Počet zobrazení stránky

středa 16. října 2013

Podzim - čas výsadby jarních cibulovin

Sledujte také náš druhý zahradnický blog www.zahradniknacestach.blogspot.cz


Zajímavě kvetoucí druhy rostlin přinášejí do našich životů sice pomíjivé, ale nejkrásnější barvy jara. K těm nejhezčím patří cibuloviny, které s příchodem prvních teplých dnů vystřelují z půdy, jak filigránsky promyšlené a precizně naplánované salvy ohňostrojů. Čas jara je už jenom dobou sklizně podzimních nápadů a práce, protože jarní cibuloviny se vysazují ještě dlouho před tím, než vykvetou. Právě podzim je tím správným časem, kdy musíme na cibuloviny myslet. Ale nejenom myslet, také si musíme na zahradě trochu máknout, pokud si  chceme užít krásně barevné jaro.




Aby efekt provedené práce byl opravdu vysoký, nestačí ale cibulky jenom vysázet do správně připravené půdy. Důležité je také výsadbu pořádně naplánovat a vymyslet do posledního detailu. To bývá často mnohem těžší, než práci fyzicky provést. Na první pohled se může zdát, že je skoro jedno, jaké odrůdy cibulovin se vysadí na jedno místo, když jsou v podstatě všechny pěkné. Ale promyšleným výběrem druhů i odrůd můžeme ovlivnit, jaký charakter záhon vlastně bude mít. Můžou se na něm postupně střídat kvetoucí rostliny, nebo naopak všechnu sílu rostlin načasujeme do jediného období, ve kterém najednou zazáří v ohromující barevné kombinaci. Pro tyto situace je někdy dobré pozměnit některé zahrádkářské návyky. Často se totiž stává, že cibuloviny nakupujeme v bohatém sortimentu, ale v malých množstvích od jednotlivých odrůd. To obvykle vede sice k pestrosti barev, ale díky malému množství žádná z nich nemá šanci dobře vyniknout. Menší sortiment, ale větší počet kusů od jedné odrůdy dává naopak naději, že celkový efekt bude velmi působivý. Nyní vám ukážu pár  povedených kombinací, které jsou dílem opravdových zahradnických mistrů Až na poslední obrázek, všechny další pocházejí ze slavného nizozemského  parku Keukenhof.


Už předem bychom měli vědět, jestli chceme dosáhnout v barevnosti ostrých kontrastů, nebo radši upřednostníme střízlivé barevné kombinace podle pravidla tón v tónu. Toto rozhodnutí by mělo být první, nakupování by mělo nastat až poté. Je samozřejmé, že cibuloviny můžeme kombinovat s různými typy zahradních rostlin, výborné jsou zejména pozdě rašící druhy trvalek, nebo nízké druhy dřevin, které se každoročně udržují hlubokým, razantním řezem. V takových případech cibuloviny nemusíme vysazovat v příliš velkých počtech. Mnohem více velkorysosti ale budou vyžadovat záhony, ve kterých mají právě cibuloviny hrát hlavní a jedinou roli.


Působivou směs tmavě červené, oranžové a modré barvy tvoří plnokvěté odrůdy tulipánů ‘David Teniers‘  (purpurový) a ‘Willem van Oranje‘ (oranžový). V podrostu je doplňuje tmavě modrý modřenec – Muscari armeniacum.
Na kontrastní kombinaci barevných pruhů se v tomto případě podílejí modřenec – Muscari ‘Dark Eyes‘, narcis ‘Primeur‘ a tulipán ‘Madame Lefeber‘. Záhon je pohledově přístupný z jediné strany, proto jsou rostliny vybrány tak, aby v popředí byly nejnižší a vzadu ty největší.



Při kombinování tulipánů se nejčastěji volí příbuzné odrůdy z jedné skupiny. V tomto případě jsou to dvě plnokvěté odrůdy, které vykvétají ve stejnou dobu a dorůstají do stejné výšky. Bílé květy patří odrůdě ‘Mount Tacoma‘, fialové odrůdě ‘Royal Acres‘. 
 Všechny odrůdy této kombinace patří do skupiny tzv. Fosteriana hybridů. Dorůstají do výšky kolem 30 cm a poměrně dobře snášejí víceletý pobyt na jednom stanovišti. Bílé květy patří odrůdě ‘Purissima‘, žluté odrůdě ‘Candella‘, oranžové květy jsou od odrůdy ‘Orange Emperor‘.
  

Řebčíky se mohou vysazovat s celou řadou nižších cibulovin. Na fotografii je barevně velmi vyvážená kombinace bíle kvetoucího narcisu ‘Barret Browning‘ a řebčíku Frittilaria imperialis ‘Rubra Maxima‘.
 Kombinace bíle kvetoucí sasanky – Anemone blanda ‘White Splendour‘ a červeného hyacintu ‘Hollyhock‘ velmi důmyslně využívá efektu postupného nakvétání těchto dvou druhů. Sasanky kvetou jako první a v jednu chvíli jim patří celý záhon. V druhé polovině jejich kvetení se začínají objevovat červené pupeny hyacintů. Ty se později rozvinou do plné krásy a čerstvě odkvetlé květy sasanek téměř zcela schovají.
 Až ve druhé polovině jara rozkvétají některé velkokvěté druhy česneků. K nejkrásnějším patří  česnek aflatunský - Allium aflatunense, který vytváří velká, velmi nápadná soukvětí. Na fotografii kvetou ve společnosti středomořského pryšce – Euphorbia characias. Tento druh vyžaduje velmi dobře propustné půdy. S jistotou venku vydrží jenom v nejteplejších oblastech republiky. Jinak se pěstuje v nádobách, které se na zimu uklízejí.

Už jsem toho pro dnešek prozradil dost, ale závěrem se ještě chci zeptat. Jak to vidíte vy? Baví vás podzimní sázení, nebo si raději počkáte na jaro?
 




4 komentáře:

  1. Má odpověď na otázku je - raději má sázení jarní. Podzim jako takový na zahradě moc ráda nemám, připadá mi smutný. Ale jarní cibuloviny mám moc ráda, hlavně tulipány. K narciskám až tak vřelý vztah nemám, možná proto, že je dostávám skoro každý rok k narozeninám, protože většinou v té době kvetou :-)
    Fotky z Keukenhofu jsou úžasné. Letos na jaře jsme v tomto ráji všech milovníků jarních cibulovin byli. Věděla jsem z fotek na internetu, co mě tam asi čeká, ale ve skutečnosti to bylo o moc nádhernější, úžasnější, krásnější. Můžu jenom doporučit. Člověk žasne, jaké krásné kombinace jsou schopni holandští zahradníci vymyslet. Pár fotek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200410053242432.1073741841.1488931836&type=1&l=3a6ca0e96a

    OdpovědětVymazat
  2. Každý rok sázím jak na podzim, tak na jaře, ale tulipány se mohou sázet jenom na podzim, že... Výsadby v Keukenhofu jsou nádherné. Letos jsem měla možnost je shlédnout na vlastní oči, bylo to na začátku kvetení tulipánů. Zaměstnanci vytahovali ze země prní odkvetlé cibuloviny. To je právě kouzlo Keukenhofu, nikde nestraší odkvetlé, žloutnoucí listy. To je můj problém - jak šikovně zasadit cibuloviny aby po odkvětu nehyzdily. Barevné kombinace jsou už zapomenuty a zůstává jenom nevzhledné listí. Právě řeším výsadbu narcisů.

    Jinak z pohledu vesničanky - podzim je nádherný, bohatý, sytý. Oproti tomu jaro je sice krásné, ale hladové.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc úspěchů s tulipány nemám. Většinou se mi jakoby ztratí, nevím, jestli mi cibulky ně co požere...Letos jsem si koupila tři krásné druhy a zasadila jsem je do země v květináčích, uvidíme, jak se jim bude dařit.

    OdpovědětVymazat
  4. Tenhle článek je sice zajímavý, ale mně se netýká, žádné cibuloviny totiž nevysazuji. Zato mi učarovaly tvoje fotky s kvetoucími cibulovinami, Pavle, to je nádhera! S kytkami se dají dělat divy, když to člověk umí. :-)
    Moc tě zdravím, jsem ráda, že se mi podařilo prohlédnout aspoň několik posledních článků a doufám, že se polepším! ;-) Hanka

    OdpovědětVymazat