hod. v loutkovém sále Kulturního domu v Trhových Svinech. Pokud je to pro vás moc daleko, věřím, že se potkáme alespoň na stránkách tohoto blogu. Nebo možná i ve vašem městě, v zimním období by to mohlo být docela fajn.


8 komentářů:

  1. Pavle, krásné fotografie i repotráž ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  2. Pavle, líbí se mi vše . Ono je to opravdu o tom, že vše co je zde řečeno a ukázáno musí umět člověk sladit s domem i okolím. Někdy bohužel je vidět spíše to neestetické cítění. To je stejné, jako když já chodím kolem jednoho domu na který dali křiklavě žlutozelenou fasádu a kombinace zářivě bílých kamínků a barevné kůry můj zrak spíše odvrací. Jim se to asi líbí, ale kdo má trochu cítění barev a estetiky, tak katastrofa. Krásný víkend Věra

    OdpovědětVymazat
  3. Pane Pavle, jsem nadšená Vašimi fotkami a komentáři! Těším se na pokračování....
    Hezké podzimní dny, Maru

    OdpovědětVymazat
  4. Príroda je krásna farebná, tak prečo to nevyužiť. Veľmi sa mi to páči.&Lenka

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji vám všem za vaše názory a nové lidičky vítám na návštěvě tohoto blogu. Mimochodem, moc mě to těší. Věrka to napsala trefně, i já tvrdím, že umění není v odvaze ty barvy použít, ale použít je správně, v souladu s okolím. Barevné domky v křiklavých odstínech žel nejsou až tak vzácné, ale barvené štěpky (alias mulčovací kůra) podle mého vkusu nikdy nemohou vypadat hezky. Zvláště proto, že z prostředku se stává účel a právě barevnost štěpky se stává pozorovatelsky důležitější, než rostliny rostoucí nad ní. A tím se popírají všechny rozumné principy zahradničení. Někdy se dokonce stane, že majiteli zahrady ty barevné mulče tak učarují, že už ani necítí potřebu na místo vysázet rostliny.
    Takže Marki, Věrko,Maru i Lenko - děkuji vám, že vám stálo zato napsat pár vašich postřehů.

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavý článek. Barvy kolem nás jsou velice důležité a hodně vypoví, no a lidi jsou různí, že. Já jsem schopná přesázet polovinu zahrady, aby rostliny ladily, jak to cítím. Barevné květináče, můstek, žlutá kolečka, moc hezké :)

    OdpovědětVymazat
  7. Řekla bych, že jsou to zdařilé experimenty, Pavle. Líbí se mi všechny, barvy jsou pěkně sladěné. Pro něco takového musí mít člověk cit, aby to nepůsobilo násilně nebo kýčovitě. Ty dřeváčky na poslední fotce jsou kouzelné, aspoň doufám, že jsou to dřeváčky a ne nějaké umělohmotné napodobeniny! ;-) Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Perfektní reportáž i fotky, ten zahradní domek mi připomíná náš výtvor, použili jsme kontejner :)

    OdpovědětVymazat