Počet zobrazení stránky

pondělí 21. srpna 2017

Užitkové rostliny na balkon – novinky



Už dávno není pravdou, že na významných zahradnických veletrzích a výstavách je zájem pouze o okrasné rostliny. Zajímavým segmentem trhu se stávají druhy, u kterých se prolíná ozdobnost s užitkovostí. A ještě zajímavější jsou pak ty druhy, které lze pěstovat i na malém prostoru balkonu či venkovní terasy. 





Rok 2017 se zdá být zajímavý pro všechny zahradnické nadšence, kteří jsou odkázání na malou plochu balkonu. První dobrá zpráva se objevila už v květnu, kdy na  RHS Chelsea Flower Show v Londýně získala titul Rostlina roku - zakrslá moruše. Dostala jméno ‘Charlotte Ruse‘, nebo také ‘Matsunaga‘. Druhé jméno je vlastně jménem japonského šlechtitele Hajima Matsunagu, kterému se tento zdá se mistrovský kousek povedl. Ve volné půdě dorůstá tato moruše do výšky kolem 150 cm, v květináči bude ještě mnohem menší. Kdy si budeme moct zakoupit tuto moruši u nás, na to se nedá v tuto chvíli odpovědět. Je však na nás zapamatovat si obě jména této rostliny, abychom ji mohli alespoň vyhlížet…




V době, kdy vzniká tento text, je dva dny do otevření  Plantaria - významného školkařského veletrhu v nizozemském městě Boskoop. Ještě nejsou rozdány ceny, takže nevíme, které rostliny se dostanou na stupně vítězů. Ví se ale, které byly do soutěže přihlášeny. O to více mě mrzí, že tentokrát mi to nevyjde, abych si je mohl na vlastní oči prohlédnout. A je to o dost lákavější, protože cesta novinek z Plantaria je k nám nějak lépe prošlápnutá, než trasa z Chelsea Flower Show. Jinými slovy, myslím, že nepotrvá až tak dlouho, abychom se mohli vypravit do zahradnictví i pro tyto nové rostliny.


První, která mě zaujala podle popisu, je ostružina Rubus ‘Hakomade‘, nebo jiným jménem ‘Magical Delicio‘. Je zajímavá hned dvakrát. Za prvé – je velmi kompaktní, v půdě dorůstá do 90 cm, v nádobě bude tedy ještě menší. A za druhé – plodí na letorostech. To si zopakujeme – je to totiž mimořádná záležitost – plodí na letorostech. Přeloženo do normálního jazyka to znamená, že se nemusíme trápit tím, kterou větvičku nechat a kterou ne. V předjaří se prostě všechny uříznou kousek nad zemí. Z toho co zůstane, vyrostou větve nové, které v létě vykvetou a koncem léta a na podzim plodí. To je u ostružiníku věc docela neobvyklá.

O něco běžnější je tento jev u maliníku a od tohoto rodu na nás budou útočit novinky hned dvě. O jejich jasné příbuznosti svědčí i jejich jména. Myslím, že to bude pěkný mazec i pro profíky naučit se, která je vlastně která. Ta první se jmenuje ‘Luhimi‘ a je to patrně nejmenší ovocný maliník, jaký zatím existuje. Dorůst může do pouhých 50 cm, takže i jeho plody budou přiměřené k jeho velikosti. Mají být ovšem velmi dobré chuti. Plody vznikají jak na starém dřevě, tak na letorostech. Mohlo by se tedy říct, že je to remontantní odrůda, která může plodit dvakrát za rok. Nebo jenom jednou, když se staré větve pro pořádek uříznou nad zemí už v předjaří. Obě varianty jsou možné.

Druhým maliníkem je odrůda ‘Luhima‘ – fakt to tak vypadá, že tvůrci jmen jaksi neměli v tomto případě moc fantazie. No nedá se nic dělat, už je to tak. Takže ‘Luhima‘ by měla mít schopnost dorůst do výšky 80-90 cm. Je to typický podzimní maliník, neboť by měl podle popisu plodit pouze na letorostech. Opět ideální rostlina pro běžného uživatele, který se nechce učit rozeznávat staré větvě od nových. Jednoduše v březnu seřízne všechny, rostlinu přihnojí a může se těšit na sběr malin přímo z květináče. Jsem docela zvědavý, jaký dojem na mě tyto dvě sestry skoro stejného jména udělají.
Pro balkonové zahradníky je tu ještě jedna novinka, tentokrát ze šuplíku označeného jako „zelenina“. Jedná se o zakrslou rebarboru, která se názvem možná bude s maliníky také trochu plést. Jmenuje se totiž ‘Lubali‘, má dorůst do výšky pouhých 30 cm. V oficiálním popisu stojí, že využití se bude podobat spíše bylinářskému užití, než tomu, jaké je u rebarbory běžné. Tomu celkem rozumím, neboť z rostliny vysoké 30 cm se zřejmě příliš hmoty nezíská. Milovníci rarit tuto rostlinu jistě ocení, milovníci rebarbory si nejspíše seženou nějakou mohutnější, aby to pěstování stálo za to. Ale to je moje, trochu málo optimistický pohled na tuto rostlinu. Nedejte se jim zmást a klidně si udělejte vlastní názor.
Přeji vám  příjemnější a veselejší život s rostlinami.
Pavel Chlouba
 

5 komentářů:

  1. Ahoj Pvel,
    až do tejto fázy, aby som na balkóne pestovala zakrslé stromčeky a kry, som sa ešte nedostala. Priestor na to nemám. Zato som už na mojej lodžii pestovala všeličo. Od melóna, cez papričky, či paradajky. V posledných rokoch sa mi však vôbec nedarí. Neviem, čím to je. Už začínam byť paranoidná a vinu dávam zateplenému domu, či ten polysterén nejako nevadí rastlinám. Ktovie... Momentálne mi na balkóne kvitnú sýrske ibišteky, mám tam napríklad aj echinaceu alebo slez maurský - teda všetko kvety, ktoré nie sú bežné na pestovanie na balkónoch. Rebarboru by som chcela pestovať, ale nie na balkóne. Niekde v záhrade, ktorú však nemám :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sorry, vypadlo mi a v tvojom mene.

      Vymazat
    2. Kto vie, čím to je. Myslím, že extrémne teplé roky majú na tom svoj podiel. Aj keď sú korene vo vlhku, poda je tak teplá, že nefungujú dobre. Je to ale iba názor, istotu nemám. Tak nech sa darí. P.

      Vymazat
    3. Bude to tak, ako píšeš. A ten polystyrén tomu asi tiež napomáha :-(

      Vymazat
  2. Maliník vypadá parádně, dobrý tip :-)

    OdpovědětVymazat