Počet zobrazení stránky

pátek 1. března 2019

Supresivní přesazování

Pobavil vás tento obrázek? Nebojte, ono to v přírodě není, jako na obrázku. Nakonec se ani nedá říct, že hřibek je bojovník a muchomůrka záškodnice. V přírodě má každý z nich nějaké poslání, minimálně to, že les je díky těmto organismům pestřejší, zábavnější a dobrodružnější. A také můžeme kvůli těmto krasavcům a krasavicím stále rozvíjet naši krásnou, houbařskou vášeň.

Na druhé straně, kus pravdy na tom obrázku je! Naznačuje totiž, že ne všechno je tak harmonické, jak se jeví na první pohled. Ba naopak - příroda je pěkná drsňačka - a o život v ní je potřeba vždy pořádně zabojovat.
Nesmírně mě baví a těší zároveň, když se najde někdo, kdo se tyto vztahy snaží využít pro ekologické řešení nějakého zapeklitého problému.  Výsledkem ekologického smýšlení je i vznik všech tzv. supresivních substrátů, které v posledních letech přinášejí výtečnou alternativu v pěstování rostlin bez použití fungicidů.

Než se dostanu k samotné podstatě supresivního substrátu, žádá si to krátké vysvětlení. V každé půdě se nachází obrovské množství mikroorganismů, z nichž velkou část tvoří mikroskopické houby. Většina z nich si žije "jenom tak", bez toho, že by některým rostlinám v jejich blízkosti přímo pomáhaly, či přímo škodily. Ale jsou i takové, které jsou pro naše rostliny velkou hrozbou. Abychom se těchto hrozeb zbavili, na zlé houby používáme tzv. fungicidy. Tedy látky, které likvidují houby - ovšem nejenom ty zlé, ale i ty dobré. A už jsme u toho. Existují i houby dobré. A jsou stejně mikroskopické, jako ty houby zlé (z našeho pohledu).
Když se spojily moudré hlavy z výzkumu s progresivním myšlením lidí z výroby - vznikla báječná věc, která se nazývá supresivní substrát.
Supresivní substrát vzniká tak, že se v laboratorních podmínkách tyto "dobré" (podle titulního obrázku "bojové") houby uměle namnoží a posléze se naočkují do velmi kvalitního substrátu, který je směsí několika druhů rašeliny s upraveným pH a živin v optimálním poměru. Přítomnost živých "dobrých" hub v substrátu zabezpečuje preventivním způsobem případné působení škodlivých hub a navíc také některých škodlivých druhů hmyzu. Jinými slovy - supresivní substrát dává předpoklady k pěstování rostlin bez nutnosti využití fungicidů. Fungicidy, tedy látky ničící různé druhy se nejenom že nemusí, ale dokonce nesmí v kombinaci se supresivním substrátem používat.
Tedy, ne že by to nějaký zákon zakazoval, ale při prvním použití fungicidů se zabijí i dobré houby zde žijící. Se supresivního substrátu se takto stane substrát obyčejný, co pořád ještě není zle, ale je to škoda. Ještě jedna věc se hodí vědět. Supresivní substrát je typicky živé médium. Jeho houby mají smysl jenom, když jsou živé. Proto je dobré substrát zpotřebovat ještě když je "čerstvý". Když by se měl skladovat přes léto, tak někde ve sklepě, nebo chladné stodole.
Samotná práce se supresivním substrátem je stejná jako s každým substrátem pro rostliny.
V ruce je příjemný a dělá se s ním hezky. Kromě supresivního substrátu na pokojové rostliny existuje ještě supresivní substrát pro výsevy a množení (ten je pro mě mimořádně cenný) a supresivní substrát pro rajčata a plodovou zeleninu.
Po dlouhé zimě je přesazování rostlin procesem srovnatelným s duševnou očistou, je to radostná a štěstím naplňující činnost. Přeji příjemnou práci a radost z každého nového lístku.

1 komentář:

  1. moc děkuji za informaci, je velice užitečná
    krásné jaro přeji

    OdpovědětVymazat