Počet zobrazení stránky

pondělí 4. ledna 2016

Zahradnické zajímavosti

Svět rostlin a zahrad je neskutečně pestrý. Na každém rohu číhá nějaké překvapení, něco nového, užitečného, krásného, ale třeba i škaredého či škodlivého. Jsou to různé novinky, ale také stařinky, které jsou na světě už mnoho let. Pod nadpisem zahradnické zajímavosti budeme spolu tyto novinky i stařinky objevovat a poznávat. Některé obrázky či textíky mohly někdy vyjít v časopisech nebo být publikovány v rádiu, ale teprve tady budou k dispozici pro každého a napořád.

Korkový dub - Quercus suber

Kdo by neznal korek? Vždyť mnozí z nás se s ním potkávají v běžném životě. 


Vyrábí se z něj třeba obklady nebo podlahy. Korek se získává z kůry dubu korkového. Je to svým způsobem velmi zvláštní strom. Zajímavý je tím, že je schopen kůru po čase obnovit, co jiné stromy nezvládnou. Regenerační schopnost dubu korkového je však tak silná, že kůra znovu naroste. Sběr kůry tedy probíhá podle okolností ve třech až desetiletých cyklech a může se bez poškození dřeviny provádět asi do věku stromu kolem 200 let. Patří se ještě dodat, že kůra dubu korkového je velmi cennou surovinou pro vinařský průmysl. Vyrábí se z nich zátky do vinných lahví. Z kůry jednoho stromu lze vyrobit až 4000 těchto zátek.



Antidesma bunius
Wooni, hooni, bignai nebo buni, ale také třeba ma mao Luang či chunka, to všechno jsou místní názvy stromu, pro který snad čeština ani nemá žádné jméno. Je to stálezelený strom z čeledi pryšcovitých, který roste v lesích od Indie, přes Východnou Asii až po Austrálii ve výškách od 200 až do 1800 metrů nad mořem. 

Je oblíbený zejména kvůli plodům, které mohou být chuti silně kyselé i jemně nasládlé. Plody se používají na výrobu omáček, šťáv, sirupů i jako příloha k pokrmům z ryb, ale také na výrobu vína či likérů. Mladé listy lze využít pro přípravu salátů, nebo se dusí a konzumují s rýží. V lidovém léčitelství se používá mimo jiné na podporu trávení či vylepšení chutě k jídlu. Z pevného dřeva se vyrábějí plotové sloupky, nebo pevné rukojeti různých nástrojů.


Gigantochloa verticillata

Bambusy v říši rostlin drží nejeden rekord. Jsou to pozoruhodné rostliny, které mají zejména ve Východní Asii zcela mimořádné postavení. Pro místní obyvatele jsou důležitým společníkem života, provázejí je bez nadsázky skoro celým životem. 
 
Vyrábějí se z nich ploty, hračky, hudební nástroje, nábytek, některé jsou jedlé a ve formě mladých výhonů tvoří nedílnou součást asijské kuchyně. Pro svoji pevnost a pružnost se z nich staví i lešení kolem nově rostoucích mrakodrapů. Největším z nich je druh Gigantochloa verticillata, který ve své domovině tvoří husté lesy, přičemž může dorůst až do výšky kolem 25 m. Vyznačuje se také extrémní rychlostí růstu, při pozorování v londýnské botanické zahradě Kew garden vyrostl do výšky 240  cm za pouhých 16 dnů.




Žádné komentáře:

Okomentovat