Počet zobrazení stránky

středa 11. září 2013

Zahrada roku - čestné uznání

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.com

Každým rokem probíhá po celém uzemí České republiky celostátní soutěž Zahrada roku. Organizuje ji Svaz zakládání a údržby zeleně. Do letošního ročníku soutěže jsem přihlásil  jedno naše dílko, které jsem ještě před časem pojmenoval jako Zahrada magického kruhu. Tato zahrada byla oceněna Čestným uznáním, takže si dovoluju podělit se s vámi o tuto radost a zároveň vám ukázat, jak a proč vlastně magický kruh vznikal. A také přidám několik postřehů a úvah.

 Tak to je ona, Zahrada magického kruhu. Možná by bylo spravedlivější mluvit o ní jako o zahrádce.

Než se ale na zahradu spolu podíváme trochu podrobněji, trochu odbočím. V posledních letech se při hodnocení nejlepších děl dost výrazně prosazuje fenomén síly peněz. Tam, kde jsou finance v dostatečných objemech, realizují se obrovská díla, často velmi honosná. Tyto zahrady pak klepou na dveře soutěže a vskutku velmi úspěšně se zde i umístňují. Nic proti tomu, ale tento trend tak trochu odsouvá stranou zahrady obyčejných lidí, které mohou být stejně, nebo dokonce i více zajímavé, než velkolepé a honosné zahrady. I s tímto vědomím, jsem dílo naší malé rodinné živnosti přihlásil do soutěže v konkurenci s vyhlášenými ateliéry zahradní tvorby a velkých zahradnických společností. I když stupínky určené pro vítěze zůstaly pro nás uzavřeny, jsem nesmírně rád, že se mi povedlo poslat naději i malým zahradám a jejich obyčejným majitelům, kteří každý den odcházejí za svým zaměstnáním či živností. Ta naděje souvisí s mým odkazem, který je zcela jasný - nemusíte patřit do řebříčku nejúspěšnějších, i tak ale můžete najít štěstí a radost na zahradě, která bude vytvořena s láskou, s citem a odpovědně.
Oficiální zpráva  uveřejněná na stránkách Svazu zakládání a údržby zeleně popisuje Zahradu magického kruhu takto:

" Čestné uznání
za použití neotřelého sortimentu rostlin a jejich kompozici
Dílo: Zahrada magického kruhu - Borovany
Autor projektu: Ing. Pavel Chlouba
Zhotovitel: Ing. Pavel Chlouba
Zahrada je umístěna v mírném svahu v klidné zóně rodinných domů. Je orientovaná k jihu, takže v horkých letních dnech sem sluníčko neúprosně svítí po celý den. Vnitřní zahrady se čtvercovým půdorysem zabírá plochu 200 m ², další menší plocha se nachází už za plotem a je také trochu součástí veřejné zeleně. Základem celé rekonstrukce zahrady bylo výrazné omezení trávníku, což mělo jednak snížit náročnost na údržbu, ale především umožnit výsadbu dalších zajímavých rostlin.  Zajímavou se ukázala možnost vytvořit na zahradě centrální zatravněnou kruhovou plochu – zbylý nový prostor pak mohl být využít k zcela novým výsadbám. Nespornou výhodou tohoto řešení bylo, že nejhodnotnější stávající dřeviny se staly součástí nové zahrady. Díky tomu vypadala zahrada i po ukončení rekonstrukce velmi přirozeně. Kromě nových rostlin na zahradě také přibyly nové vydlážděné plochy, které slouží jako pohodlný přístup na terasu nebo ke kompostu, případně jako zpevněný podklad pro novou lavičku. Velkou část nových rostlin tvořily dobře rostoucí trvalky, které se velmi rychle rozrostly. Náročnost na údržbu zahrady se zmenšením plochy trávníku klesla, užitná hodnota zahrady se ale výrazně zvětšila."
Pokud by vás zajímali i další informace zejména o vítězných dílech, můžete si je přečíst na svazových stránkách na adrese:
Ale abych vás příliš neobtěžoval informacemi, které vás nemusí až tak moc zajímat, budeme se konečně už věnovat zahradě samotné. Jsem s ní spojen už od roku 1999, kdy jsem ji poprvé navštívil.
Tenkrát vypadala takto:
Tenkrát bylo mým úkolem něco dosadit a přinést zahradě barvu a nějakou zajímavost. Prostor pro možné výsadby byl vymezený po obvodu zahrady.
V roce 2002 zahrada už vypadala takto:
Skluzavka už zmizela, ale pískoviště ještě stálo. V levé části zahrady rostou některé dřeviny, které se později staly součásti Zahrady magického kruhu. V této etapě ještě zahrada plnila své funkce dobře. Později se ale ukázalo, že sečení trávníku zabírá rodině moc času, při rozpálené dlažbě u jižně orientované terasy se trávníku nedařilo nijak dobře. Navíc na zahradě chyběl prostor na výsadbu nových rostlin, které se v lákavém sortimentu začaly více a více objevovat v zahradních centrech. Aby se rozšířila plocha na nové výsadby, musela zahrada nutně projít rekonstrukcí.
Rozhodnutí pro rekonstrukci padlo koncem zimy v roce 2010.
Díky téměř čtvercovému půdorysu zahrady bylo jednoduché namalovat do čtverce kružnici - a myšlenka Zahrady magického kruhu byla na světě. Proč se novým tvarem trávníku stala právě kružnice, by se dalo popisovat dlouze. Ke kružnici na zahradě se vyjádřil můj  kolega - zahradní architekt, který ji stručně, ale velmi trefně charakterizoval takto:

"Je to tvar velmi úsporný - největší možná plocha při nejmenším obvodu. Zároveň geometrický i přírodní, bez rovných hran a ostrých úhlů. V rozích takto vytyčených vznikají dobře kompozičně řešitelné záhony, umožňující bohatší osázení."

No a když byla na světě kružnice a půda už byla připravená, čekalo nás už jenom sázení. Hezky popořádku, podle připravených plánů, přesně tak, aby zahrada dostala na staré oblečení nové módní doplňky.
Krátce po ukončení všech prací, v květnu 2010 zahrada vypadala takto:

Všichni jsme byli v napětí, co se dál bude dít. Zahradu jsme na krátký čas opustili, ale věděli jsme, že za pár měsíců ji opět uvidíme.
Zahrada nás v září přivítala bujností a množstvím květů. Tam, kde trávník u dlažby nemohl kdysi vůbec růst, bujely bylinky v plné sílě, jakoby jim letní žár vléval do žil jenom novou životní energii.
A také jsme si vyšli na balkón, abychom se na zahradu podívali trochu z výšky.
Musím uznat, že za relativně krátkou dobu rostliny udělaly velké pokroky. Aby ne, vždyť byly skoro jak na jednotce intenzivní péče. 
Podívejte se ještě, máte li po tolika informacích ještě sílu, na pár dalších obrázků. Ze stejného balkónu, ale už v roce 2012, vypadala zahrada takto:
Něco málo zajímavého může zahrádka nabídnout i v zimním čase.

 Květen 2013.
Červen 2013.
Než se s vámi protentokrát rozloučím, ještě jednou se vrátím ke kolegovi, kterého jsem citoval před chvílí. Byl stejně jako já přítomen vyhlášení nejlepších zahrad ( a parků).
Krátce po vyhlášení cen jsem dostal od něj meil, ve kterém mimo jiné napsal: 

"Ale oceňuji i další aspekt. Říkal jsi pěkně, že je to šance pro "malé zahrady". Což evidentně znamená pro malé nejen velikostí, ale ve srovnání se všemi ostatními oceněnými zahradami také - či především - rozpočtem. Tam se jistě nenasypaly řádově miliony (ba možná desítky milionů).
To je prostě jiná váhová kategorie ..."

Děkuji Petře za ta slova. Znamenají mnoho nejenom pro mě, ale i pro majitele malých zahrad či každého normálního člověka, který se rozhodne do zahrady vložit  svoji pozitivní energii, aby si vybudoval pro život svoje vlastní, magické místo. Přesně tak tomu bylo i v tomto případě, za co posílám největší poděkování na jednotku intenzivní zahradnické péče přímo majitelům Zahrady magického kruhu.



7 komentářů:

  1. Pavle, nádhera .... překrásná zahrada ... gratuluju k ocenění, určitě si ho zasloužíte .... Marki

    OdpovědětVymazat
  2. Připojuji se ke gratulaci, zahrada je nádherná!

    OdpovědětVymazat
  3. Moc se mi líbí tato zahrada, povedla se vám.
    Tak nějak podobně se snažím osazovat naši zahradu, aby byly rostliny spokojené a já z nich mohla mít radost. Samozřejmě vím, že odborník by našel chyby na každém kroku, ale je mi to jedno, protože nám tady musí být dobře, ne odborníkovi. A koneckonců odborník v této zahradě s námi žije a velkoryse mi do ničeho nemluví, dokonce mi materiál taky kupuje, za což jsem mu vděčná. Často jsou k vidění na první pohled nádherné zahrady, ve kterých ale asi lidem nemůže být volně a hezky, bojí se něčeho dotknout a někam šlápnout, je to příliš umělé a nalinkované.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji vám všem za vaše komentáře, ale nejenom za ně. I hostům, kteří si jenom početli o Zahradě magického kruhu děkuji upřímně za zájem a návštěvu blogu.

    OdpovědětVymazat
  5. Pavle, sice mám velké zpoždění, ale blahopřeji k úspěchu! Zahrada je netradiční a moc krásná, práce dala spoustu, ovšem výsedek stojí za to! Na takové zahradě je potom radost pracovat i odpočívat. Něco podobného by se mi líbilo u nás, máme malou zahrádku, ale dalo by se s ní udělat ledacos zajímavého. Díky za inspiraci. :-) Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, zahrada mě nadchla. Nemohu na ní přestat myslet,něco takového bych také chtěla.
    Je možné se zeptat na skladbu rostlin a na kolik peněz vyšla ? Mám skoro podobný pozemek a velikou touhu to mít také tak krásné. Děkuji za inspiraci a případně za odpověď.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  7. Moc se mi to líbí, blahopřeji Vám i uživatelům zahrady, zdraví Olga Trčková

    OdpovědětVymazat