Počet zobrazení stránky

úterý 6. listopadu 2018

Platan 'Alphens Globe' - jaký vlastně je?

Bylo to myslím roku 2003 nebo 2004, když se na našem zahradnickém trhu objevila nová odrůda platanu. Zajásali mnozí zahradníci a hned po nich majitelé zahrad i správci veřejného prostoru, neboť už samotné jméno odrůdy přinášelo trochu očekávaného optimismu. 'Alphens Globe' - takové jméno stálo na jmenovce této novinky. Kde se vzal Alphens, to nevím, ale význam slova Globe je jasný - je to koule. Až se usmívám nad možným doslovním překladem toho jména. V každém případě se ale dalo od rostliny čekat, že jeho koruna bude kulatá. Tento strom jsem vysadil na naši zahradu na podzim roku 2004, ve velikosti 12-14 cm - a byl to patrně jeden z prvních kusů, které byly v Čechách k dispozici. O necelých 5 let později -  z jara 2009 jsem sázel alej asi 20 kusů v parku Stromovka v Českých Budějovicích. Na obou lokalitách dostaly platany prostor k volnému růstu. U nás byl akorát lehce prořezán, ale nebyl ani tvarovaný, ani zakracovaný. Docela dlouhé zkušenosti s tímto kultivarem mi dávají sebevědomí, abych ho mohl trochu hodnotit. Vlastní zkušenosti s tímto stromem jsou dost odlišné s informacemi, které jsou běžně na webu dostupné.
Abyste tomu rozuměli, nekritizuji původní informace o stromu. Jenom se snažím napravit je na správnou míru. To, že je název zavádějící, se občas přihodí. Ve dnešní rychlé době si žádný
školkař ani šlechtitel nemůže dovolit dát si 30-40 let na vyzkoušení, jak strom bude vlastně vypadat. Musí postačit pár roků a šup, hned dostane své jméno, pak se začne množit, aby byl na trhu dříve, než se objeví nějaký jiný, lehce podobný a pořádně konkurenční. To, jak se strom bude vyvýjet později se dá někdy jenom odhadnout, někdy to lze vytušit, ale nikdy není žádná jistota, že to tak opravdu bude.
V případě platanu 'Alphens Globe' je třeba říct, že odhad kulovité koruny nevyšel, stejně jako nevyšel odhad výšky 3-5 m. Pro objektivitu dodávám, že v jedné knížce se o něm píše, že se odhaduje růst do výšky 8-10 m.
Zde je na obrázku náš platan 14 let po výsadbě.
Tady je ještě pohled na celý strom - tento náš kus se nefotí zrovna snadno. Odhadujeme jeho aktuální výšku po 14 letech od výsadby někde v rozmezí mezi 8-8,5 m. A stále roste. Od původního platanu se ale liší. Má trochu jiné listy. Dlouhou dobu netvoří terminál a roste do kulata celkem přirozeně. zajímavý pohled je na stromy této odrůdy, které jsou vysazeny na autobusovém nádraží ve městě Revúca na Slovensku.
Podle vzhledu a hustoty stromů soudím, že několikrát za život byly stříhané - jsou velmi husté a kompaktní. Ale když se pozorně zadíváte do koruny, uvidíte že původně kulovitá koruna se začíná protahovat a terminál postupně vzniká. Možná by bylo přípustné říct, že terminálů může být někdy i více.
Na snímku nahoře i pod tímto textem jsou platany z budějovického parku Stromovka sázené v dubnu 2009.  Postava v černé bundě je dospělý  muž - jen pro srovnání velikostí. Na snímku níže je, jak místo vypadalo v roce 2009 po výsadbě.
Shrnutí na závěr. Platanus acerifolia 'Alphens Globe' není strom kulovitého tvaru. Možná je Alfonzův, ale není kulatý. Také není zakrslý v pravém významu toho slova. Je ale rozhodně kompaktnější, než bývají běžné platany. Také roste pomaleji a téměř určitě nedoroste do stejných rozměrů. Kam ale doroste, s určitostí říct neumíme. Za sebe ale můžu říct, že 'Alphens Globe' je nádherný, životaschopný strom, který je stejně ozdobný, jako běžný platan.
Dodává se naroubovaný na běžném platanu, takže jeho kůra dřevinu zdobí barevnou proměnlivostí po celý rok. Proto platany miluji - v zimě máme dostatek prostoru obdivovat jeho kůru, hustá koruna plná zelených listů výborně funguje jako prachový filtr i jako klimatizační jednotka. Vytváří totiž hustý, vlhkem oplývající stín.
Mrzí mě, že mi o pár dnů uteklo jeho hezké podzimní vybarvení. Přísáhám ale, že i na podzim je krásný. Vzhledem k charakteru růstu se nebojím sázet ho i na menší soukromé zahrady. Myslím si, že na zahrady některých typů se velmi hodí. Mám ho proto rád.

16 komentářů:

  1. Poprve jsem viděla platany ve Španělsku, mají jich tam spousty, jsou krásné.

    OdpovědětVymazat
  2. Pavle, tento kultivar platanu v zahradě mám (zatím mladý, možný 3 - 4letý) a při jeho nákupu jsem sama "ujela" na těch běžně dostupných informacích o jeho velikosti. Byl si první, kdo mě díky svým osobním zkušenostem vyvedl z omylu o jeho "zakrslosti" :-) Strom budu asi muset díky tomu časem začít stříhat, nicméně je velmi krásný a jsem ráda, že jej ve své zahradě mám. Díky za tento příspěvek a mnoho fotek, díky kterým si člověk může udělat reálnější pohled na věc. Hezké podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, já jsem nebyla dosud rozhodnuta jaký typ platanu pořídit. Nejprve mě odradilo právě to, že Alphens globe je v koruně kulovitý a ne zrovna příliš vysoký. Zamýšlela jsem ho pořídit na velmi slunnou zahradu pro poskytnutí stínu. Po vašem článku a fotografiích vím, že bude pravou volbou.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, chtela bych Vás poprosit o radu. Na základě popisu tohoto platanu a také na základě fotek realizace zahrady, kde jedna známá zahradnice zasadila tyto platany asi tak 60 cm od domu(koruna právě zasazného stromu se dotýkala zdi), jsem si na zahradě zasadila tyto 2 platany asi metr od zdi z betonových tvárnic (účelem bylo hlavně vykrýt pohled na sousední výrobní halu). Z druhé strany je asi metr a půl od platanů diagonálně zapuštěné čtvercové ohniště i s posezením, také z betoňáků (vel.asi 2x2m) v hloubce cca 80 cm.Teď se bojím, že v budoucnu stromy nebudou mít dostatek prostoru pro svou kořenovou soustavu a naruší tuto zeď i ohniště.Zasazené jsou 3.rokem. Radil byste stromy raději přesadit jinam?
    Neměl byste případně typ na alternativní druhy stromů, které bych mohla vysadit namísto původních platanú? Mockrát Vám předem děkuji za odpověď, Zuzana R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, myslím, že přesně vím, na jakou situaci myslíte. Nedávno jsem viděl fotografii z této, anebo velmi podobné realizace. Máte pravdu, ty platany byly použity velmi nevhodně. Podle popisu Vaší situace usuzuji, že ty Vaše jsou na tom o něco lépe, ale optimální to není. U nás už jsou místy vidět kořenové náběhy a jsou poměrně mohutné. Bez fotografie to zřejmě neposoudím stoprocentně, ale spíše se přikláním k tomu, abyste platany přesadila jinam. Ještě by to po třech letech mělo jít, ale už to možná bude náročné. Myslím si, že při výsadbě nějakého náhradního stromu by mohlo dojít k podobným problémům. Nedalo by se třeba vymyslet nějaké náhradní řešení? Třeba vystavět pevnou kovovou konstrukci a nechat ji porůst nějakou popínavou rostlinou? Je to možná pracnější, ale myslím že z hlediska ochrany zdi a ohniště o něco nadějnějši. Děkuji. Pavel Chlouba

      Vymazat
    2. Děkuji moc za bleskovou odpověď. Tak mám tedy jasno, na jaře stromy přesadím jinam. Jsem moc vděčná, že jsem narazila na tento zajímavý článek, protože bychom jinak v budoucnu řešili nepříjemný problém. Je zajímavé, že loni v pozdním létě tyto naše platany onemocněly nějakou houbovou chorobou, nejspíš padlím, jakoby to byl náznak toho, že se jim v daném místě moc nedaří.
      Aplikovali jsme postřik, tak doufám, že se jim příští sezónu bude dařit lépe. Děkuji za zajímavý nápad s konstrukcí.
      S pozdravem, Zuzana R.

      Vymazat
    3. přesně vím kterou zahradnici mate na mysli. taky jsem se nad fotkama té realizace plácala do čela... od určité doby mám o odbornosti této paní jisté pochybnosti. i když nápady má někdy pěkné,to ano. ale vidím tam spoustu problemarických míst ;)
      platan máme taky. moc jste mě,Pavle,potěšil informací,jaký bude mít ve finále strom habitus. té kulovité koruny jsem se bála nejvíc,ale přesně jak píšete - u rodičů na dědině taky zasadili ve veřejném prostoru tento platan a po 10 lete h ma moc krásný přirozený tvar se širokou stínící korunou jsem ráda, že mi mé pozorování potvrdil i někdo další a není to tedy ojedinělé ;)

      Vymazat
  5. Dobrý deň, plánujem nasadiť platany do stromovej aleje pozdĺž plota ako ďaleko od plota a od seba ich odporúčate vysadiť ? Ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý deň, prosím prepáčte, že Vám odpovedám s oneskorením. Vaša otázka je dosť ťažká. Vzdialenosť od plotu neposúdim - z hľadiska stromu minimálne 3 m. Ale neviem, čo je za ním - iný pozemok, záhrada, ulica, dom? Bude vadiť, že konáre budú presahovať cez plot? Rozostupy medzi stromami závisia od účelu a Vašej trpezlivosti. Ak chcete, aby sa stromy korunami dotýkali čo najskor, rozostupy nemusia byť moc veľké (6 m), ak je to jedno, pokojne to može byť aj dvakrát viac. P.

      Vymazat
  6. Dobrý den, chtěla bych se do diskuze vloudit s dotazem, jestli tento strom bude vhodný na zastínění domu - od jara do podzimu nám odpoledne od jihozápadu/západu pere sluníčko na vchod do domu. Potřebuji proto najít strom, který snese slunce, občas i vítr, bude mít širší korunu a může stát jako solitér v dlažbě. K tomu bych také měla dotaz, jak daleko od domu vysadit a jaký prostor v zadláždění ponechat. Dlažbu teprve budeme dělat. Případně, existuje jiný strom, který splňuje tyto podmínky? Na listnáči netrvám. Moc díky za zprávu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den paní Blanko, omlouvám se Vám za 10 denní zpoždění mé odpovědi. Myslím si, že platany vaše požadavky splňují celkem bez problémů, myslím si ale, že obyčejný platan by tento účel splnil rychleji než ten Alphens. Je ale pravda, že bude mohutný - a to nevím jestli chcete. Řekl bych, že pro Váš účel není lepší druh, než platan. Tento účel by ještě dobře plnil dřezovec, ale jeho stín je řidší. Výborným stromem by také byl javor polní - také splňuje Vaše kritéria. Listnáč je ideální.Držím palce. P.

      Vymazat
    2. Moc děkuji za odpověď. Myslíte, že budou stačit cca 3-4 metry od základů domu, nebo raději víc?

      Vymazat
  7. Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Platan jsme vysadili na zahradě minulý rok na podzim, je na plném slunci, bohužel mu před pár týdny úplně zežloutly listy, jakoby nám usychal, pravidelně ho zalevam. Čím to tedy může být? Děkuji mockrát

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, když si zasadím Platan javorolistý 'Alphens Globe' na kmínku 180 cm bude v dospělosti koruna ve výšce minimálně 200 cm, abych pod stromem mohl projít a nemusel se ohýbat? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, kmínek se nenatahuje u žádného stromu, koruna zůstane na místě. Ale časem budete moct uříznout nejspodnější větvě, čím si uděláte pohodný protor pro chůzi. Také to tak děláme.

      Vymazat
  9. Dobrý den, poradil byste, kde tento kultivar platanu sehnat, ideálně již trochu větší exemplář (obvod kmínku alespoň 15 cm)? Děkuji, MJ

    OdpovědětVymazat