Počet zobrazení stránky

čtvrtek 31. srpna 2017

Natáčeli jsme v Appelternu



Už poměrně dlouhou dobu sleduji, vnímám a hodnotím různé televizní pořady, které se věnují zahradničení. Někdy s nadějí, nadšením, jindy se smutkem či trpkostí – jak kdy a také podle televizní stanice, nebo země, kde tento pořad vznikl. Stále mám pocit, že potenciál televizního zahradničení alespoň u nás ještě stálé dřímá a čeká na svoji šanci. Zatímco televizní vaření už téměř nezná hranic a hobby magazíny si jednotlivé stanice téměř bez fantazie kopírují navzájem, na zahradničení dochází jenom pozvolna.


Začátkem letošního roku jsem se celkem náhodně a mám pocit, že bez vlastní snahy, připletl do televizního štábu na Slovensku, který produkuje a vyrábí zahradnický hobby pořad Hurá do záhrady. Slovo dalo slovo a tak jsem dostal nabídku ke spolupráci. V rámci této spolupráce se snažím o propagaci zahradničení a hlavně rostlin, které si to zaslouží. Je to pro mne velká zkušenost, jsem za ní velmi vděčný všem, kdo mi ji poskytují. Za poměrně krátkou dobu spolupráce mám několik velmi pozitivních vjemů, i když vím, že stále máme před sebou dlouhou cestu a možnosti, jak vše posouvat dopředu a vylepšovat obsah i formu pořadu. 

Jedním z největších pozitivních překvapení je to, že za kratičkou dobu spolupráce se povedlo zorganizovat několik dálkových výjezdů celého štábu, přičemž jeden z nich byl naprosto excelentní a opravdu dálkový. Byl to natáčecí týden, který jsme absolvovali v nizozemském Appelternu, kde se nachází fantastické místo – komplex ukázkových zahrad „De Tuinen van Appeltern“. Z tohoto výjezdu vzniklo několik samostatných dílů a dovoluji si upozornit na první z nich. Bude se vysílat na 1. programu Slovenské televize dne 10.9. 2017 v 17:40. 
Jsem přesvědčený o tom, že se jedná o jeden z nejsilnějších dílů v rámci televizního zahradničení u nás. Pod pojmem u nás, stále vnímám českou i slovenskou televizní tvorbu. Abyste tomu rozuměli, v tomto případě vůbec, ale opravdu vůbec nejde o moji osobu. Za silná sdělení tohoto dílu velmi vděčíme panu řediteli a zároveň majiteli a zakladateli ukázkových zahrad v Appelternu – panu Benu van Ooijenovi. Během pořadu se na obrazovce objeví několikrát a vždy mají jeho slova hlavu a patu. V areálu vytvořil mimo jiného 4 zahrady, které mají stejnou velikost, půdorys i některé použité rostliny a neživé prvky. Na těchto 4 zahradách vysvětluje své 4 zásady správného zakládání zahrad. Je to MIMOŘÁDNĚ zajímavé. Ale to nejsilnější, tak to přijde na konec relace, v posledním rozhovoru. Možná tady přeci jenom nějakou malou zásluhu mám, díky dvěma položeným otázkám. Ale ta jeho odpověď, tak ta je tak silná, že to skoro ani nejde vyjádřit slovy. Možná se na pořad podíváte v živém vysílání, ale stejně si myslím, že budete potřebovat také internet. 
Podívejte se na Hurá do záhrady, klikněte si na epizodu 24 – bude dostupná někdy po 10. září 2017. To proto, abyste si slova pana ředitele mohli pustit opakovaně, možná i několikrát. Myslím dokonce, že by stálo za to si je napsat a vyvěsit někam na dobře viditelné místo. Zřejmě to také tak udělám. Díky pane Bene van Ooijen!

10 komentářů:

  1. Pavle moc Vás zdravím,
    pořad "hurá do záhrady" sleduji pravidelně už nějaký ten rok, tak jsem si Vás hnedle všimla.
    Naše televize je oblepená upozorňujícími lístečky, tak tam přibyl další. Děkuji a přeji krásné babí léto Zmorkusovic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji mockrát - sice stručně, ale velmi upřímně!

      Vymazat
  2. Super nápad od slovenskej televízie, vybrať Vás do svojho programu, Vaša práca je aj moj obor a stale sa niečo nové naučím, aj vo svete záhradníkov su novinky a zmeny,teším sa na každý nový diel,dakujem za Vašu snahu dať programu iskru.Marie z Trenčína.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento diel Hurá do záhrady som si prehrala niekoľkokrát. A veru, slová riaditeľa som si zapísala do mojej knihy pekných myšlienok. Skrývajú v sebe dlhoročné skúsenosti a majú hlbokú výpovednú hodnotu.
    Náhodou neorganizujete exkurziu do Holandska?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý deň pani Anička, ďakujem za milé slová. Na otázku či neorganizujem nejakú exkurziu do Holandska musím odpovedať, že zatiaľ nie, ale veľa ľudí sa ma na túto vec pýta, takže o podobnej myšlienke uvažujem. Sledujte prosím tento blog, ak by sa niečo podarilo, budem o tom informovať aj tu, aj na svojom FB profile. Ďakujem.

      Vymazat
  4. ZDRAVÍM, také jsem tento pořad viděla a bylo nám vytýkáno, že všechny zahrady u nás, mají stále stejné keře a rostliny. V pořadu představili 3 nové odrůdy keřů, vyšlechtěné v roce 2016 a já stále dosazuji 3 roky založenou zahradu, nažhavená jsem googlila kde si je mohu koupit a bohužel nikde nejsou k mání. Ale máte pravdu, tento pořad patří k nejlepším u nás, ještě pravidelně sleduji anglické zahradnické pořady. Také bych měla zájem zúčastnit se zájezdu na veletrh v Holansku. S pozdravem Kokyová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuji za Vaši reakci. Víte, s rostlinami je to trochu jiné, jako třeba se spotřebním zbožím. Zdaleka ne všechny rostliny jsou dostupné na internetu. Na internetu v e-shopech je ta skladba rostlin velmi podobná, mnozí velcí hráči sázejí na jistotu,aby měli jistý výdělek. raritky, zajímavosti a novinky se často najdou u malých firmiček, u nadšených zahradníků nebo malých rodinných firem. To, že jste nenašla nic na internetu ještě neznamená, že se rostlina u nás nedá koupit. A představování novinek - to je novinářská záležitost, když tje nepředstavíme my, Vy po nich nezatoužíte a obchodníci je do svých prodejen nekoupí, neboť se bojí, že je nikdo nezná. Je to tak trochu zakletý kruh.

      Vymazat
  5. dobrý deň , celkom paradoxne som bola na HDZ upozornená na stránke krasneruze.cz, ktorú sledujem už niekoľko rokov a všetky diely za rok 2017 som si prezrela cez tieto vianočné sviatky...veľká pochvala!!! konečne niečo na úrovni ostatného záhradníckeho sveta aj v našej TV .teraz je ten správny čas na hľadanie nápadov a inšpirácií pre záhradku a tak si s radosťou prezriem niektoré diely HDZ opätovne. A budem mať aspoň čas aj na prelúskanie Vášho blogu. veľká vďaka Pavlíku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veľmi pekne a veľmi úprimne Vám ďakujem za Vašu reakciu. Vaše slová vnímam ako veľké ocenenie celého našeho tímu. Sám za seba som už dlhšiu dobu cítil, že televízne záhradničenie u nás potrebuje posun. Preto som bol veľmi vďačný za príležitosť, ktorá prišla trochu nečakane. Budem sa veľmi snažiť, pokiaľ to bude v mojich silách a možnostiach v tomto dobrom smere pokračovať. Verím, že s nadšenými kolegovcami zo záhradníckeho i filmárskeho remesla sa nám to bude dariť aspoň trochu. Vďaka Vám ešte raz! P.

      Vymazat