Počet zobrazení stránky

středa 6. srpna 2014

Hortenzie u sportovní haly

Sledujte také náš druhý zahradnický blog Zahradník na cestách

Před sportovní halou v Třeboni se nachází trochu zvláštní záhon. Je to nepochybně ještě památka na dávnější dobu, kdy se stavělo trochu jinak. Je asi metr široký a ukončuje prostor u haly. Je to vlastně stavba, z druhé strany ukončená asi 3 m vysoku zdí. Kdysi byl tento prostor osázený dřevinami, ale v době naší první návštěvy už zde byly patrné pouze zbytky těch nejodolnějších kusů. Jinde rostl plevel a zanedbanost prostoru evokovala pocit, že záhon je tím nejvhodnějším místem pro odložení nedopalku a či jiných typů odpadku. Našim úkolem bylo vymyslet a posléze realizovat něco, co by vylepšilo současný stav. Volba nakonec padla na hortenzie.
Přesněji řečeno na hortenzie latnaté. Některé z nových odrůd jsou totiž extravagantně zajímavé. Pojďme se ale podívat na vývoj tohoto prostoru v relativně krátkém časovém úseku.
První fotografie z místa  pocházejí z října 2013, sérii ukončují snímky ze srpna 2014. V době, kdy uveřejňuji tento text, nemá výsadba za sebou ani jediný rok života. Navzdory tomu - změna je docela podstatná.
 A tu už je zmíněný záhon, v podstatě v původním stavu. V pozadí je další, ale už vyčištěný a připravený záhon na výsadbu...
... a po odstranění postřikem zlikvidované vegetace...

...a  ještě důkladnějším vyčištěním, v podstatě připravený na výsadbu.
Poté následovalo rozmístění rostlin tak, aby měly všechny dostatek prostoru.
Do pěkně připravené půdy se vysazovalo už docela snadno. Na volnou plochu půdy jsme položili papírové rohože, které měly na krátký čas pomoct proti přerůstání plevelů. Mulčovací textílie nepoužíváme, ty mají k nám pro tyto situace vstup zakázaný.
Po  výsadbě byly všechny rostliny seříznuté (!!! to je docela důležité) přibližně do stejné výšky. (Začátkem jara jsme pak ještě jednou rostliny navštívili a lehce seřízli tak, aby na výhonech zůstaly jenom živé, nepošozené pupeny.) Případné hýčkání poškozených a slabých výhonů v horní části rostliny není v tomto případě žádoucí.

Po výsadbě byla celá plocha zamulčována kompostem s vysokým podílem na jemno rozdrcené a skompostované kůry. Je to mulč, humus a také  trochu i hnojivo. Tři v jednom, jak se dnes moderně říká.
Nakonec to ještě chtělo lehce poklidit a porovnat mulč, ať to trochu vypadá. V tomto stavu jsme práci odevzdali - kalendář ukazoval poslední dekádu října 2013.
Místo jsme sice během roku 2014 ještě pár krát navštívili, ale fotoaparát jsme na hortenzie vytáhli až začátkem srpna 2014.

Hortenzie se docela činily, lehce poporostly a poměrně bohatě začly i kvést.
Nečinily se ovšem jenom hortenzie. Obrovská poklona patří Třeboňákům i Technickým službám, které o záhon pečují. Rostliny nikdo neponičil, ani neukradl. Záhony jsou pečlivě udržované, bez nepořádku a bez plevele. Třeboňáci, jste jedničky! Držte se a své hortenzie si chraňte. To nejlepší ve společnosti hortenzií vás teprve čeká.
Děkuji vám za návštěvu.

9 komentářů:

  1. Waau. To keď vyrastie, to bude nádhery!

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Majko, doufám že ano. A děkuji za komentář.

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera je to už teď. Hortenzie latnaté jsou super. Kromě toho, že jsou krásné, nejsou tak náchylné na namrzání jak h. velkolisté. Mám už dvě - Limelight a Sundae Fraise a myslím, že to není konečný počet :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pavle, vypadá to úžasně .... minulý týden jsem si dvě vysadila v zahradě ..... hned je běžím seříznout ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  5. To je nádhera !!!! Chystám se koupit hortenzie latnaté , mohu vysadit i nyní nebo až na podzim ?
    Děkuji za odpověď a přeju hodně tak kouzelných záhonů..............Hezký zbytek léta! Jitka

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji Aneris, Marki, i Vám Jitko za návštěvu i komentáře. Jitko, co se týká termínu výsadby rostlin, mám zcela vlastní teorii. Vysazujte rostliny, když máte na to náladu, když se těšíte na tu práci. V tu chvíli je totiž největší šance, že to uděláte s láskou a bez chyb. Když venku leje, nebo když spěcháte, hrozí že se neudělá vše tak pořádně, jako když sázíte v pohodě. Mimochodem, květináč je pro rostlinu jak vězení. A čím dříve ji z toho vězení vysvobodíte, tím lépe pro ni. Tak přeji dobrou náladu a úspěšné sázení.

    OdpovědětVymazat
  7. To je rozdíl! :) Krásně navržený záhon. Mám již několik hortenzií a líbí se mi čím dál víc. Zrovna dneska jsem stříhala řízky a zkusím je namnožit.

    OdpovědětVymazat
  8. hortenzie prekrásne, zaujímavé farby, také som ešte nevidela. pekne zladené!
    (ale ten plech nepekný by mohli niečím pretrieť, tmavozelená farba by možno bola dobrá, nehodí sa k tej kvetinovej nádhere...)

    OdpovědětVymazat