Počet zobrazení stránky

neděle 1. března 2015

Zahrada u modrého plotu

Zahrada u modrého plotu má zcela zvláštní příběh. Jedná se vlastně o řešení, které vzniklo díky tomu, že zahrada byla příliš velká. Byla velká na to, aby se celá udělala útulně, aby nikde nic nerušilo, nikde nic nevyčnívalo - a hlavně - aby se vůbec dala zvládnout.

No a proto vznikla ve velké zahradě zahrada malá. Jakási zahrada v zahradě, nebo cosi jako rezervace v obyčejném lese. Pro vznik takové rezervace by třeba posloužili živé ploty, pomocí kterých lze oddělit cokoliv od čehokoliv. No jo - jenomže to docela dlouho trvá. O něco rychleji hotový je tedy plot neživý. A pro ten jsme se spolu s majitelem budoucí zahrady v zahradě rozhodli. Volba padla na hotové plotové díly. Jejich původní barva byla oranžově hnědá. Nakonec jsme vybrali barvu modrou. Tedy světlounce modrou, abych byl přesný. Práce na této zahrádce měla několik etap, ale nyní si představíme jenom jednu z nich.
Měl bych po správnosti začít od začátku, ale naučil jsem se, že první fotka musí být tak hezká, aby jste se zvědavostí četli dál. Nyní se už ovšem mrkneme na vývoj této etapy pěkně postupně.

Tak teď se podívejte skoro na celou zahradu. Do konce aní není vidět. Ale už je hotová dlažba. A kousek za ní bude stát nový plot. Ten modrý, který vytvoří předěl mezi jednotlivými částmi zahrady.
Ano - to je ta zahrada. To je výhled, který je z krytého sezení směrem do zahrady. Uznáte jistě, že vyřešit celý prostor, to by byl velký úkol.
Už je tam - plot už stojí, ale zatím ještě bez rostlin. Musela v něm ale zůstat docela velká mezera, aby se na zadní část zahrady dalo vůbec nějak dostat. Tato mezírka je sice praktická, ale to co mělo být skryto, stejně zůstalo alespoň trochu vidět. Etapa instalace modrého plotu vyvolala velkou šuškandu. Co se to děje? Někdo se asi zbláznil... Pravda - bez rostlin to nějak ještě není ono.
Po výsadbě se situace trochu vylepšila, ale opravdu jenom trochu. Ještě je potřeba dát rostlinám nějaký čas, aby stihly alespoň trochu poporůst. A stejně tu ještě  chybí i pár dalších věcí.
O rok později je to o něco lepší, ale další roky budou ještě hodnotnější. Také sem přibylo osvětlení a kus pořádné keramiky. U treláže v levé části fotografie je vysazená popínavá růže 'Rosarium Uetersen'. Jen ji ještě není vidět. Dále jsou na obrázku vidět Phloxy, Echinacea i lem z buxusů. V rožku docela hezky roste javor Davidův - Acer davidii. Fialkově modré květy v pravé části fotografie patří kakostu - je to odrůda 'Rozanne'.
Když už jsem vám neukázal jak vypadá růže 'Rosarium Uetersen', tak se můžete podívat alespoň na ty další, které jsou u tohoto plotu vysazené. Ty nízké v popředí - to jsou Kordesovy růže, které se jmenují 'Angela'. Červená růže v kovové kleci se jmenuje 'Dortmund'.
Pro vyplnění volného místa jsme dočasně použili zakrslý hrachor v květináči. Myslím, že jednoleté rostliny dovedou zpestřit prostor a dávají možnost každý rok zkoušet různé varianty. Kdyby se používaly více, mohly by být naše zahrady mnohem pestřejší.

Nakonec se ještě vrátíme do té mezery, která slouží na průchod zahradou. Byla sice nutná, ale byla průsvitnější a rušivější, než jsme si na začátku připouštěli. Muselo se to vyřešit.
Mezeru mezi ploty jsme nakonec vycpali dalším plotem. Posunuli jsme ho ale asi o metr a nějaké drobné centimetry více dozadu, aby se kolem dalo pohodlně projít, či projet kolečkem. Zvolili jsme ovšem trochu netradiční formu. Bedýnkový plot! Viděl to už někdo někdy? Je to sice trochu pracné, ale vznikl zde docela bohatý policový systém. Na různé drobnosti a dekorace. Tři bedýnky jsou otočeny jakoby naopak, tam si majitel odkládá věci, které mu pomáhají zpříjemňovat práci na zadní zahradě.

Zahrada v zahradě měla ještě několik dalších etap tvorby, možná se někdy vrátíme i k nim. Zatím díky za návštěvu.

7 komentářů:

  1. Pavle, vypadá to úžasně !!!!! Nejvíce mě dostal ten nápad s "bedýnkovou stěnou"......... Marki

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji děvčata, těší mě, že se vám líbí.

    OdpovědětVymazat
  3. Bezva nápad. Moc se mi to řešení líbí.

    OdpovědětVymazat
  4. wau! výborné láskavé staromaminkovské romantické útulné kreatívne fantázieplné!

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné zákoutíčko s posezením jste udělali. A ty bedýnky - to je fakt vtipný nápad.

    OdpovědětVymazat
  6. To je fakt skvělé zákoutí. :) Líbí se mi ty netypické plotové dílce, které jste využil. A vtipné využití bedýnek to už celé korunuje a dává tomu takový šmrnc a punc toho, že jste nad tím skutečně přemýšlel a není to jen narychlo vytažený nápad. :) Za mě super, dovedl bych si něco takového klidně představit i na své vlastní zahradě. ;-)

    OdpovědětVymazat