Počet zobrazení stránky

středa 20. září 2017

Hortenzie u sportovní haly II.

Pravidelní čtenáři mého blogu si teď možná řeknou - ten Pavel nemá žádnou fantazii. Už tady přeci jednou byl článek, který se jmenoval tak nějak stejně. Ano, tak je. 6.8.2014 jsem uveřejňoval článek se stejným nadpisem, až na tu římskou dvojku na konci. Původní článek je označen štítkem " z pracovního zápisníku", stejně jako článek tento.
Takže není zapotřebí všechno opakovat znovu. Jenom pro pořádek, kdybyste chtěli snad vidět výsadbu na vlastní oči, hledat byste ji měli v Třeboni - u sportovní haly, na poměrně frekventovaném místě.
Prostory před sportovní halou jsem po čase navštívil znovu, takže si dáme krátké připomenutí.
Na místě bylo vysazeno několik odrůd hortenzie latnaté. V nejdelším úseku a na nejlépe viditelném místě to byla hortenzie latnatá - Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'. Všechny níže uvedené fotografie zobrazují právě tuto odrůdu. Je zajímavé sledovat vývoj barevnosti květů v čase. Když jsou květy čerstvé, jsou čistě bílé barvy.
Tato fotografie vznikla 30.července. Bylo to sice v roce 2016 - ale to není až tak podstatné. Na konci července jsou květy této odrůdy převážně bílé barvy, růžová se objevuje jenom sporadicky.
Barevný vývoj je ale poměrně rychlý. Tato fotografie vznikla 20.9. 2017. Nejtmavší květy jsou ty, které vykvetly na rostlině jako první, zajímavá je ovšem barevná škála ostatních soukvětí. Najdeme mezi nimi i skoro čistě bílé, slabě růžové, výrazně růžové i skoro červené.
O výsadbu pečují třeboňské technické služby. Na to, jak horké bylo letošní léto, myslím, že hortenzie to zvládly se ctí.

14 komentářů:

  1. Krásne sú! Keď raz budem mať záhradu, určite si v nej také posadím :-)
    (asi až v ďalšom živote...)

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera. Záhon vypadá krásně.

    OdpovědětVymazat
  3. Pavle takto zbarvené hortenzie jsem viděla jen na obrázcích. Mám jednu letitou hortenzii na zahradě. Chodím kolem ní jako kolem pokladu. Protože je na přímém slunci, v létě musím hodně zalévat. Po létech se květy nevybarvily do modra, tak jsem si koupila přídavek do vody na zalévání, trošku to pomohlo. A tak asi budu mít hortenzii růžovou. Ma zimu zasypávám listím, hodně proliju a nato dávám rašelimu, abych ji ochránila před holomrazy. Co mohu udělat více. Prosím poraďte. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, prosím chvíli vydržte - to chce obsáhlejší odpověď, potřebuji na ni trochu více času. Pokusím se ale co nejrychleji odpovědět. Děkuji.

      Vymazat
    2. Tak na to nenį potřeba ani 5 minut. Paní má s největší pravděpodobností hortenzii macrophylla, ta má jiné nároky než paniculata, o které je článek ;)

      Vymazat
  4. Pán Chlouba , chcela by som poradiť, mám takú horténziu , je pekná má biele kvety, neskôr ostanú ružovkasté, ale do červena , ani nijako intenzivnejšie sa mi ani raz nevyfarbili

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý deň, tých hortenzií je veľa druhov a u každej to funguje trošku inak. Ak je to vo Vašej moci, prosím vyfoťte mi tú vašu a fotku mi prosím pošlite na meil: pavelchlouba@gmail.com Fotka nemusí byť kvalitná, stačí telefónom, aby som vedel o čom je reč. Potom skúsim poradiť. Ďakujem.

      Vymazat
  5. Krásné fotografie!:)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den Pavle, máte to krásné!!! Mohu se Vás zeptat, jak daleko od sebe jednotlivé hortenzie sázet, aby vznikla takováto nádhera? Děkuji a přeji pěkný den. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Martino, hortenzie byly sázeny v jedné řadě, rozestup mezi rostlinami byl 1m. Pro případ podobné realizace držím palce a přeji hezký den. Pavel

      Vymazat
    2. Moc Vám děkuji a přeji krásné dny, s pozdravem Martina

      Vymazat
  7. Dobrý den, Pavle, často se vracím k tomuto článku I. i II. a pořád se kochám:-) Tato realizace je naprosto úžasná!!! Do latnatých hortenzií jsem se zamilovala. Doma už jich mám několik. Můj dotaz bude asi trošku podivný a nevím, zda lze na něj vůbec nějak odpovědět, ale zkusím to... Pokud je to hloupá otázka, tak se za ni omlouvám. Chtěla bych zkusit hortenzie zkusit pěstovat i ve větších nádobách, ale nevím, jak dlouho jsou schopny v nich být... Máte zkušenost, kolik let vydrží v nádobě tak, aby se ,,netrápily" a byly krásné? Např. v nádobě o průměru 45cm a hloubce 50cm? A ještě jedna otázečka. Vím, že jim svědčí slunce, polostín, ale budou kvést i ve stinných zákoutích zahrady, kde se hodně drží mech? Hortenziím velkolistým by to asi vyhovovalo, ale já bych tuto část chtěla rozsvítit živým plotem právě z latnatých krasavic.Mockrát děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nevím to s jistotou, ale myslím si, že v nádobách 45 cm širokých mají latnaté hortenzie naději na dva, možná tři hezké roky života. Volná půda je nenahraditelná. A stín je také špatně. Máme jednu rostlinu ve stínu a necháváme ji tam, protože její zelené listí působí lépe, než to prázdno, které by tam nastalo. Má tenké výhony, květenství na ní bývá málo a květy slabé a malé. Omlouvám se za zprávy ne příliš optimistické.

      Vymazat
    2. Pavle, mockrát Vám děkuji za odpověď. Lenka.

      Vymazat