Počet zobrazení stránky

středa 26. listopadu 2014

Geniální lavičky

Co jenom může být na lavičce geniálního? Vůbec bych se nedivil, kdybyste si tuto otázku položili také? Vždyť je to jenom kus nábytku, trochu dřeva, kovu nebo plastu. Zahradní lavičky jsou ovšem nesmírně důležité, i když přiznám, že zdaleka ne vždy si to uvědomujeme. Lavička má posloužit zejména k odpočinku  a relaxaci, k nabírání nových sil. Funkce zahradní lavičky je ve skutečnosti mnohem více. Mohli by to dosvědčit třeba rodiče, jejichž děti si hrají v parku či na hřišti. Mohli by to potvrdit důchodci, kterým se právě ze zahradní lavičky nejlépe krmí holubi či veverky v městském parku.
Mohli by to také potvrdit zamilované dvojice, i babičky, které s kočárkem venčí svoje ratolesti.
Žel, celkem jiný pohled na lavičky mají někteří správci veřejné zeleně, neboť v nich v mnoha případech vidí místa potkávání bezdomovců a alkoholiků, kteří zde jenom popíjejí krabicové víno a dělají nepořádek.  Asi z těchto důvodů lavičky na některých místech zcela chybí. A to je velká škoda, protože lavička má ještě jednu další, trochu skrytou schopnost, kterou si jenom málokdo uvědomuje. Ve veřejné zeleni mění tranzitní prostor na prostor pozorovací.
Lavička zpomaluje kroky návštěvníků parků i majitelů zahrad. Mimoděk nutí k zastavení a posezení. Jestli lavičku využijete a na chvilku posedíte, najednou se před vámi objeví zcela jiný svět. Stromy, květiny, trávník - všechno najednou pozorujete pod jiným úhlem, než když jenom stojíte, či dokonce v rychlosti procházíte z bodu A do bodu B.
Svět, který vidíte z lavičky je zcela jiný - je přívětivější a radostnější. Najednou si uvědomíte, že v korunách stromů zpívají jakýsi ptáci, že něco někde hezky voní a že vzduch je nasycený vlhkostí, která stoupá z půdy, že všechno je jakési jiné.
Lavička navíc mění i pocit ze samotného místa. Pěkná lavička má moc přitáhnout na sebe pozornost a vylepšit kvalitu zahradního prostoru.
 
A ejhle - lavička může být dokonce i uměleckým dílem, originálem, který z městského parku klidně udělá galerii pod otevřeným nebem.
Lavička umí dokonce pobavit i svoji nápaditostí. 
Přítomnost, ale i nepřítomnost laviček ve veřejném prostoru velmi často vypovídá i o smýšlení radnice, o prioritách a opravdovém vztahu k místu.
Zejména v Západní Evropě lavičky plní ještě jednu docela důležitou funkci. Fungují jako památka na své blízké, na významné lidi, či jenom jako sponzorský dar. Je velmi časté, že lavička se do veřejného prostoru dostane jako dar, sloužící všem. Ať je to jak chce - lavičky jsou prostě důležité.







4 komentáře:

  1. sú. a môže byť veru aj krásne a aj geniálne.
    krásne napísané, múdro a hrejivo.

    OdpovědětVymazat
  2. Pavle, moc hezké povídání o lavičkách. Ta mozaiková je krásná a zajímavá :)

    OdpovědětVymazat
  3. Milé,téměř Čapkovské povídání...děkuji.Rosemary

    OdpovědětVymazat
  4. Díky všem za milá slova. Hřejí víc než svařáček.

    OdpovědětVymazat